Hvorfor oplever nogle kvinder angst i graviditeten?
Det kan være helt individuelt. Men overordnet kan man sige, at det for førstegangsfødende oftest er andre ting, der spiller ind, end det er for kvinder med en eller flere fødsler bag sig.
Hvis du er gravid første gang og oplever angst for fødslen
For førstegangsfødende handler angsten tit om, at fødslen er en ukendt situation. At man kan forberede sig, men ikke kontrollere den.
Rikke Maimburg fortæller, at mange af de gravide i denne gruppe, har hørt skræmmende fødselsoplevelser fra personer, de kender.
Måske har du hørt din mor fortælle, om at fødslen var hård, da du selv kom til verden. Eller du har hørt om vestorme, svære bristninger og maratonfødsler fra veninder og bekendte. Alle er eksempler på fortællinger, der kan sætte sig i dig som gravid, fordi du endnu ikke har dine egne erfaringer med fødsler.
”Når man ikke har nogen erfaring med den situation, man står overfor, og de eneste fortællinger, man har fået, er negative, så er det klart, at det er det billede af fødsler, man bærer med sig. Det kan skabe en angst og en manglende tro på, at man kan komme godt igennem det, den dag man selv står i situationen,” siger Rikke Maimburg.
”Det kan også være andre ting, der gør, at man som førstegangsfødende er bange for fødslen. Men ofte kan vi se, at hvis den gravide kommer i et tilrettelagt forløb og får talt om det, så finder vi nogle gode måder at håndtere angsten på, så den ikke hæmmer den gravide op til og under fødslen.”
Hvis du har født før og oplever angst for fødslen
Hos flergangsfødende hænger angst for fødslen ofte sammen med komplikationer eller svære oplevelser i et tidligere graviditets- og fødselsforløb. I de tilfælde handler det om at få talt igennem, hvad der var svært sidste gang.
”Mange gange skal man faktisk i gang med at bearbejde de oplevelser, før man kan se frem mod den kommende fødsel. Det skyldes, at der kan ligge mange vigtige oplysninger i den bearbejdning, som man kan bruge fremadrettet i det nye forløb,” forklarer Rikke Maimburg.
”Vi ser, at et særligt tilrettelagt forløb frem mod fødslen, hvor den gravide får den nødvendige støtte, faktisk kan blive en helende proces på de traumatiske oplevelser man forbinder med et tidligere fødselsforløb. Mange når til et punkt, hvor de kan se fødslen som en håndterbar størrelse. Og nogle får en helt ny styrke og kontrol over situationen af at arbejde med de svære følelser, og fødslen bliver en helende oplevelse.”