Sådan styrker du dit barns motorik det første år

Dit barns motorik udvikler sig meget de første 12 måneder, og det kan være en god idé at støtte dit barns motoriske udvikling som forælder. Dit barns motorik har nemlig betydning for blandt andet barnets selvtillid, selvværd og kropsbevidsthed. Læs her, hvad du kan gøre for at styrke den motoriske udvikling.

Hvorfor er det godt at have fokus på motorik og bevægelse i hverdagen?

  • Børn lærer, når de leger og udforsker verden. 
  • Børn, der har en god motorik, har større mulighed for at få en positiv oplevelse af deres krop og det, den kan. 
  • Børn, der bevæger sig og har gode oplevelser med at bruge kroppen, har en større chance for få et sundt og aktivt liv. 
  • Børn bruger kroppen til at udforske sine omgivelserne og til at skabe kontakt til andre. 

Udvikler mit barn sig som det skal motorisk?

Særligt det første år sker der en masse med barnets motorik. Barnet går en række udviklingstrin igennem fra ikke at kunne holde hovedet selv til at kunne rulle og sidenhen også kravle og gå.  

Som forælder kan der opstå mange bekymringer i forhold til, om ens barn udvikler sig, som det skal. Det kan være, at du oplever tanker som:  

  • Er der noget galt, siden mit barn stadig ikke kan holde sit hoved, rulle eller kravle?  
  • Mit barn er mere forsigtig og tilbageholdende, end andre børn på samme alder – hvordan støtter jeg det bedst?  
  • Mit barn er meget grovmotorisk, men har svært ved for eksempel at samle små ting op – hvordan hjælper jeg barnet på vej?

Undgå sammenligninger - og leg motorik ind i barnet

Det bedste råd er, at du aldrig skal forsøge at presse dit barn til at gøre ting motorisk, som det endnu ikke har færdighederne til. Sørg i stedet for at skabe de bedste forudsætninger for, at dit barn kan lære sin krop at kende og blive styrket motorisk.  

Det kan du blandt andet gøre ved at møde dit barn på netop det udviklingstrin, som det er på. Læg dig for eksempel ned ved siden af dit barn og vær nysgerrig. Se på, hvad barnet gør for at få en fornemmelse af, hvordan du kan støtte barnet.

Husk også, at børn er forskellige. Det kan være svært ikke at sammenligne dit barn med jævnaldrende børn i for eksempel mødregruppen eller vuggestuen. Men prøv alligevel at fjerne dit fokus fra det, som dit barn ikke kan, og find i stedet hyggelige lege og aktiviteter, der kan styrke de ting, som dit barn er lige ved at lære, eller som det fortsat har svært ved.

Din relation til barnet kan booste bevægelsesglæden

Som forælder kan du spille en vigtig rolle i forhold til at fremme barnets glæde ved bevægelse. Blandt andet ved at hjælpe og opmuntre barnet. Når barnet prøver nye ting af, vil det ofte søge din opmærksomhed. Det kan være, at barnet er ved at kravle hen imod noget, men lige kigger tilbage for at sikre sig, at alt er som det skal være.

Ved at være opmærksom og nærværende i situationen, kan du hjælpe barnet på ved for eksempel at smile og sige “Ja, det er helt fint – du er sej 

I videoen herunder kan du se, hvordan Layla – med en hjælpende hånd hist og her fra sin mor – øver sig i at klatre op på en stol. Læg blandt andet mærke til, hvordan hun flere gange søger sin mors blik for at sikre sig, at hun er på rette vej, og her møder opmuntring til at fortsætte.

Læs mere om, hvordan du kan støtte barnet i de forskellige udviklingstrin i artiklen: Tigerspring og tryghed – forstå dit barns psykiske udvikling.

Herunder har vi samlet inspiration til, hvad du kan gøre for at gøre motorik og bevægelse til en leg. Forhåbentlig kan det føre til nogle hyggelige stunder mellem dig og dit barn. 

Inspiration: Sådan styrker du dit barns motorik det første år

 

Lad barnet ligge så meget som muligt på maven, når det er vågent

Når dit barn ligger på maven, styrker det muskulaturen i nakke, ryg, arme og skuldre. Muskler, der skal sikre, at barnet på sigt kan holde sit hoved, rulle rundt og begynde at komme op på alle fire for at kravle.  

