Er du trist og nedtrykt under din graviditet?

En graviditet kan rumme en blanding af glæde og håb, men også en oplevelse af turbulens, stort ansvar og krav. For nogle kvinder kommer bekymringerne til at overskygge glæden, og det kan sætte sig som længerevarende tristhed. Læs her, hvad du kan gøre, hvis det er sket for dig.

Graviditeten er en vild udviklingsproces for dig og barnet

At være gravid og bære et lille barn er en stor forandring. Faktisk er det den hurtigste menneskelige udviklingsproces.

Et eksempel på den helt vilde udvikling, der sker med det lille barn i maven, er, at det fra 10.-26. graviditetsuge danner ikke mindre end 250.000 nye nerveceller i hjernen. I minuttet vel at mærke!

Samtidig sker der en stor forandringsproces for dig, som bærer barnet. For udover at du gror et lille barn inde i maven, er du også ved at udvikle et forældreskab. Du er under ombygning til at blive en mor.

I den forbindelse kan du opleve, at der opstår en masse tanker. Tanker, som kan være præget af spekulationer om, hvem du var, før du blev gravid. Hvordan din barndom var, og hvordan du bliver som mor.

Det kan for eksempel være, at du glæder dig til at blive mor, men synes, at det er uoverskueligt med den udvikling, både du og dit barn skal igennem. Det kan også være, at du føler dig stresset over de mange forandringer og bliver i tvivl, om du kan overskue hverdagen med et lille barn. For nogle kvinder kan graviditeten være forbundet med store bekymringer og medføre tristhed.

Podcast Fødselskanalen - om at føle sig 'blå' under graviditeten

Graviditeten er en overgangsfase i livet, hvor mange spørgsmål og bekymringer kan melde sig. Som kommende forælder skal man give slip på dele af det liv, man kender. Og man skal til at forholde sig til en ny tilværelse. Det er derfor ikke unormalt, at man i løbet af graviditeten bliver ramt af mange modstridende følelser, herunder mindre rosenrøde følelser som frygt, usikkerhed eller decideret sorg.

Lyt til afsnit 30 af podcastserien Fødselskanalen. Afsnittet handler om at føle sig 'blå' under graviditeten. Fødselskanalen er en podcast om graviditet, fødsel og barsel, som udgives af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Du er ikke forkert, hvis du ikke er lykkelig gravid

Den søde ventetid er en betegnelse, der ofte bliver brugt om en graviditet. Men det er langt fra alle, der oplever den som sød.

Det er helt okay ikke at opleve lutter lykke, når du er gravid. Du er bestemt ikke alene om at have det sådan. De fleste gravide vil gennem graviditeten opleve, at glæden over det, der er i vente, blandes med svære følelser.

Men samtidig er det vigtigt, at de svære følelser ikke skygger for de gode. Det er vigtigt, at du har det godt under din graviditet. Det betyder nemlig noget for, hvordan dit barn udvikler sig og for din fødsels forløb.

Oplever du at være trist i løbet af din graviditet, kan det være vigtigt, at du stopper op og reagerer på det.

Der er forskellige ting, du kan være opmærksom på – se 5 råd herunder:

Det kan du gøre, hvis du oplever tristhed under din graviditet

Vicechefjordemoder Hlin Mogensdottir og koordinerende jordemoder Gitte Cosnett

Vicechefjordemoder Hlin Mogensdottir og koordinerende jordemoder Gitte Cosnett arbejder begge til dagligt på Center for Sårbare Gravide og Barslende på Rigshospitalet i København.

Hlin Mogensdottir er uddannet jordemoder og cand. mag i psykologi og sundhedsfremme og sundhedsstrategi og arbejder som vicechefjordemoder i Center for Sårbare gravide og barslende og Efterfødselsklinikken på Rigshospitalet. Hlin har i mange år arbejdet med sårbare gravide og har ved siden af sin vicechefjordemoderstilling forskellige konsulentopgaver vedr. bl.a. tidlig indsats og fødselsdepression.

Gitte Cosnett blev uddannet som jordemoder i 2002, og har været tilknyttet sårbare gravide i 13 år og siddet som koordinerende jordemoder i sårbar team på Rigshospitalet i knap 3 år. Herudover har hun gennemgået en 1-årig psykologisk videreuddannelse i perinatal psykologi og psykiatri for sundhedsprofessionelle ved Familieprojektet.

 

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.