Fødselskanalen – en podcast om graviditet, fødsel og barsel

Jordemødrene Sigrid Arnbjerg og Frederikke Dørfler deler ud af deres viden om graviditet, fødsler og barsel. De fortæller i deres podcast om alt fra scanninger til amning, fødselsangst og sex under graviditet. Her på siden kan du se et udvalg af de mange afsnit.

Kan du dit KRAM?

KRAM står for kost, rygning, alkohol og motion. I dette afsnit kan du høre jordemødrene Sigrid og Frederikke fortælle om anbefalingerne om blandt andet kaffe, alkohol, fisk, råt kød og kosttilskud under graviditeten.

Kan du dit KRAM? Lyt til afsnit 9 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Scanningsmøllen

I dette afsnit kan du blandt andet høre mere om nakkefoldsscanningen, der ligger i uge 11-13 og misdannelsesscanningen i uge 18-21. Scanningerne bliver tilbudt til alle gravide i Danmark.

Scanningsmøllen. Lyt til afsnit 4 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Tristhed under graviditet

Graviditeten er en overgangsfase i livet, hvor mange spørgsmål og bekymringer kan melde sig. Som kommende forælder skal man give slip på dele af det liv, man kender, og til at forholde sig til en ny tilværelse. Det er derfor ikke unormalt, at man i løbet af graviditeten bliver ramt af mange modstridende følelser, herunder følelser som frygt, usikkerhed eller decideret sorg.

Om at føle sig 'blå' under graviditeten. Lyt til afsnit 30 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Sex under graviditet og efter fødslen

En graviditet medfører ofte ændringer i sexlivet, og det kan være en god idé at være opmærksom på forandringerne. Er du i et parforhold, er det vigtigt løbende at få snakket om lyst og behov eller mangel på samme.

Let's talk about sex, baby. Lyt til afsnit 36 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Soloforælder?

Der findes mange forskellige familieformer, og også mange forskellige måder at være soloforælder. Man kan være ene soloforælder for ét barn, man kan også være flere soloforældre, der har et barn sammen. Nogen har valgt at blive gravid alene og gennemgår fertilitetsbehandling, andre bliver gravide med én, de aldrig har været i et forhold med – og andre går fra hinanden i graviditeten eller efter fødslen.

Soloforælder? Lyt til afsnit 25 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Hvad ønsker du dig?

Hvad kan man skrive i en fødselsplan eller ønskeliste til fødslen? I dette afsnit kan du høre eksempler på nogle af de ønsker og tanker, som andre fødende har skrevet.

Ønskeliste til fødslen. Lyt til afsnit 28 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Din krop, dit valg - informeret samtykke

I det danske sundhedsvæsen arbejder man ud fra begrebet “informeret samtykke”. Det betyder, at fagpersonen skal informere dig, inden du bliver undersøgt eller behandlet. Du skal have information om behandlingens virkning og bivirkninger – og hvad der er af alternativer. På den baggrund kan du selv tage en beslutning omkring behandlingen på et informeret grundlag.

I dette afsnit kan du høre mere om det informerede samtykke, og hvad det betyder i praksis.

Din krop, dit valg - informeret samtykke. Lyt til afsnit 35 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Fødslens faser

“Sådan gør de altså på film”. I dette afsnit kan du høre, hvorfor Hollywood-fødsler er så urealistiske. Jordemødrene Sigrid og Frederikke fortæller, hvordan en fødsel typisk forløber og gennemgår fødslens fem faser; latensfasen, udvidelsesfasen, nedtrægningsfasen , pressefasen og efterbyrdsfasen.

Sådan gør de altså på film (om fødslens fem faser). Lyt til afsnit 1 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Ve' du, hvordan veer virker?

Veer er sammentrækninger af livmodermusklen. Efterhånden som veerne arbejder, vil barnet trykke mere og mere ned mod bunden af livmoderen. Livmoderhalsen vil på den måde blive afkortet, og livmodermunden vil begynde at åbne sig.

Ve' du, hvordan veer virker? Lyt til afsnit 21 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Fødselsangst - det er okay at være bange

De fleste gravide er spændte på fødslen, men for nogle gravide fylder bekymringerne omkring fødslen meget, og frygten kan blive en barriere i graviditeten og under fødslen. I dette afsnit taler jordemødrene Frederikke og Sigrid om fødselsangst, og hvad man kan gøre, hvis man er bange for fødslen.

Fødselsangst. Lyt til afsnit 24 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Barselssengen kalder

I dette afsnit sætter jordemødrene Frederikke og Sigrid fokus på den første tid efter fødslen, herunder hvilke tanker man kan gøre sig om barselsperioden samt de store forandringer, der sker i kroppen efter en fødsel.

Barselssengen kalder. Lyt til afsnit 16 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Amning

Hør, hvordan brysterne umiddelbart efter fødslen producerer råmælk, og hvad der sker i løbet af den første uge, hvor produktionen af den blivende mælk begynder.

Amning. Lyt til afsnit 7 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Fødselskanalen

Fødselskanalen er en podcast om graviditet, fødsel og barsel, som udgives af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.