Så vigtig er leg for dit barns udvikling

Læs, hvorfor det er godt for børn at lege - ja endda nødvendigt for deres mentale og sociale udvikling. Bliv også klogere på, hvordan du styrker jeres relation, når du som forælder leger med dit barn.

Derfor er det vigtigt for dit barn at lege

Leg er fantastisk. Kan du selv huske, da du som barn var i gang med en rigtig god leg? En leg, hvor fantasien fik frit løb, og indlevelsen ingen ende ville tage. Uanset om man er et barn, der elsker at lege alene, eller et barn, der har det bedst med at lege sammen med andre, så har leg stor betydning.

For børn i alderen 0-3 år er verden stor og overvældende, men også spændende og indbydende. Verden er en stor legeplads, hvor det lille barn har mulighed for at øve sig, skabe mening, opleve og lære nyt. Når dit barn leger, lærer det om verden. Det udvikler sig på flere områder – mentalt, personligt og socialt – gennem legen.

Leg er, uanset alder, dit barns måde at forholde sig til verden og andre mennesker på. Dit barns lege hænger derfor sammen med dets udvikling af forskellige færdigheder både motorisk, kognitivt, sprogligt og socialt. Herunder kan du læse mere om legens udvikling for det lille barn.

0-1 år: Verden åbner sig gennem leg

Leg giver det helt lille barn mulighed for at undersøge verden, bearbejde og forstå de mange indtryk, det får.

Der er selvfølgelig stor forskel på, hvordan en baby på få måneder leger og et barn på et år. I de første måneder har din baby travlt med at udforske og undersøge verden.

Det lærer genstande at kende ved at se på dem og røre ved dem. På legetæppet er der forskellige ting at få fingrene i, og din baby vil undersøge dem ved at bruge sine sanser.

Ranglen kommer flittigt i munden, og den rasles ihærdigt frem og tilbage med hånden. Din baby lærer former og overflader at kende ved at putte ting i munden.

Som forælder kan du støtte dit barns leg ved at tilbyde det forskelligt slags legetøj, der stimulerer sanserne. Pas dog på med ikke at overstimulere dit barn og husk at give pauser. Giv barnet få ting ad gangen, og lad det få tid til at undersøge tingene, inden du præsenterer noget nyt.

Sådan kan du lege med din baby

Der er meget at se til med et lille barn. Der går tid med at skifte ble, putte, amme, bøvse, trøste og så videre. Så hvornår skal du lege med dit barn?

Dit barn har mange behov, som skal dækkes. Men når dit barn er udhvilet, frisk, mæt og har en tør ble, vil det være et godt tidspunkt at snige en legestund ind.

Den helt lille baby kan endnu ikke bevæge sig rundt og gå på opdagelse i verden. Men den er sulten efter kontakt med mor eller far. Det legende samspil med det lille barn er vigtig for jeres relation.

Når du leger med dit barn, viser du, at du gerne vil dit barn, og du giver det en grundlæggende følelse af anerkendelse.

Øjenkontakt

Når I leger, så sørg for øjenkontakt. Med blikket kan dit barn fortælle dig om mængden af indtryk er passende eller for meget. Din baby inviterer til leg ved at låse blikket på dig, smile og lave lyde. Ligger dit barn på et tæppe, i dit skød eller på puslebordet, er der rig mulighed for leg og samspil.

Dit barn vil nyde at pludre med dig, se dig lave grimasser og sige lyde. Din baby vil måske begynde at grine, når du kysser den på maven, kilder den eller laver ”titte-bøh” leg.

Når dit barn har fået nok, vil det ofte begynde at kigge væk eller vende hovedet den anden vej. Jo yngre barnet er, desto mindre kan det rumme på én gang.

Når du leger med dit barn, giver du barnet oplevelsen af, at man kan være fælles om interesser, aktiviteter og følelsestilstande.

Der foregår en masse læring, når I snakker om de forskellige stykker legetøj, hvordan det ser ud, og hvad det kan. En bold er rund, man kan trille og kaste med den. Klodser er hårde, har farver og kan stables og så videre.

1-2 år: Symbolsk leg

I løbet af barnets andet leveår, sker der en stor ændring i barnets legeevne. Nu vil du opleve, at dit barn begynder at kunne ”lade som om”, og lege, at en ting kan være noget andet, end det i virkeligheden er.

Det kaldes for symbolsk leg.

Et eksempel er, hvis dit barn tager en banan og leger, at det er en telefon. Bananen er på den måde et symbol på en telefon. Det kan også være, at dit barn lader som om, at det drikker af en kop, selv om den er tom. Eller det lader måske som om, at det sover og laver snorkelyde, mens det lægger sig ned på gulvet og tager en jakke over sig som dyne.

Barnet leger sig igennem de oplevelser og erfaringer, det kender fra hverdagen. Det er derfor ikke helt tilfældigt, at mange børn i denne alder elsker et legekøkken, hvor de kan efterligne mor eller far bag gryderne.

Som forælder kan du hjælpe dit barns udvikling på vej ved at deltage i legen og komme med forslag til, hvad en ting kan forestille. En pind kan for eksempel både være en tryllestav, et sværd eller en grydeske. Sand kan forestille en kage eller aftensmad.

Måske synes du, at det er helt naturligt at lege med dit barn på denne måde – så fortsæt med det. Ved at støtte dit barn i at lege og komme med idéer til legen, styrker du nemlig barnets forestillingsevne og fantasi.

Parallel-leg

I 1-2 årsalderen leger dit barn mest det, man kalder parallel-leg.

