5 råd til god kommunika­tion i parforholdet

Parforholdet risikerer let at komme i klemme, når man får et barn. Her får du idéer til, hvad I kan gøre for at have fokus på god kommunikation.

Giv tid og opmærk­somhed til hinanden

At få et barn er en kæmpe omvæltning i de fleste menneskers liv og kan i den grad tære på parforholdet. Både fordi vores prioriteter bliver anderledes og overskuddet bliver mindre, men også vores egen tilknytning bliver bragt i spil, når vi bliver forældre.

De stærke følelsesmæssige omvæltninger kræver ekstra opmærksomhed, nærvær og forståelse fra dem, vi er tættest knyttet til. Dette vil ofte være ens partner, men da I begge er i samme situation, kan der være en risiko for, at I ikke har det følelsesmæssige overskud til at være nærværende. Dette kan hurtigt skabe en distance mellem jer og en følelse af ikke at være elsket, prioriteret eller forstået.

For at undgå dette, er det vigtigt, at I giver jer tid til hinanden og giver hinanden opmærksomhed hver dag.

En måde at gøre dette på kan være at sætte tid af hver dag til hinanden. Det behøver ikke at være mere end fem minutter, hvor I til gengæld er nærværende og giver hinanden jeres fulde opmærksomhed.

Kig hinanden i øjnene hver dag. På den måde kommer I i kontakt med jeres følelser, og diskussionen om vasketøjet eller opvasken bliver måske mindre vigtig. Det kan være med til at skabe ro og dermed færre konflikter mellem jer.

Dårlig kommunikation er ofte skyld i parforholds­problemer

Mange problemer i parforhold opstår, fordi kommunikationen ikke er god. Tilbagevendende konflikter skyldes ofte, at vi ikke føler os hørt og set i forhold til vores følelsesmæssige behov.

Hverken anklager, forsvar eller stilhed er gode måder at kommunikere på, men det er ofte de strategier, vi ubevidst vælger. Disse strategier kan medføre at vi ikke føler os anerkendt – og derfor vil det ikke løse noget. Vi vil bare blive ved med at diskutere de samme ting om og om igen, hvis vi ikke finder andre måder at kommunikere på.

Derfor er det vigtigt at give parforholdet opmærksomhed og få talt sammen om det, der er svært på en anerkendende måde.

Skab rammer for jeres måde at kommunikere på

For at undgå tilbagevendende konflikter kan det være nødvendigt at skabe nogle andre rammer for vores måde at kommunikere på. På den måde sikrer vi, at vi hver især hører og forstår, hvad hinanden siger.

5 råd til god kommunikation i parforholdet

Mødrehjælpens rådgivning, Holdepunkt

Holdepunkt er Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning for gravide og forældre med børn i alderen 0-18 år. Holdepunkt er et tilbud til både mor, far, enlige og par.

Mødrehjælpens rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.