Sådan kan du støtte dit barns sprogforståelse
Vil du gerne styrke og understøtte dit barns sprogforståelse, handler det om at hjælpe det med at koble ord og betydninger sammen i forskellige hverdagssituationer. “For eksempel når du siger “du ser tørstig ud…vil du have vand?” eller “se, drengen græder, fordi han faldt”. Det handler altså om mere end blot at forklare, hvad ting hedder ved at pege i en billedbog.
Du kan støtte sprogforståelsen ved at bruge sproget aktivt sammen med barnet i hverdagen og være omhyggelig med at forklare sammenhænge og årsager. For eksempel ”vi skal med bussen, fordi vi skal besøge mormor” eller ”du fik ondt i maven, måske spiste vi for meget slik”:
Vær også opmærksomhed på, om barnet forstår det, du fortæller, i den rigtige sammenhæng, eller om det har brug for gentagelse eller forklaringer. Kig gerne dit barn i øjnene og afvent, hvad barnet gør, når du har givet en besked. Det kan være: ”Nu skal vi have sko på…”. Afvent og se, hvordan barnet reagerer, og forklar så: ”Vi er nødt til at have sko på, hvis vi skal på legepladsen, ellers fryser vi”.
Hav også gerne fokus på turtagning i samtalerne, så barnet hører dig tale, men også selv får mulighed for at bruge sit sprog.
Du kan understøtte sprogforståelsen i disse situationer:
- Samtaler om ting, der interesserer barnet.
- Samtaler om handlinger og begreber fra hverdagen.
- Lege, hvor I har forskellige roller. Det kan være købmand eller far, mor og børn.
- Lege, hvor I bygger noget sammen, og undervejs taler om, hvad I gør.
- Spil eller sport, hvor I kan tale om regler og turtagning, farver og meget andet.
Hjælp til den kollektive besked
Børn, der har udfordringer med sprogforståelsen, kan ofte have svært ved at forstå kollektive beskeder. Det kan give problemer i for eksempel dagtilbud.
Derfor er det en god idé, at du selv eller de voksne, der er omkring barnet, har øjenkontakt med barnet, når der bliver givet en kollektiv besked.
Et barn, der har udfordringer med sprogforståelsen vil også have gavn af kortere beskeder, hvor der kun er en enkelt anvisning ad gangen.
Spørg gerne barnet, om det har brug for at få beskeden gentaget.
Hjælp til leg med andre børn
Når barnet kæmper med sprogforståelsen, kan det også give udfordringer i leg med andre børn.
Det kan være svært for barnet at følge med i, hvad de andre børn leger – især hvis legen er bygget op omkring en fortælling, for eksempel “så sagde vi, at du skulle på arbejde og så bagefter skulle vi handle..”.
Som voksen kan du støtte barnet ved at gå med i legen og hjælpe med at sikre, at barnet har forstået, hvad legen handler om. Du kan også selv tage en rolle i legen eller blot følge den fra sidelinjen.
Det kan være godt at arrangere små legegrupper og legeaftaler med få kammerater, da det giver barnet mulighed for at lytte og bruge sproget mere aktivt, når det ikke skal forholde sig til mange kammerater på samme tid.