Det betyder, at børn leger ved siden af hinanden uden at lege sammen. De lærer dog meget af hinanden alligevel ved kopiere, låne legetøj og vente på tur.

Mange konflikter kan udspille sig omkring legen i denne alder, fordi børnene endnu ikke har lært, hvordan man leger sammen.

Her har dit barn brug for dig som voksen til at hjælpe sig. Det kan være ved at vise, hvordan man beder om et stykke legetøj, som det andet barn sidder med, ved at trøste barnet, hvis det er hårdt at vente på tur, eller ved at vise, hvordan barnet kan dele sit legetøj med andre og få det tilbage igen.

2-3 år: Rolleleg

I denne alder udvikles barnets legeevner til at blive mere avanceret, hvor fantasien bliver mere kreativ, og barnet øver sig i at lege forskellige roller. Sproget tager fart, og barnet knytter flere ord på, hvad det gør og tænker, når det leger.

I begyndelsen består barnets leg af enkeltstående handlinger, som at ”putte en bamse” eller ”rede dukkens hår”.

Hen imod 3-årsalderen kan barnet kæde flere handlinger sammen, så legen får et længere forløb. En leg i legekøkkenet kan for eksempel bestå af først at ”røre dej i gryden” og ”sætte skålen i ovnen”, hvorefter ”kagen serveres” til mor, far eller dukken.

Derudover begynder dit barn at eksperimentere med rollelege. Det vil måske gerne være klædt ud som Spiderman og have superkræfter eller lege mor, som tager sig af sin baby i dukkevognen.

Rollelegene udvides også, når barnet er omkring 3 år. Fremfor kun at lege mor og tale til dukken, vil det nu også kunne tale for dukken. Barnet lever sig dermed ind i forskellige roller samtidig og kan skifte fleksibelt mellem dem.

3 år: Forestillinger tager form

Når dit barn er tre år, vil du sikkert opleve, at dit barn begynder at udvide sine evner fra at kunne forestille sig noget i en leg til også at kunne skabe en fælles forestillingsverden med andre børn.

Fantasien bliver mere livlig og fantasifuld end tidligere, hvor legen måske mest tog udgangspunkt i barnets daglige oplevelser.

Nu kan dit barn skabe en fantasiverden i fællesskab med andre børn gennem for eksempel rollelege, hvor de kommunikerer med hinanden om de gode idéer.

I denne alder udvikles barnets sprog til et nyt niveau, og det bruger sproget flittigt til at sætte ord på lege og til at skabe fælles fortællinger med andre børn.

Venskaber – og konflikter

Legen giver børn i denne alder mulighed for at skabe gode venskaber og nære relationer til andre jævnaldrende. Det er helt afgørende for børns udvikling og trivsel at kunne lege og have det sjovt sammen.

Det foregår dog ikke uden konflikter, når børn skal blive enige om legens regler og fordeling af roller.

Børn i denne alder er ikke gamle nok til at kunne sætte sig ud over egne behov og sætte sig ind, hvordan deres adfærd påvirker andre.

Derfor vil børn i denne alder meget gerne bestemme.

Se positivt på, at det giver dit barn mulighed for at lære om sociale spilleregler, hvor man siger sin mening, lytter til hinandens idéer og lærer at vente på tur og blive enige.

Hvad betyder legen for jeres relation?

Børn og voksne, der leger sammen, skaber tætte relationer.

Når den voksne kan møde barnet i dets legeunivers og have det sjovt, er det guld værd for barnet.

Det styrker jeres relation, når du som forælder tager dig tid til at lege og grine med dit barn. Dit barn vil elske, at du finder dit indre legebarn frem og leger på barnets niveau.

Hvad gør jeg, hvis det er svært for mig at lege?

Det er ikke altid så nemt for os voksne at finde legebarnet frem. Mange oplever, at de har mistet evnen til at lege og finde på sjove ting. På den måde bliver det næsten en præstation i sig selv at lege med sit barn.

Husk på, at du har den bedste læremester i dit barn!

Følg dit barn og lad barnet indvie dig i sit fantasifulde legeunivers. I sidste ende handler det om at have en hyggelig stund sammen. Det handler ikke om at finde på den vildeste og sjoveste leg, men om at give dit barn din fulde opmærksomhed.

En faldgrube for os voksne er ofte, at vi kommer til at lave andre ting, samtidig med at vi leger med vores børn.

Hvis vi lige kan lægge vasketøj sammen, mens vi alligevel sidder på gulvet og leger med biler, kan vi da lige så godt slå to fluer med et smæk.

Prøv at lade de praktiske opgaver ligge, mens du leger med dit barn. Dit barn kan mærke, at det ikke har din fulde opmærksomhed, og det fornemmer, at du bliver distraheret af ikke at kunne finde de strømper, der matcher.

Prøv at finde tid til leg

Prøv at se, om du kan sætte dig sammen med dit barn i mindst ti minutter hver dag, uden at vasketøj, madlavning eller mobiltelefon kommer på tværs.

I en presset hverdag, hvor eftermiddagstimerne er få, kan ti minutter virke som meget, og vi kan som voksne have svært ved at slippe den stramme tidsplan for, hvornår vi skal gå i gang med aftensmaden, så vi kan få barnet i bad inden det er sengetid.

Se om det kan lade sig gøre, og tænk: Hellere lidt, men godt.

Mødrehjælpens rådgivning, Holdepunkt

Holdepunkt er Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning for gravide og forældre med børn i alderen 0-18 år. Holdepunkt er et tilbud til både mor, far, enlige og par.

Mødrehjælpens rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.