4 råd til mere mavetid i barnets vågne timer:

1. Lav et hyggeligt område til leg
Læg et tæppe, en flad måtte eller et andet fast underlag ud, som dit barn kan ligge på. Læg dig gerne selv foran barnet – særligt i starten, hvor barnet endnu ikke selv kan holde hovedet. Snak til barnet og tilbyd barnet øjenkontakt, så barnet får lyst til at løfte hovedet fra underlaget. Senere når dit barn er vant til at ligge på maven og selv kan løfte hoved og skuldre, kan du finde nogle stykker legetøj frem, så der er noget spændende at kigge på. Mange babyer elsker at kigge sig selv i et spejl, andre elsker legetøj i pangfarver. Find det, der passer til dit barn.

2. Find gode rutiner, der passer ind i jeres hverdag
Hvis du har faste rutiner for, hvornår din baby skal ligge på maven, er det lettere at huske. Du kan for eksempel gøre det til en fast rutine at rulle baby om på maven efter bleskift. Sæt eventuelt et spejl op for enden af puslepladsen, så kan barnet ligge og kigge i det.

3. Start med korte ture på maven, og trap op, efterhånden som barnet bliver stærkere
I begyndelsen, hvor barnet hverken har styrken eller er fortrolig med at ligge på maven, så øv blot i få minutter eller mindre. Når barnet ikke vil længere, vender du det om, og så kan I prøve igen lidt senere. Gentag gerne mange gange i løbet af dagen.

Jo stærkere din babys ryg er, jo nemmere bliver det for din baby at ligge på maven. Det behøver ikke kun at være på legetæppet, at barnet ligger på maven. Du kan også selv ligge på ryggen med bukkede ben og lade barnet ligge på dine skinneben. Her kan du få en god øjenkontakt med barnet. Barnet kan også ligge med maven på dit lår eller på din mave, mens du synger eller snakker til det. 

I videoen herunder kan se, hvordan:

4. Tænk mavetid, når du bærer og løfter
I stedet for at bære barnet, så det ligger på ryggen i din favn, kan du lægge det på maven over din ene underarm. Tænk også over, hvordan du lægger din baby fra dig. I stedet for altid at placere det på ryggen, så læg det på maven i stedet. Skal du løfte barnet op fra for eksempel puslebordet, så tril det om på siden og løft op. Det vil styrke barnets muskulatur i siden. Skal dit barn op fra legetæppet, hvor det ligger på ryggen, kan du tage et godt greb om hofterne og løfte barnet op, så det hænger på hovedet. Se hvordan i videoen herunder, hvor psykomotorisk terapeut Anna Raith Louring giver de mange løft i hverdagen et motorisk tvist. 

Tal med din sundhedsplejerske, hvis dit barn aldrig vil ligge på maven

I starten er de fleste babyer ikke så tossede med at ligge på maven. Fortsætter barnet med at være utilfreds og vise tegn på ubehag, når det har mavetid, så tag fat i din sundhedsplejerske. Nogle gange kan det skyldes fysiske gener som for eksempel en låst nakke.

Lad barnet bevæge sig frit

Babyer er nysgerrige af natur. Og dit barn vil automatisk træne motorikken, når det får mulighed for at bevæge sig frit. 

Det kan du gøre: 

  • Undgå at lade barnet sidde i en stol uden formål
    Små børn har ikke godt af at være i en stilling i længere tid, hvor det er svært for dem at bevæge sig. Så undgå så vidt muligt at sætte barnet i skråstol, højstol eller autostol, når I ikke er i gang med et måltid eller ude at køre i bil. Særligt i den tid, hvor barnet ikke kan holde sit hoved selv, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man kun lader barnets sidde i autostolen, mens bilen kører.
  • Indret jeres hjem, så baby har mulighed for at bevæge sig rundt 
    Du kan for eksempel sørge for, at barnet kan ligge eller bevæge sig på et tæppe eller et skumgulv, hvis der er splinter i gulvet eller fodkoldt. Når barnet begynder at øve sig i at rejse sig op ad ting, er det godt med tomme hylder, som barnet kan tage fat i. Sørg selvfølgelig også for, at jeres hjem er sikkert, så barnet blandt andet ikke kan få fat i små ting, som det kan putte i munden. Børneulykkesfondens side SikkerHverdag.dk kan du læse mere om sikkerhed i hjemmet.
  • Brug vand til bevægelse
    Lad barnet bevæge sig i vand. Det kan være i badekarret, når det bliver badet, eller i babybassinet i jeres lokale svømmehal.
     
