Derfor bør du forberede dig på fødslen

Du har måske hørt om ordet fødselsforberedelse, og at det er vigtigt at deltage i, når man venter barn. Men hvorfor? Find svaret i artiklen her, hvor du også får råd til, hvordan du bedst kan forberede dig på at blive forælder.

Hvad er fødselsforberedelse?

Du og din eventuelle partner har mulighed for at deltage i fødselsforberedelse under graviditeten. De fleste offentlige fødesteder tilbyder gratis fødselsforberedelse, som afholdes af jordemødre enten på fødestedet eller på det lokale jordemodercenter.

Ved at deltage i fødselsforberedelse kan du blandt andet få viden om:

  • Motion og kost under graviditeten
  • Hvornår fødegangen skal kontaktes
  • Hvordan du bedst kommer igennem fødslen
  • Fødslens faser
  • Smertehåndtering og smertelindring
  • Komplikationer i fødslen
  • Den første tid efter fødslen og amning

Fødselsforberedelse kan give tryghed inden fødslen. Det er her, at I får den viden og de værktøjer, der kan være med til at hjælpe jer godt igennem fødslen, og samtidig sørger jordemødrene for at sortere i de mange skræmmehistorier, kommende forældre kan støde på.

Derfor er det vigtigt med fødselsforberedelse

Den tid du bruger på fødselsforberedelse er godt givet ud, da du her får mulighed for at få svar på alle de spørgsmål, tvivl og bekymringer, som du støder på undervejs i graviditeten. Du får også mulighed for at høre andre kommende forældres spørgsmål, som kan rumme overvejelser, du ikke selv har tænkt på. At vente barn og skulle være forælder er en foranderlig og ukontrollerbar tid. Derfor er der for mange fuld knald på følelserne i denne periode. At få talt om de tanker, der presser sig på, og måske også tale med andre i samme situation, kan tage toppen af den værste følelsesstorm.

Faktisk viser undersøgelser, at de forældre, der forbereder sig på fødsel og forældreskab, generelt oplever:

  • færre bekymringer i graviditeten
  • en mere ukompliceret graviditet
  • oplever bedre at kunne håndtere veerne
  • får færre medicinske indgreb under fødslen
  • en lettere tilpasning til den nye rolle

Altså fem gode grunde til, at forberedelsen betaler sig.

Det er en god idé, at du deltager i fødselsforberedelse sammen med din partner. Er du ikke sammen med barnets anden forælder, kan du tage den person med, som skal med til fødslen. Det giver en god tryghed, at I på forhånd har talt om, hvad I glæder jer til, hvad I eventuelt er nervøse for, hvordan I forventer at reagere, og hvad I kan gøre for bedst at hjælpe hinanden undervejs. Derigennem kan I få boostet den teamfølelse, det kan være en hjælp at gå ind til fødslen med.

En øjenåbner at møde andre i samme situation

Til fødselsforberedelse vil du også få mulighed for at møde andre kommende forældre, og netop det kan være en vigtig øjenåbner. Du kan blive bekræftet i, at de har nogle af de samme tanker som dig selv, og at det er helt normalt at være bekymret og usikker.

Hvordan den offentlige fødselsforberedelse, du får tilbudt, er strikket sammen, afhænger af hvor du skal føde. Nogle fødesteder tilbyder forløb i mindre grupper, mens andre i stedet tilbyder informationsmøder i et stort auditorium.

Har du muligheden for at vælge imellem flere forskellige tilbud, kan det være en fordel med fødselsforberedelse på mindre hold. Det er for mange mere trygt at stille følsomme og intime spørgsmål, når der ikke er så mange, der lytter med.

Savner du et trygt rum til fødselsforberedelse? Det kan du gøre: 

Er du tilknyttet et fødested, hvor fødselsforberedelsen foregår i en større forsamling. Og oplever du, at det kan være svært at få stillet spørgsmål eller talt højt om dine bekymringer?

Her kan det være en idé i stedet at snakke med nogle i sin omgangskreds, der er blevet forældre, om hvordan deres oplevelser var, og hvilke råd de kan give videre. Det kan være rart og betryggende og hjælpe dig med at få klarhed over, hvilke afklarende spørgsmål, du kan stille til de fagfolk du møder i sundhedsvæsenet.

Måske har du veninder, der også står på tærsklen til en fødsel? Tal med dem om, hvordan de oplever det hele og se, om I måske kan bruge hinanden til at få prikket hul på de små bobler af frygt, frustration og andre svære følelser, som kan hobe sig op.

Spørg, hvad dit fødested kan tilbyde

Du kan også bede om flere undersøgelser hos din konsultationsjordemoder, hvis du oplever, at tanker og bekymringer kommer til at overskygge graviditeten. Ekstra samtaler er ikke en rettighed, men det er i mange tilfælde en mulighed. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du får givet udtryk for dine behov, så jordemoderen kan hjælpe med at tilrettelægge det bedste forløb for netop dig ud fra de muligheder, der er på fødestedet.

Sørg også for at få stillet de spørgsmål, der kan gøre dig tryg. Det kan for eksempel være: Hvordan kan jeg forvente, at I hjælper mig under fødslen? Hvordan sikrer I, at jeg er med i forløbet og hele tiden ved, hvad der sker? Hvad kan vi blive bedt om at tage stilling til under fødslen, og hvordan støtter I os i at træffe beslutningerne?

Overvej et ekstra kursus, hvis du har behov og råd

Udover den fødselsforberedelse dit fødested tilbyder, findes der forskellige private tilbud og kurser i foreninger og aftenskoler. Det vil du typisk selv skulle betale for.
Nogle gravide opsøger ekstra forberedelse, fordi de for eksempel har lyst til at lære om smertehåndteringsmetoder, såsom vejrtrækningsteknikker, afspændingsøvelser eller visualisering. Der findes et hav af forskellige retninger inden for smertehåndtering, og er du på jagt efter et tilbud, så handler det om at finde de teknikker, som passer bedst til dig. Måske du allerede kender nogle vejrtrækningsteknikker fra for eksempel yoga, så kan det være en støtte at vælge et tilbud, som anvender lignende teknikker.

Tal eventuelt med din konsultationsjordemoder om, hvilke tilbud der findes nær dig.

4 råd – sådan kan du selv forberede dig på fødslen

Jordemoder, ph.d. Rikke Damkjær Maimburg

Rikke Damkjær Maimburg er jordemoder, ph.d. og til dagligt forskningsleder ved Aarhus Universitetshospital.

Rikke er en af Danmarks førende forskere inden for graviditet, fødsler og forældreskab og har modtaget priser for sin forskning i fødselsforberedelsens betydning.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.