Barnets udvikling 0-6 måneder

De første uger og måneder har dit lille barn brug for masser af nærhed og tæt kærlig kontakt for at kunne trives og udvikle sig. Det følelsesmæssige bånd, der opstår mellem dig og barnet, er med til at præge barnets personlighed. Et nyfødt barn er hjælpeløst og dybt afhængig af sine forældre. Omsorg og beskyttelse er ganske enkelt afgørende for barnets overlevelse. Derfor har spædbørn en medfødt evne til at invitere til kontakt og til at knytte sig til andre mennesker.

Tæt kontakt er vigtigt i den tidlige tilknytning mellem dig og dit barn

Det lille spædbarn søger kontakt gennem for eksempel øjenkontakt, mimik, pludren og klynk, og det bruger primært gråd, når det skal gøre opmærksom på et behov. Det kan være sult, træthed eller behov for trøst.

Du kan hjælpe barnet til at falde til ro ved for eksempel at tale med en rolig stemme, vugge det stille i armene og tilbyde nærhed.

Særligt de første dage og uger har barnet brug for masser af tryghed og kærtegn. Derfor er det også en god ide at lade barnet ligge hud mod hud på dig og barnets anden forælder. Hud og nærhed styrker jeres tilknytning, men hud mod hud hjælper blandt andet også til, at mælken løber til, og kan derfor være med til at sikre en god ammeopstart.

”Hvis du dog bare kunne sige, hvad du har brug for”

Mon ikke alle forældre har tænkt sådan på et tidspunkt. Bleen er skiftet, barnet er af flere omgange blevet tilbudt bryst eller flaske, og putningen forsøgt om og om igen. Intet hjælper. Gråden fortsætter bare med at tage til.

Lad os skynde os at slå fast. Du er ikke en dårlig forælder, fordi du ikke kan gennemskue, hvad dit barn har brug. Det er helt naturligt at havne i den situation. Ikke mindst i den tidlige start, hvor du endnu ikke har luret betydningen af barnets små lyde og signaler.

Det tager tid at kunne afkode barnets signaler og læringsprocessen kan være hård. Husk, at det er ingen skam at bede om hjælp fra din partner eller dit netværk, hvis du får brug for støtte eller en pause. Faktisk kan det nogle gange hjælpe, at en anden tager over, fordi dit stressniveau kan gå ind og forstærke den uro, dit barn oplever.

Du er termostaten til dit barns følelser

Et spædbarn kan ikke selv kontrollere sine følelser eller berolige sig selv. Dit barn har derfor brug for din hjælp til at genkende, regulere og rumme de stærke følelser, som kan overvælde barnet de første måneder.

Når du hører dit barn græde, er det vigtigt, at du blandt andet:

  1. Reagerer på barnets følelser
  2. Spejler barnets følelser (se nedenfor)
  3. Beroliger og trøster dit barn
  4. Rummer barnets gråd

Undersøg hvad barnet har brug for

Først reagerer du ved at undersøge, hvad barnet har brug for. Når du har en idé om årsagen f.eks. sult, træthed eller en helt tredje ting, kan du vise barnet, at du forstår det, og at du nok skal hjælpe.

Dit barn har brug for hjælp til at forstå sine følelser. Det reagerer intuitivt med gråd, men ved ikke selv, hvad gråden betyder. Når du sætter ord på og viser dit barn, at du ved, hvad der sker, spejler du dit barn. Du kan spejle barnets følelser ved hjælp af ansigtsmimik, stemmeføring og kropssprog. Spejlingen sker ved, at du fortæller barnet, hvad du ser, og viser hvad du mærker.

Eksempel: Dit barn græder, og du siger: ”Nårh, er du ked af det? Er du sulten?”, mens du tager det op, kigger det i øjnene og med dit ansigt viser et ked af det-udtryk, som dog er mildere end barnets.

At du bevarer roen og spejler følelsen i situationen kan smitte af på barnet og hjælpe det til at falde til ro. Du viser, at du kan rumme og håndtere barnets følelser, hvilket giver barnet en vigtig erfaring med, at følelser ikke er farlige, og at de kan forsvinde igen. Dit barn lærer altså både at genkende en følelse ved din spejling og at regulere sine følelser ved, at du er rollemodel og selv regulerer dine følelser.

 

Kilder:
Vidunderlige uger, af Frans X. Plooij, Xaviera Plas-Plooij & Hetty van de Riijt
Helens bog om dit barns udvikling, af Helen Lyng Hansen

Barnets udvikling opdelt i alder

Mødrehjælpens rådgivning, Holdepunkt

Holdepunkt er Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning for gravide og forældre med børn i alderen 0-18 år. Holdepunkt er et tilbud til både mor, far, enlige og par.

Mødrehjælpens rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.