Hvad har barnet brug for?
Basale behov og tryghed
Det er afgørende for barnets tilknytningsdannelse og udvikling, at få opfyldt sine basale behov, og føle sig tryg. Særligt hos det helt lille barn, som er meget afhængig af de voksne.
Tryghed kan deles op i:
- Fysisk tryghed
Barnet oplever, at dets grundlæggende fysiske behov ses og imødekommes. Fx ved, at det får mad, når det er sultent, varmt tøj på, når det fryser, skiftet ble osv. - Psykologisk tryghed
Psykologisk tryghed er, når barnet oplever at have en følelsesmæssig adgang til en voksen. Fx når det bliver trøstet, beroliget, set og mødt i øjenkontakt.
Det er helt naturligt, at en skilsmisse vil påvirke de voksnes følelsesliv, energi og overskud i en periode. Du kan hjælpe dit barn ved at hjælpe dig selv – fx i form af praktisk hjælp i hjemmet, følelsesmæssig støtte fra dit netværk, og ved at passe godt på dit nervesystem med dét, der beroliger dig og giver dig overskud.
Adgang til en primær omsorgsperson
Det helt lille spædbarn har først og fremmest brug for tryghed og nærhed. Spædbarnet kan ikke være væk fra dets primære omsorgspersoner mere end nogle få timer ad gangen.
Fortsat at udvikle sig i et positivt samspil med omgivelserne
Alle børn fødes med en evne til at danne relationer og indgå i samspil med andre. For at kunne udvikle denne kompetence, har barnet brug for forældre, der evner at indgå i dette samspil og møde barnets behov.
Det er vigtigt, at I som forældre forsøger at lægge egne følelser lidt til side. Prøv at finde overskud til at være nærværende i kontakten med jeres barn. Barnet har brug for jeres hjælp til at forstå og regulere sine følelser. Det kan være svært, især hvis man selv er følelsesmæssigt påvirket. Derfor kan det være en god idé at søge støtte for at få det nødvendige overskud.
At have en rolig og balanceret hverdag, trods de nye omstændigheder
Et godt samarbejde mellem jer øger trygheden og støtter barnet gennem skilsmissen. Fx kan I:
- Have fælles rammer for hverdagens rutiner – fx med spise- og sovetider. Det kan være en god idé, at barnet har en bamse eller sutteklud, der følger med det mellem jeres hjem.
- Tale sammen om, hvordan barnet har haft det, når I afleverer og henter hos hinanden. Har barnet spist og sovet? Har barnet været trist eller glad? Er der andet, I skal være opmærksomme på?
- Undgå at skændes og tale dårligt til og om hinanden, når barnet er til stede (uanset barnets alder).
- Være opmærksomme på jeres stemmeføring og kropssprog, når I taler til hinanden. Selv helt små børn kan fornemme stemningen mellem jer. For eksempel kan jeres modvilje mod hinanden mærkes af barnet, som måske vil reagere på samme måde.