Barselsbesøg – tips til den første tid efter fødslen

Efter fødslen er der mange nye ting at lære og forholde sig til. Det kan derfor være en god idé at overveje mængden af besøg fra familie og venner. I artiklen her kan du læse vores råd til barselsbesøg i de første uger.

Forstærkede følelser gør dig ekstra sårbar den første tid

Som nybagt forælder kan du midt i glæden opleve at være sårbar og have følelser, som stritter i forskellige retninger – særligt i den første tid.

Det kan gøre det svært at rumme andre relationer, end den du har med barnet.

Du er i de første uger det, man kan kalde følelsesmæssigt åben. Og det er faktisk godt. Den åbenhed er nemlig med til styrke relationen mellem dig og dit barn. Dine følelsesmæssige sanser er slået helt ud, så du er i stand til at opfange selv de mindste signaler og behov fra barnet.

Men selvom det er godt, kan det også være hårdt at have følelserne uden på tøjet på den måde. For du mærker også ekstra tydeligt, hvordan du selv har det – det gælder både lykken og glæden, men også de mere svære følelser som tvivlen, angsten og magtesløsheden.

Det kan derfor være godt, at du og I som familie prioriterer at have ro og tid de første uger. Så du kan lære barnet at kende, vænne dig til forældrerollen og få en eventuel amning til at køre.

LÆS OGSÅ:

4 råd: Sådan får I den bedste oplevelse med barselsbesøg

1. Vend allerede inden fødslen jeres tanker om antallet barselsbesøg

Er I to om barnet, vil det være godt allerede i løbet af graviditeten at få forventningsafstemt, hvordan I tænker, at aktivitetsniveauet skal være de første dage og uger. En måde at skaffe jer ro og tid til nærvær med barnet og hinanden kan være at skrue ned for mængden af barselsbesøg.

Venter I jeres første barn, kan det være svært at vurdere, hvad overskuddet rækker til. Men husk, at I altid kan ændre jeres plan efter fødslen, hvis det viser sig, at I har enten mere eller mindre overskud og lyst til besøg, end forventet.

Ved at tage snakken allerede inden fødslen, kan I på en god måde og i god tid, inden barnet er kommet til verden, tale med jeres nærmeste om jeres ønsker og om, hvad I tror, I får brug for. Foretrækker I for eksempel at have de første dage for jer selv, så sørg for at få fortalt jeres familie det. Lige efter en fødsel kan det være svært at sætte den slags grænser og skuffe for eksempel bedsteforældres forventninger.

Er du alene med barnet?

Hvis du er alene med barnet, kan besøg omvendt være tiltrængt – hvis de byder på hjælpende hænder vel at mærke. Her kan det være godt, at du inden fødslen får aftalt med familie og venner, hvordan de kan hjælpe dig, når de kommer på besøg.

Læs også: Kære bedsteforældre 

2. Læg en fælles plan for barselsbesøgene, når barnet er født

Find en stille stund i dagene efter fødslen, hvor I kan vende, om jeres forventninger fra før fødslen stadig holder.

I kan her opleve, at I ikke er helt enige om, hvor mange og hvor lange barselsbesøg I kan holde til. Den ene af jer har måske et stort behov for at vise barnet frem, mens den anden er træt og har brug for ro.

Lyt til hinanden og få aftalt en fælles plan for antallet af besøg, som den af jer med mindst overskud har det godt med.

Oplever I, at folk skriver og inviterer sig selv på besøg, så husk, at I er i jeres gode ret til at sige nej. Meld eventuelt ud til familie og venner, at I selv siger til, når der er overskud og lyst til besøg.

3. Vær tydelige omkring jeres behov og ønsker til barselsbesøgene

Det er selvfølgelig også en stor glæde at kunne dele lykken over barnet med sine nærmeste. Og besøg behøver ikke nødvendigvis at kræve en stor portion energi og masser af planlægning.

