Sådan lægger du en god fødselsplan

En fødselsplan er et skridt på vejen til den fødsel, du ønsker dig. Men hvad kan en god fødselsplan indeholde? Find inspiration her.

Hvorfor er det godt at have en fødselsplan?

Når du nærmer dig terminsdatoen, kan det være en god idé, at du taler om dine ønsker og forventninger til fødslen sammen med din partner eller den person, der skal med til fødslen.

Fødevinduet, som er den del af graviditeten, hvor det er “naturligt” at føde, starter ved uge 37. Her vil du typisk opleve, at tanker om fødslen begynder at trænge sig på. En fødselsplan kan sammen med fødselsforberedelse hjælpe dig med at få styr på de tanker og give en tryg følelse af parathed.

9 spørgsmål, I kan stille jer selv og hinanden, når I skal lave en fødselsplan

Som gravid:

  • Hvilke tanker har du om smertehåndtering og -lindring, herunder de forskellige muligheder der er for både naturlig smertehåndtering og medicinsk smertelindring (for eksempel karbad, sterilvandspapler, akupunktur, lattergas og epiduralblokade)?
  • Hvor og hvordan forestiller du dig at føde – hjemme, på hospitalet, i vand, stående?
  • Hvordan plejer du at reagere i pressede situationer? Og hvordan hjælper man dig bedst som jordemoder og som partner/fødselshjælper?
  • Hvad er dine tanker omkring forløsning af barnet? Hvilken fødestilling vil du gerne føde i? Har du et ønske om selv at tage imod barnet?
  • Er der særlige hensyn, der er vigtige for jordemoderen at kende til? Skal der for eksempel være musik under fødslen? Vil I tage billeder undervejs? Har I brug for, at der er ro på fødestuen?

Som partner eller fødselshjælper:

  • Er du bange for blod eller nåle?
  • Vil du gerne have særlige opgaver i forløbet? For eksempel hjælpe din partner med smertehåndtering eller lindring.
  • Har du et ønske om at klippe navlestrengen?
  • Hvis komplikationer gør, at barnet ikke kan komme op på mors bryst efter fødslen, hvad ønsker du så, der sker? Er det for eksempel vigtig for dig, at du får barnet op til dig hud mod hud?

En fødselsplan er ikke en bestillings­liste

Det er vigtigt, at du ikke ser fødselsplanen som en tjekliste med krav.

Fødsler er forskellige og forløber ikke altid som forventet. Du skal derfor være forberedt på, at dine ønsker kan ændre sig undervejs, eller at de er umulige at opfylde. Gør gerne planen så overordnet som muligt. Overvej også, hvad der er vigtigt for dig, hvis fødslen udvikler sig anderledes, end du håber. Heldigvis forløber langt de fleste fødsler uden komplikationer. Opstår der komplikationer, vil jordemoderen sammen med jer finde løsninger, der sikrer jer en god fødsel alligevel. Det er vigtigt, at det ikke forstyrrer din fødsel, eller kaster en skygge over din oplevelse.

Måske kan det hjælpe at tænke over forskellige scenarier og have både en plan A, B og C klar:

  • Plan A vil være ønskescenariet. Der, hvor alt går som håbet, og du føder der, hvor du gerne vil.
  • Plan B kan være en fødsel, hvor der bliver behov for indgreb, eller hvor det viser sig at være bedre for dig at føde et andet sted. Hvilke tanker har du om de muligheder og alternativer, der findes?
  • Plan C kan være, hvis der opstår komplikationer. Hvordan inddrager jordemoderen jer så bedst i processen? Og hvad er jeres tanker for det scenarie?

Uanset hvordan fødselsplanen bliver strikket sammen, så se det som en rettesnor for, hvordan du håber fødslen bliver. Og kom gerne med alternativer til ønskerne, hvis det, du foretrækker, ikke kan lade sig gøre.

En fødselsplan er en hjælp – både for jer og for jordemoderen

Fødselsplanen er først og fremmest en måde at forberede jer på fødslen på. Men det er faktisk også en god hjælp for jordemoderen at vide, at I hver især har overvejet, hvad I ønsker under fødslen.

Det klæder hende bedre på til at gøre alt for, at fødslen bliver, som I håber. I kan for eksempel have skrevet jeres ønsker ned inden fødslen og have sedlen liggende i den taske, I skal have med på hospitalet.

Og husk så endelig, at går det ikke helt efter planen, så kan det stadig sagtens ende i en god fødsel alligevel.

Podcast: Hvad ønsker du dig?

Hvad kan man skrive i en fødselsplan eller ønskeliste til fødslen? I dette afsnit af podcastserien Fødselskanalen kan du høre eksempler på nogle af de ønsker og tanker, som andre fødende har skrevet.

Ønskeliste til fødslen. Lyt afsnit 28 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Jordemoder, ph.d. Rikke Damkjær Maimburg

Rikke Damkjær Maimburg er jordemoder, ph.d. og til dagligt forskningsleder ved Aarhus Universitetshospital.

Rikke er en af Danmarks førende forskere inden for graviditet, fødsler og forældreskab og har modtaget priser for sin forskning i fødselsforberedelsens betydning.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.