Sådan styrker du dit 1-3-årige barns motorik

Børns motorik har blandt andet indvirkning på deres selvtillid, koncentration, indlæringsevne, deres relationer til andre børn og ikke mindst kropsbevidstheden. Heldigvis er der mange ting, du kan gøre for at hjælpe dit barn på vej motorisk. Få råd til at styrke dit barns motorik i alderen 1-3 år.

Hvorfor er det godt at have fokus på motorik og bevægelse?

  • Børn lærer, når de leger og udforsker verden. 
  • Børn bruger kroppen til at udforske sine omgivelserne og til at skabe kontakt til andre. 
  • Børn med god motorik har større mulighed for at få et godt forhold til deres krop. 
  • Børn, der bevæger sig, har større chance for få et sundt og aktivt liv. 

Som forælder kan der opstå mange bekymringer i forhold til, om ens barn udvikler sig, som det skal. Det kan være, du oplever tanker som:  

  • Er der noget galt, siden mit barn stadig ikke kan gå eller hoppe?  
  • Mit barn er mere forsigtig end de andre børn i vuggestuen – hvordan støtter jeg det bedst?  
  • Mit barn er meget grov-motorisk, men har svært ved at samle små ting op eller tegne – hvordan hjælper jeg barnet på vej?  

Undgå sammenligninger

Børn er forskellige, og selvom det kan være svært ikke at sammenligne sit barn med andre jævnaldrende, så prøv alligevel at fjerne fokus fra det, som dit barn ikke kan. Se, om du i stedet kan finde hyggelige lege og aktiviteter, der kan styrke de ting, som dit barn er lige ved at lære. Det bedste råd er, at du aldrig skal forsøge at presse dit barn til gøre ting motorisk, som det endnu ikke er klar til. Tag udgangspunkt i, hvor dit barn er i sin motoriske udvikling og sæt ind der med aktiviteter og øvelser, der kan støtte netop dit barn.  

Er du bekymret for, at noget ikke er, som det skal være, kan du altid spørge din læge eller sundhedsplejerske. 

Disse fire ting kan påvirke dit barns motoriske udvikling

  1. Barnets vækst og kropslige udvikling.
  2. Barnets glæde ved bevægelse.
  3. De fysiske rammer omkring barnet.
  4. Hvor meget I bevæger jer derhjemme og i daginstitutionen.

Herunder har vi samlet inspiration til, hvad du kan gøre for at gøre motorik og bevægelse til en leg.

Inspiration: Sådan styrker du dit barns motorik

Sørg for, at barnet er aktivt på forskellige måder i løbet af dagen

Dit barn skal gerne lave så mange forskellige aktiviteter som muligt. Så lad det løbe, cykle, kravle, hoppe, dreje rundt og danse, så meget som det har lyst. Jo flere ting dit barn kan med sin krop, des mere vokser barnets tro på sig selv 

  • Find de ting, der giver energi og fanger både barn og voksen
    Har I det alle skønt, når I mosler og leger kildelege? Får du bedre gang i barnet ved at skrue op for musikken og danse rundt i stuen? Eller er det en fangeleg i det fri, der skal til. Find frem til de aktiviteter, der fungerer bedst for dit barn og jer som familie. Ofte er de lege, der fungerer bedst, lege hvor man som forælder også har det sjovt. Så vær eventuelt nysgerrig på, hvordan dit indre legebarn bedst lokkes frem
     
  • Undgå, at lade bekymringer bremse barnet
    Dit barn har brug for din opmuntring for at finde modet og lysten til at udforske verden. Måske kan du mærke, at du ofte kommer til at sige “pas nu på” eller “ikke så hurtigt”. Det kan være en god idé, at du øver dig i at pakke dine egne bekymringer væk og i stedet støtter barnet i aktiviteten ved for eksempel at sige “jeg kigger med – du kan godt”. Dog skal du selvfølgelig gribe ind som forælder, hvis dit barn er i gang med noget, der kan være farligt. I artiklen Styrk det særlige bånd mellem dig og dit barn gennem massage kan du læse mere om, hvordan du støtter barnet i at lære nyt. 
  • Udforsk nye steder
    Gå på jagt efter bakker, som barnet kan gå eller løbe op og ned ad. Eller store sten, som I kan lege ”jorden er giftig” på. Nye omgivelser styrker barnets nysgerrighed og motivation for at kaste sig ud i det, der er svært.
  • Begræns skærmtiden
    Det kan være fristende og nogle gange også nødvendigt at lade barnet se noget på en skærm, mens man som forælder får hænderne fri til at ordne praktiske ting. Det er fuldt forståeligt, men skærmtid styrker ikke barnets motorik. Derfor er det bedst at begrænse det. Hvis du har den udfordring, at skærmtiden tager overhånd, kan det være en hjælp at sætte det mere i system, så skærmen kun kommer frem i bestemte tidsrum. 
  • Meld jer til motorik eller gymnastik
    Der findes et væld af tilbud om motorik, rytmik, tumlastik, gymnastik og boldleg. I mange kommuner findes der gratis tilbud i for eksempel kulturhuse. Tjek mulighederne på din kommunes hjemmeside. Flere af Mødrehjælpens lokalforeninger tilbyder aktiviteten Tons & Tummel, hvor familier mødes og har det sjovt sammen. Se, om det findes i en lokalforening nær dig på Mødrehjælpens hjemmeside 

Lad barnet bevæge sig frit

I løbet af en travl dag kan det være svært at finde tid til flere aktiviteter. Så en idé kan også være, at du prøver at tænke aktiviteter og motorik ind i de ting, I allerede gør i jeres hverdag. 

  • Lad transporten være en øvebane
    Sæt god tid af til turen til eller fra daginstitutionen, så barnet kan bruge sin krop til for eksempel at hoppe ned fra stenene på vejen, lege at stregerne på fortovet er giftige, eller til selv at køre på sin løbecykel. Find fantasien frem som forælder – måske et kapløb eller at gå på sjove måder som forskellige dyr kan gøre, at turen føles lidt kortere 
  • Støt barnet i det, der er svært
    Læg mærke til, om der er nogle særlige bevægelser, som dit barn ikke laver, eller som det har svært ved. Det kan for eksempel være at klatre, hoppe, løbe, springe eller kaste. Øv netop de bevægelser og støt dit barn, når det er svært. Støtten kan være en let hånd på barnets numse, hvis det for eksempel har svært ved at komme op i sofaen, eller det kan være opmuntrende ord. Det kan også være, at du bliver opmærksom på, at barnet ikke er så stærk finmotorisk. Her kan du sætte ind med aktiviteter som perleplader, tegning, Lego eller modellervoks. I videoen herunder kan du se, hvordan Layla – med en hjælpende hånd hist og her – øver sig i at klatre op på en stol. Læg blandt andet mærke til, hvordan hun flere gange søger sin mors blik for at sikre sig, at hun er på rette vej, og her møder opmuntring til at fortsætte. 
  • Vælg legetøj, der indbyder til bevægelse 
    Legetøj kan hjælpe til at udvikle færdigheder som at løbe, sparke, kaste og gribe. Det kan for eksempel være sandting, bolde, løbecykel, vandpistoler, sæbebobler eller en drage. 

Læs mere her: Sundhedsstyrelsens pjece: Støt dit barn til aktiv leg og bevægelse

Psykomotorisk terapeut Anna Raith Louring

Anna Raith Louring er psykomotorisk terapeut med speciale i graviditet og børn. Til dagligt er hun indehaver af Flow of Life, hvor hun blandt andet underviser mødregrupper i motorisk leg og rytmik.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.