I risiko for fødsels­depression som far?

Omkring 7-8 pct. af alle fædre rammes årligt af en fødselsdepression. Når far bliver ramt, har det stor betydning for hele familien. Derfor er det vigtigt at få hjælp til at komme ud af depressionen. Læs mere her.

En fødselsdepression rammer hele familien

Både mor og far kan blive ramt af en fødselsdepression. Hvert år oplever 10-14 pct. kvinder og 7-8 pct. mænd at få en fødselsdepression. Det vil sige, at der er flere end 10.000 forældre, der årligt får en fødselsdepression.  

Når en forælder får en fødselsdepression, er det hele familien, der bliver ramt – for det er en kæmpe belastning for både farmor og barn. Derfor er det også vigtigt at opsøge hjælp, hvis du som far har det svært.  

Mange mænd har svært ved selv at mærke og erkende, at de har det psykisk dårligt. Men måske har din partner eller andre omkring dig fortalt, at de er bekymrede for digLyt til dine nærmeste, hvis de fortæller dig, at du har ændret dig. Tag det alvorligt. Og prøv at mærke efter.  

  • Har din tristhed påvirket dig i en sådan grad, at du har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen? 
  • Er du begyndt at trække dig fra familie og venner? 

En fødselsdepression har ikke kun en negativ indvirkning på dig selv. Den kan også påvirke din relation til din partner og jeres barn. Reager derfor, hvis du har symptomer – om ikke for din egen skyld, så for din familiesEr du i tvivl om, du er ved at udvikle en fødselsdepression, kan du læse mere om symptomer og tegn på en fødselsdepression herunder.  

Tegn på en fødselsdepression

En fødselsdepression er kendetegnet ved de samme kriterier som en almindelig depression. Forskellen er, at ved en fødselsdepression vil dine tanker kredse om barnet og din egen følelse af utilstrækkelighed i forældreskabet.  

Herunder kan du læse om de generelle tegn på en fødselsdepression.  

Har du symptomer på en fødselsdepression, er det ikke sikkert, at du oplever alle tegn på en gang. Men oplever du nogle symptomer, så søg hjælp. Læs, hvor du kan søge hjælp nederst på siden.  

Generelle tegn på en fødselsdepression kan være:

  • En gennemgående tristhed 
  • Manglende lyst, motivation og glæde ved de ting, man plejer at glædes ved 
  • En følelse af håbløshed  
  • Søvnløshed (udover, at din baby vækker dig) 
  • Koncentrationsbesvær  
  • Problemer med at huske 
  • Ingen appetit 
  • Angst og bekymring 
  • Uro og rådvildhed 
  • Manglende energi 
  • Let til gråd 
  • Selvmordstanker  

Både mor og far kan opleve disse generelle tegn på en fødselsdepression. Og for både mor og far kan fødselsdepressionen opstå allerede under graviditeten eller op til et halvt år efter fødslen.  

Udover de generelle tegn ses det også ofte, at mænd har nogle særlige reaktioner, som er knyttet til depressionen:  

  • Aggressivitet og vredesudbrud, for eksempel mod barnet, sig selv eller partneren  
  • En lav stresstærskel  
  • Lav impulskontrol 
  • Irritabel  
  • Isolation fra familie og venner 
  • Afvisning af behov for støtte og hjælp 
  • Overdrevet fokus på arbejde eller fritidsinteresser 
  • Stærkere krav om autonomi og at være i fred  
  • Misbrug af for eksempel alkohol eller stoffer 

Disse reaktioner ses hyppigst hos mænd, men kan også forekomme hos kvinder. 

Hvorfor opstår en fødselsdepression?

Det er en kæmpe omvæltning at blive forældre. Den proces en kvinde og en mand gennemgår fra undfangelsen, frem til fødslen og tiden efter med det lille spædbarn er forbundet med store forandringer. Samtidig oplever mange kommende forældre i denne proces at se tilbage på deres egen opvækst og egne erfaringer med at modtage og give omsorg. 

Samspillet af årsager kan for nogle forældre føre til psykiske reaktioner på det at blive forælder. Reaktioner, som kan udvikle sig til en fødselsdepression.  

En fødselsdepression kan derfor ses som en relationel lidelse. Den opstår og udfolder sig ud af den nye relation, man indgår i som forælder 

En fødselsdepression bygger på tre relationelle spor: 

  1. Relationer fra din egen barndom 
  2. Relationen til det kommende barn 
  3. Forestillinger om forældreskabet  

Ved det første spor opstår der ofte spørgsmål om ens egne erfaringer med omsorg fra barndommen og det voksne liv.  

Ved det andet spor kredser tankerne om ens forestilling om det lille barn. 

Og ved det tredje spor opstår spørgsmål, tanker og følelser forbundet med ens forestilling om det at blive forælder og have ansvar for et lille barn.  

Det er altså et samspil af tanker og følelser knyttet til disse tre områder, der bliver for overvældendesmertefulde og altoverskyggende for de forældre, der rammes af en fødselsdepression.  

Her kan du søge hjælp

Oplever du symptomer på en fødselsdepression, er det vigtigt at opsøge professionel hjælp. Du kan altid kontakte din egen læge eller jeres sundhedsplejerske. Fortæl dem, hvordan du har det, så kan de guide dig videre, så du får den hjælp og behandling, som passer til dig og din familiens situation.  

Mange fædre går alt for længe med symptomer på depression, inden de søger hjælp. Og mange opsøger desværre aldrig hjælp. Det kan forværre deres situation.  

Søg derfor hurtigt hjælp. Jo før du får hjælp, desto hurtigere kommer du i bedring. På den måde kommer du og din familie allerbedst igennem depressionen.    

Fædre og fødselsdepression i et historisk perspektiv

Det er under 20 år siden, at mænd og fødselsdepression for første gang blev beskrevet i faglitteraturen i Danmark. Det betyder dog ikke, at problemet aldrig har været der før. Men i takt med, at mændene engagerer sig mere i den tidlige tilknytning til barnet, er det naturligt, at flere mænd oplever de samme udfordringer, som kvinderne. Dermed er problemet blevet mere synligt de seneste to årtier.  

Udgangspunktet for at forstå, at mænd, lige såvel som kvinder, kan få en fødselsdepression bygger på, at der er sket et skifte i forståelsen af, hvordan fødselsdepressionen opstår. Tidligere blev fødselsdepressionen primært forbundet med komplikationer i forbindelse med fødslen, eller set som hormonelle forandringer hos moderen. I dag er der er en generel forståelse af, at en fødselsdepression opstår som en reaktion på det at blive forælder – og derfor kan den ramme både mor og far.  

At der er kommet øget viden om og en anerkendelse af, at mænd også kan få en fødselsdepression kan ses i lyset af de samfundsmæssige ændringer, der generelt er sket i forhold til faderrollen og den betydning, faderskabet har for mænd generelt. For eksempel deltager langt de fleste fædre i dag i barnets fødsel og tager aktivt del i barnets opvækst. Derfor er det også blevet naturligt og vigtigt at kunne tale om mænds psykiske reaktioner på forældreskabet på lige fod med mødres.

Formand for Forum for Mænds Sundhed Svend Aage Madsen

Svend Aage Madsen er ph.d. og  har været leder af Rigshospitalets Fædreforskningsprogram i Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning siden 1997. Han er formand for Forum for Mænds Sundhed og projekt ’Far for Livet’.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.