  • Sørg for, at barnet kan bevæge sig
    Her kan du blandt andet tænke over at give barnet blødt tøj på, som det let kan bevæge sig i. Tætsiddende og stift tøj vil begrænse barnets lyst til og mulighed for at bevæge sig. 

Lad barnet bevæge sig på forskellige måder i løbet af dagen

Når din baby bevæger sig på forskellige måder, styrker det sin krop og får en bedre kropsfornemmelse. 

Det kan du gøre: 

  • Motiver din baby til at bruge både højre og venstre side af kroppen
    Hvis du ammer, vil du naturligt skifte bryst. Giver du i stedet flaske, så sørg at lægge barnet skiftevis på din højre og venstre arm. Vær opmærksom på at tale til barnet fra både højre og venstre side. Hjælp barnet med at trille rundt på begge sider. Og løfter du barnet sidelæns op, så skift mellem de to sider.
    At have fokus på både højre og venstre side vil blandt andet være med til at styrke barnets evne til krydsbevægelser, som er helt centrale, når barnet skal lære at krybe, kravle og gå.  Men det har også en betydning for at undgå en skæv hovedform. Hvis barnet for eksempel altid får flaske i samme stilling, kan det gøre muskler i hals og nakke strammere i den ene side. Det kan føre til, at barnet får en favoritside, hvilket skaber en risiko for, at barnet får en skæv hovedform.
     
  • Stræk og bøj barnets arme og ben
    Lav gerne strækøvelser med dit barn mange gange i løbet af dagen.  Gør det for eksempel til en fast del af jeres rutine, når baby får tøj på om morgenen, eller når det skal have nattøj på. Stræk kan også komme ind i sanglege. For eksempel ”Hjulene på bussen”, hvor du kan synge ”armene (eller benene) på kroppen siger strække, strække, strække…”. Gør det gerne langsomt, så dit barn kan følge med. Og variér, så du både laver krydsbevægelser med modsatte arm og ben, men også har vers, hvor du tager arme for sig, ben for sig og arm og ben på samme side.
     
  • Hæng legetøj over barnets hoved, som det kan gribe og strække sig efter 
    Et aktivitetsstativ, som man kan hænge legetøj i, kan være en god ting til det lille barn. Find de ting, din baby synes er mest spændende og placér dem, så barnet kan strække sig i forskellige retninger efter dem og derved får brugt hele kroppen. Nøjes gerne med få stykker legetøj ad gangen, da dit barn ellers risikerer at blive overstimuleret eller får svært ved at holde fokus på aktiviteten. Du kan også bruge legetøj til at styrke barnets muskler omkring mave og ryg. Hvis du for eksempel stiller aktivitetsstativet over den nederste del af maven, kan det motivere barnet til at løfte hovedet for at se eller nå legetøjet. Du kan også placere et sjovt legetøj på barnets fod, som det kan forsøge at fange. Og ellers læg barnet på maven og forsøg at få det til at kigge til begge sider.
  • Styrk barnets balance med sving- og snurreture
    Selvom dit barn er lille, kan du godt lave kolbøtter med det, give det en snurretur i et tæppe eller lade det hænge på hovedet. Så længe du er opmærksom på, om barnet synes, at det er sjovt. Husk også at have godt fat om barnets krop ved brystet eller om hofterne, hvis du svinger barnet i luften eller lader det hænge på hovedet, så du undgår at belaste barnets led. I vores motorikforløb for 0-6 måneder og 7-12 måneder kan du finde inspiration til øvelser, som matcher dit barns alder.

Læs mere her: 

Sundhedsstyrelsens pjece: Støt dit barn til aktiv leg og bevægelse

Psykomotorisk terapeut Anna Raith Louring

Anna Raith Louring er psykomotorisk terapeut med speciale i graviditet og børn. Til dagligt er hun indehaver af Flow of Life, hvor hun blandt andet underviser mødregrupper i motorisk leg og rytmik.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.