Barnets udvikling

Forstå barnets fysiske og psykiske udvikling fra 0-3 år. Få tips til, hvordan du kan støtte dit barn til en god trivsel og udvikling.

25 artikler

Sæt grænser uden at skælde ud

Mor holder om sin pige. Foto: Rie Neuchs

Barnets udvikling

Skæld ud virker ikke – men hvad kan man gøre i stedet? Læs her, hvordan du sætter grænser for dit barn og viser det, hvad der er rigtigt og forkert uden at skælde ud.

Hvordan støtter jeg mit barns udvikling?

Dit barn gennemgår en stor udvikling de første 3 år. Det vil blandt andet begynde at snakke, gå og stille og roligt udvikle en personlighed. Det er dog vigtigt at huske på, at børn er forskellige, og derfor udvikler børn sig heller ikke i samme tempo. Børn udvikler sig i det man kalder for tigerspring. I de udviklingsperioder kan du blandt andet opleve, at dit barn hurtigt skifter humør og er mere tryghedssøgende end normalt. Du kan støtte dit barn ved at give det den tryghed, det søger efter. Du kan også støtte dit barn ved at udfordre og motivere det til at udvikle sig – f.eks. via leg og bevægelse.

Hvis du er bekymret for dit barns udvikling, eller hvis der er noget, du er i tvivl om, kan du kontakte din læge, sundhedsplejerske eller andre relevante fagpersoner.

Hvorfor er tilknytning mellem baby og forælder vigtig?

Den tidlige tilknytning mellem forælder og baby er vigtig for barnets trivsel og udvikling. Tilknytningen mellem dig og dit spædbarn udvikles og styrkes dag for dag – f.eks. når I har øjenkontakt, ligger hud mod hud, eller når du trøster dit barn. Tilknytning er generelt vigtigt for dit barns udvikling, da det lærer barnet om sine følelser, om sig selv og om jer som forældre. Du kan gøre flere ting i hverdagen for at styrke tilknytningen til dit barn, f.eks. gennem massage. Læs mere om, hvordan du kan styrke tilknytningen til dit barn gennem massage, i artiklen: ’Styrk det særlige bånd mellem dig og dit barn gennem massage’.

Sanserne er vigtige for barnets motoriske udvikling

Du vil kunne opleve en stor motorisk udvikling de første år af dit barns liv. Sanserne er især en vigtig del af dit barns motoriske udvikling, da de er med til at styre kroppens bevægelser. Derudover er det dit barns glæde ved bevægelse, de fysiske rammer omkring barnet, og hvor meget I bevæger jer derhjemme og i daginstitutionen, der er er med til at påvirke dit barns motoriske udvikling.

Hvordan styrker jeg mit barns motoriske udvikling?

Du kan styrke dit barns motorik ved at finde på aktiviteter, der giver energi og som fanger både dig og dit barn. I kan blandt andet tænke bevægelse ind i jeres daglige rutiner eller udforske nye steder. Du kan styrke dit barns motorik de første år, ved at:

Når du skal styrke dit 1-3-årige barns motorik, skal du sørge for, at barnet er aktivt på forskellige måder i løbet af dagen. I kan for eksempel prøve at tænke aktiviteter og motorik ind, når I børster tænder eller leger.

Derfor er leg vigtigt for dit barns udvikling

Leg hjælper dit barn med at udvikle sig både mentalt, socialt og motorisk. Når dit barn er 0-1 år, er legen med til at give dit barn mulighed for at undersøge verden. I denne alder er kontakt og det legende samspil vigtig for jeres relation. Du kan finde inspiration til, hvordan du kan styrke dit barns motoriske udvikling gennem lege, i videoforløbet: Motorik og leg 0-6 måneder og Motorik og leg 7-12 måneder.

Når dit barn er 1-2 år, vil det begynde at lege på en helt anden måde. Det er i denne alder, at dit barn vil lege det, man kalder for symbolsk leg. Du kan finde inspiration til motoriske lege i videoforløbet: Motorik og leg 1-2 år.

Når dit barn er 2-3 år, vil barnet begynde at blive mere kreativ i sin fantasi. Find inspiration til, hvordan du kan styrke dit barns motoriske udvikling gennem lege, i vores videoforløb: Motorik og leg 2-3 år.

Hvorfor er sprogforståelsen vigtig?

Sprogforståelse er evnen til at forstå og skabe mening i det, man hører. Som forælder er der flere ting, du kan gøre, for at styrke dit barns sprogforståelse. Du kan blandt andet koble ord og betydninger sammen i forskellige hverdagssituationer. Det gør du helt konkret ved at forklare, hvad det er I gør, f.eks. ”Nu skal vi med bussen, fordi vi skal i ZOO”.

Når du snakker med dit barn, skal du være opmærksom på, om dit barn forstår, det du fortæller. Hvis du kan mærke på dit barn, at det ikke forstår, hvad du siger, kan det måske hjælpe, hvis du giver barnet kortere beskeder og snakker i kortere sætninger. Hvis dit barn har problemer med sprogforståelsen, kan det give udfordringer på længere sigt – for eksempel når dit barn skal starte i skole.

Sproglige udfordringer

Den sproglige udvikling starter allerede i graviditeten og er en vigtig del af barnets udvikling det første år. Som forælder kan man dog blive bekymret for sit barn, hvis man oplever, at ens barn har sproglige udfordringer. Der kan være flere årsager til, at dit barn oplever udfordringer. Det kan for eksempel være, hvis dit barn hyppigt har mellemørebetændelse eller har problemer med hørelsen. Det er heldigvis muligt at hjælpe børn med sproglige udfordringer – det kan du læse mere om her.

Udfordringer og forsinkelser i sproget kan vise sig ved, at et eller flere områder af sproget er påvirket:

Hvordan styrker jeg mit barns sproglige udvikling?

Dit barn vil allerede begynde at sige lyde, når det er omkring 4 til 7 måneder. Men det er især ved 2-3 års alderen, at du vil kunne opleve en stor udvikling i dit barns sprog. Der er flere ting, du kan gøre for at styrke dit barns sprog, men det afhænger af alder:

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.