Skal du være far? Sådan bliver du klar

Som førstegangsforælder kan det være svært at forberede sig på, hvad der venter efter fødslen. Læs her, hvad det kan være godt, at I får talt igennem og tænkt over, inden jeres barn kommer til verden.

Forælder for første gang

Når man skal være forælder for første gang, er der mange tanker og spørgsmål, der melder sig, og det er svært helt at forestille sig, hvordan den nye hverdag med en lille baby bliver.

Måske tænker du, at du vil tage det hele, som det kommer. Men faktisk kan det være godt, at du og din kæreste (eller barnets anden forælder, hvis I ikke er sammen længere) får talt om:

  • Jeres forventninger til at blive forældre
  • Hvad I forventer af hinanden

At I kender hinandens tanker, ønsker, behov og måske også frygt kan være en støtte og hjælp for jer, når jeres barn er kommet til verden. Så kan I hjælpe hinanden bedst muligt, og det kan gøre det lettere at finde en god vej i alt det nye.

Tag snakken, selvom det kan være svært

Det er ikke sikkert, at I er vant til at tale om jeres tanker, følelser og forventninger på den her måde. Men prøv alligevel, selvom det måske føles akavet de første gange. Når først barnet er kommet til verden, kan det være rigtig vigtigt, at I kan få talt om tingene, da der uden tvivl kommer dage, hvor I er udkørte, trætte og mangler overskud. I sådan en situation kan man hurtigt ende i konflikt uden øje for hinandens følelser og behov.

Tænk også over timingen, når I skal tale sammen om svære ting. Natten er for eksempel sjældent et godt tidspunkt for sådan en samtale. Vælg i stedet et tidspunkt, hvor I har mest muligt overskud, så I kan få en god samtale uden løbske følelser.

Herunder har vi oplistet nogle ideer til spørgsmål, som du kan stille dig selv. Efterfølgende kan du tale dem igennem med din kæreste.

Podcast: Partnerens rolle

Partneren kan spille en vigtig rolle både i fødselsforberedelsen og under fødslen. I denne podcast fra Sjællands Universitetshospital fortæller Mikkel og Helle om, hvordan de oplever og definerer partnerens rolle, mens to jordemødre og en fødselslæge taler om partnerens vigtige rolle set fra en professionel vinkel.

Partnerens rolle. Lyt til afsnit 6 i podcastserien Fødegangen, som er udgivet af Sjællands Universitetshospital.

5 spørgsmål, du kan stille dig selv

Mødrehjælpens rådgivning, Holdepunkt

Holdepunkt er Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning for gravide og forældre med børn i alderen 0-18 år. Holdepunkt er et tilbud til både mor, far, enlige og par.

Mødrehjælpens rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.