Giv plads til barnets ked-af-det følelse og vrede

Som forældre skal vi prøve at rumme alle barnets følelser – men hvad gør vi, når det er svært? Det kan du læse mere om her, hvor sundhedsplejerske Ellen Eldrup kommer med råd til, hvad du kan gøre, når dit barn bliver ramt af de store og svære følelser.

Børn har mange følelser, og de er alle vigtige for deres udvikling

Det er vigtigt for børn at lære alle følelser at kende, så de med små skridt kan øve sig i at håndtere dem. Den bedste måde, de lærer det på er, hvis de får plads til at udrykke alle følelser – også de svære, der larmer og tager lang tid.

”Hvis du som forælder standser dine børn i de følelser, de har, lærer du dem, at de ikke må have de følelser. Men følelser er vigtige informationer, og det er vigtigt, at dit barn lærer at lytte til dem og reagere på dem. Hvis børn ikke lærer deres følelser at kende, kan de som voksne få rigtigt svært ved at udtrykke dem – og måske lærer de slet ikke at mærke dem i tide,” fortæller Ellen Eldrup.

Børn går ikke i stykker af at være vrede. Tværtimod lærer de – når de fx får lov til at være rasende – at følelsen ikke er farlig, men at den prøver at fortælle dem noget. Og først der kan barnet forsøge at finde ud af, hvad de skal gøre ved følelsen.

”Det, du som voksen skal gøre, er at møde barnet i den følelse, det nu en gang har. Det handler ikke nødvendigvis om at få en følelse til at forsvinde, men anerkend den og være i den med barnet”.

I kan godt blive uvenner og venner igen

De fleste forældre har prøvet at miste overblikket og komme til at råbe eller skælde ud, fordi vores barn har grædt i lang tid, er sur eller modsat. Og det er ok. Selvom du er forælder, er du også et helt almindeligt menneske med dine egne følelser.

”Det er godt for børn at lære, at I kan blive uvenner og venner igen. Men husk, at det er dit ansvar – og aldrig barnets – at situationen bliver vendt. Derfor, hvis du er kommet til at råbe eller skælde ud, er det vigtigt at du vender tilbage til barnet og siger undskyld. Det skaber tryghed hos barnet, som får en følelse af alligevel at være ’god nok’,” siger Ellen Eldrup.

Dybest set handler det om, at du ikke skal være bange for hverken dit barns følelser eller dine egne. Prøv i stedet at øv dig i at reagere på dine følelser, før du bliver alt for vred eller irriteret. Når du fx kan mærke, at du er ved at blive irriteret, skal du sige det højt til dit barn.

Vis barnet, at de gerne må være kede af det

Nogle forældre gør alt, hvad de kan for at undgå, at deres barn bliver vred eller ked af det. Ofte handler det om, at forældrene ikke selv har overskud til at rumme barnets svære følelser. Og så er det nemmere at forsøge at gøre dem glade hele tiden.

Ulempen er bare, at barnet ikke lærer at være ked af det og lærer, at det er ok at være ked af det.

Som forældre vil vi gerne lære vores barn en masse færdigheder, men ofte er vejen derhen fyldt med en masse følelser. Og i de perioder, hvor barnet har rigtigt mange følelser, er det vigtigt, at du som forælder rækker ud i dit netværk og får hjælp, inden du brænder sammen.

Det er ok at græde foran dit barn en gang imellem

Børn ved godt, hvis du er ked af det. Det kan de mærke. Så hvis du smiler, men i virkeligheden er ked af det, fortæller du dit barn, at den fornemmelse de har, er forkert.

”Børn har brug for at lære, at de fornemmelser, de har, er rigtige. Så i stedet for at gemme dine tårer væk, kan du prøve ærligt at sige ’Puha, der blev jeg godt nok ked af det’. Det kan nemlig også hjælpe barnet med ikke at gemme sine følelser væk, fordi du skaber tryghed og viser, at her er et rum, hvor de gerne må vise deres følelser,” siger Ellen Eldrup.

Børn går ikke i stykker af at se forældre være kede af det indimellem. Men hvis det er noget, der sker igen og igen og bider sig fast, er det vigtigt at få hjælp.

”Børn skal IKKE passe på os voksne – vi skal passe på dem,” afslutter Ellen Eldrup.

Sundhedsplejerske Ellen Eldrup

Ellen Eldrup er sundhedsplejerske og har i en årrække været tilknyttet Aarhus Kommune og Mødrehjælpens indsats Unge Familier på Vej. I dag er hun socialfaglig rådgiver på Gaia krisecenter i Aarhus.

Udover at være sundhedsplejerske er Ellen også uddannet babymassør, Marte Meo-terapeut og har en master i positiv psykologi.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.