  • Sæt et bestemt tidsrum af til besøget: Fortæl jeres gæster, at de ikke skal regne med at blive mere end for eksempel en times tid. Det er helt naturligt, at både I som forældre og jeres nyfødte baby ikke har overskud til lange besøg. Tænk på, at babyen har været vant til at ligge helt afskærmet i maven, så verden udenfor – med dens mange lyde og lys – kan hurtigt byde på for mange indtryk. Glemmer gæsterne selv tiden under besøget, så sig på en pæn måde, at nu er tiden ved at være gået. Det kan virke grænseoverskridende, men langt de fleste kan sagtens forstå det.
  • Bede gæsterne medbringe kage eller snacks, så I ikke selv skal stå for det: Ingen bør forvente, at I som nybagte forældre også har tid og overskud til at bage eller gå til bageren. Få i stedet gæsterne til at medbringe, det de – eller måske I – har lyst til.
  • Lade besøget være anledning til praktisk hjælp: Spørg for eksempel om jeres forældre kan tage en ret med til fryseren eller hjælpe med tøjvask eller rengøring, når nu de er der. Mange vil rigtig gerne hjælpe, men ved måske ikke lige, hvad I har brug for.

Bliver det pludselig for meget for mor eller barn under besøget, så kan en amning eller et flaskemåltid bruges som anledning til en tiltrængt pause i et andet værelse.

Orker du pludselig ikke at andre holder barnet, er det også helt ok at sige “jeg tager ham lige – han har vist brug for mor eller far”. Det kan give følelsen af, at andre synes, du er pylret, når du har det sådan. Det er du ikke. Du passer bare på dig selv og barnet. Og det er præcis det, der er din opgave.

4. Husk, at det er okay at aflyse

Når man har en nyfødt baby, er det umuligt at planlægge, hvad morgendagen (og ikke mindst natten) bringer.

Har det været en svær nat uden megen søvn, driller amningen, eller har barnet bare en dag, hvor intet kan stoppe gråden, så overvej, om det ikke er bedst at aflyse og finde en anden dag.

Hvorfor kan barselsbesøg ende med at være en belastning?

Mange vil gerne gøre det så godt som muligt for deres gæster. Men det kan være stressende at få gjort klar, ryddet op og ikke mindst planlagt, hvordan besøg passer med barnets lure og måltider.

Har I det sådan, kan kan det være en god ide at begrænse mængden af besøg, men også at skrue forventningerne til besøgene ned og rette fokus mere i retning af, hvordan besøgene også bliver en god oplevelse for jer og ikke kun jeres gæster.

Du mangler ro til at falde til i forældrerollen

Nogle nybagte forældre kan have det sådan, at gæsterne bare gerne må tage barnet med, når de går, så de kan få deres liv tilbage. De har svært ved, at alle synes, at barnet er så bedårende, for der er de ikke helt selv – endnu.

Der har simpelthen ikke været ro til at mærke efter. Forhold dig helt rolig, hvis du får det sådan. Det er ok. Dine følelser for barnet, er der garanteret, men nogle kan have svært ved at mærke dem, fordi træthed, overvældelse og indtryk fylder. Er du trist og nedtrykt gennem længere tid, er det dog vigtigt, at du reagerer, da det kan være indledende tegn på en fødselsdepression.

LÆS OGSÅ:

Velmenende råd rammer skævt

En anden grund til at barselsbesøg kan ende som en belastning, er at man som nybagt forælder har følelserne helt ude på tøjet. Det kan gøre det svært at tage imod de velmenende råd og kommentarer, som barselsbesøg ofte byder på. Du kan opleve dig støttet og forstået, men de kan også gøre, at du føler dig ramt, og måske bliver du ked af det.

Rådene virker måske umiddelbart harmløse, men det er de langt fra. De kan nemlig føre til, at du bliver usikker i rollen som forælder, og at du mister din intuition i forhold til, hvad jeres barn har brug for. Og den er vigtig at holde fast i.

Hør sundhedsplejerske Ellen Eldrup fortælle, hvorfor det er vigtigt, at du hviler i, at du som forælder kender dit barn bedst.

Sundhedsplejerske Ellen Eldrup: Sådan håndterer du råd og holdninger til dit forældreskab

Sundhedsplejerske Ellen Eldrup

Ellen Eldrup er sundhedsplejerske og har i en årrække været tilknyttet Aarhus Kommune og Mødrehjælpens indsats Unge Familier på Vej. I dag er hun socialfaglig rådgiver på Gaia krisecenter i Aarhus.

Udover at være sundhedsplejerske er Ellen også uddannet babymassør, Marte Meo-terapeut og har en master i positiv psykologi.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.