Fra barsels­boble til travl hverdag

Få et indblik i, hvordan det kan opleves at vende tilbage til hverdagen efter endt barsel − og få råd til, hvordan I sikrer en god overgang fra barselsorlov til den nye hverdag, der venter.

Når barselsboblen brister

Noget, der brister, kan give os et chok. Som et højt smæld fra en ballon. En bristning kan også symbolisere nyskabelse. Noget, som var, er væk, og nyt kommer til 

Når du efter barselsperioden skal tilbage på arbejde eller studie, kan det føles lidt som et chokDet tager tid, tålmodighed og ikke mindst omsorg for dig selv at komme dig over chokket og opbygge en ny hverdag. 

Er du førstegangsforælder, vil det være en helt ny fase i livet, som starter, nemlig arbejdslivet som forælder og familie. Den tid kan være fyldt med modsatrettede følelser.  

Nogle glæder sig enormt og er både afklarede og forberedte på det. For andre giver tanken om at skulle tilbage til ”den virkelige verden” på den ene side en følelse af frihed, men på samme tid vækker den dårlig samvittighed, fordi man pludselig skal være væk fra barnet.  

Hvordan får man den bedste start på studie eller arbejde?

I barselsperioden var omsorgen for dit barn den vigtigste opgave.  arbejdspladsen eller studiet oplever du måske omvendt, at der er fokus på at være effektiv, at have styr på tingene og arbejde mod klare mål. Altså et skifte fra de mere bløde værdier, der har fyldt under din barsel.  

Når vi bliver forældre, sker der noget med os, både biologisk, følelsesmæssigt og værdimæssigt. Derfor er det ikke mærkeligt, at forældre kan opleve, at det er svært at vende tilbage til arbejde eller studie. 

For ikke at blive væltet omkuld, er det vigtigt, at du accepterer og tillader fejl, mangler, træthed og utilstrækkelighed. Det vil være en naturlig del af at starte på noget nyt. Desuden er det vigtigt at mærke efter, hvordan du har det, og hvor dine grænser går, så du kan sige fra, både derhjemme og på arbejdspladsen. 

Inspiration til en god overgang

Efter endt barsel har du været længe væk fra arbejdspladsen eller studiet, og meget kan have ændret sig i den tid, du har været væk. Der kan være sket ændringer i organisationen, eller kolleger kan være skiftet ud. Er du studerende, skal du sandsynligvis til at lære helt nye studiekammerater at kende.

Måske er du bekymret for, om du ressourcemæssigt kan give det samme, som du kunne, inden du fik barn. Og du kan være nervøs for, hvordan din chef og kolleger eller studiekammerater reagerer, hvis du ikke har den samme fleksibilitet som før.

Uanset, hvordan din situation er, håber vi med disse fem råd at inspirere dig til bedst muligt at komme igennem overgangsfasen.

5 råd, når barslen slutter

Mødrehjælpens rådgivning, Holdepunkt

Holdepunkt er Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning for gravide og forældre med børn i alderen 0-18 år. Holdepunkt er et tilbud til både mor, far, enlige og par.

Mødrehjælpens rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.