Sådan kan du forberede dig på rollen som forælder

At blive forældre er en af de største forandringer i livet. Derfor er det en god idé, at du og din partner gør jer nogle tanker om det, som venter.

På vej til at blive forælder

For både kvinder og mænd er det en kæmpe omvæltning at skulle være forældre for første gang. En omvæltning, som starter langt tidligere end det øjeblik, I sidder med barnet i hænderneFaktisk går en forældredannelsesproces i gang allerede ved undfangelsen og under graviditeten, og den tager form i forbindelse med fødslen og ikke mindst i den første spæde tid med det lille barn 

Forældredannelsesprocessen kan opdeles i tre spor: 

1. Dine egne erfaringer med omsorg 
Du kan opleve, at der opstår tanker og spørgsmål om dine egne erfaringer med omsorg fra opvæksten og dit voksne liv. Det kan være tanker, der kredser om dine minder fra barndommen, oplevelser og værdier, som du har med fra opvæksten, og relationen til dine forældre – dengang og nu.

2. Dine forestillinger om det ufødte barn
Allerede under graviditeten kan du opleve, at tankerne om det lille barn trænger sig på. Du forestiller dig måske, hvem maven gemmer påhvordan du vil opdrage og give det omsorg, og hvilket forhold I får til hinanden. 

3. Dine tanker om at skulle være forælder
Der kan også opstå spørgsmål, tanker og følelser forbundet med dine forestillinger om det at blive forælder. Hvordan er det at have ansvar for et lille barn? Kan jeg/vi magte det? Hvordan vil det gå med vores parforhold? Og hvor meget vil livet forandre sig? 

De tre spor er tilsammen med til at forme dig som forælder og forberede dig på den nye rolle som far eller mor.  

Tal om at skulle være forælder

Det kan være en god ide, at du som kommende forælder taler om og deledine tanker, følelser og erfaringer. For allerede før barnet kommer, kan du bevidst tage hul på at blive en forælder.  

Herunder finder du en række forslag til spørgsmål, som du kan tage udgangspunkt i. Spørgsmålene skal give dig en anledning til at tænke over egen barndom, din relation til dine forældre, dine forestillinger om det kommende barn samt dine forventninger til forældreskabet.

Timeout og tid til refleksion

Din egen opvækst 

  • Hvordan var det at være barn i din familie? 
  • Hvordan var din relation til dine forældre, da du var barn? Hvordan er relationen i dag? 
  • Hvordan vil du beskrive den omsorg, du har fået fra andre i løbet af din opvækst? Har der været tidspunkter, hvor du har manglet kærlighed eller tryghed? 
  • Hvordan har du det med at give omsorg til andre – falder det dig naturligt, eller har du svært ved det? 

Det kommende barn 

  • Hvordan forestiller du dig, at det kommende barn vil være?  
  • Hvordan ønsker du, at din relation til barnet skal være?  

Forældreskabet

  • Hvilke tanker gør du dig om at blive forælder og stifte familie 
  • Hvad synes du er vigtigt i rollen som forælder? 
  • Hvilke tanker gør du dig om rollefordelingen mellem dig og din partner/barnets anden forælder? 
  • Hvilke tanker gør du dig om, hvordan jeres parforhold blivernår I er blevet forældre? 

Brug noget tid på at tænke over dine svar, og vend det derefter med din partner. Har du ikke en partner, kan du snakke med en god ven eller et familiemedlem, som du er fortrolig med.  

Til at komme i gang med de gode snakke som parkan I også bruge bogen Forældre sammen, som er udgivet af Forum for Mænds Sundhed. Bogen stiller nogle af de spørgsmål, som det kan være vigtigt at tænke over og snakke ominden barnet melder sin ankomst.  

De svære emner

Oplever du, at disse temaer er meget svære for dig at tale om? Er der for eksempel episoder fra din barndom, som er forbundet med stor smerte. Det kan være en brudt relation til en af dine forældre eller manglende omsorg og svigt i løbet af opvæksten.  

Så kan du med fordel søge hjælp hos din jordemoder, sundhedsplejerske, læge eller en psykolog, hvor I sammen kan tage hul på det, som er svært.  

Andre måder at forberede sig på forældrerollen

Formand for Forum for Mænds Sundhed Svend Aage Madsen

Svend Aage Madsen er ph.d. og  har været leder af Rigshospitalets Fædreforskningsprogram i Klinik for Psykologi, Pædagogik og Socialrådgivning siden 1997. Han er formand for Forum for Mænds Sundhed og projekt ’Far for Livet’.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.