De første dage efter fødslen – hvad kan du forvente

Efterveer og barselsblues - måske har du allerede hørt om de to ting, men hvad sker der egentlig med dig og din krop i de første dage efter fødslen? Bliv klogere her.

Kroppens omstilling

Som førstegangsgravid kan man tro, at de gener, der er ved at være gravid og føde, slutter så snart barnet er født. Men så hurtigt går det ikke med, at du bliver dig selv igen. Derfor er det godt at være forberedt på de forandringerdin krop og dit humør gennemgår i dagene og ugerne efter fødslen 

Efterfødselsperioden varer normalt omkring seks til otte uger, og i denne periode vil din krop omstille sig fra at være gravid til ikke længere at være gravid. Denne periode kan være forbundet med en række psykiske og fysiske gener, men der er heldigvis meget du kan gøre for at passe på dig selv i denne periode.  

Giv dig tid til at lande i den nye rolle

Det er ikke for sjov, når din jordemoder og sundhedsplejerske taler varmt for ro og hvile i de første uger efter en fødsel. Din krop har været igennem en stor fysisk og hormonel forandring, og i de kommende uger følger flere ændringer i både krop og sind.  

Oven i den kæmpe kraftanstrengelse, som en fødsel er, så har du også pludselig ansvar for et nyt liv. Et barn, som du først nu skal til at lære at kende for alvor. Det er mange store forandringer på en gang, og der er ikke noget at sige til, hvis du oplever, at dit overskud og humør er lidt ustabilt i denne tid. Derfor kan det være en god ide at skrue ned for dine og andres forventninger til barselsbesøg og anden aktivitet i den første tid.  

Sådan har din krop det efter fødslen

Uanset om du har født vaginalt eller ved kejsersnit, vil du være træt i hele kroppen. Måske endda i muskler, du aldrig før har mærket. Din krop har været igennem en ni måneder lang forandring, som kulminerede med fødslen. Sørg for at få masser af ro og hvile i den første tid. Det vil tage tid for din krop at komme sig igen. Det er helt normalt, at du først 2-3 måneder efter fødslen er tilbage på dit normale fysiske niveau.

Tyngdefornemmelse i underlivet

Det er helt normalt at opleve en tyngdefornemmelse i underlivet efter fødslen. Fornemmelsen vil ofte komme, hvis du bevæger dig meget i de første dage efter fødslen. Fornemmelsen vil typisk aftage løbende. 

Prøv at huske at lave knibeøvelser dagligt. Knibeøvelser kan hjælpe med at støtte bækkenbundsmusklerne til at trække sig sammen igen, hvilket vil hjælpe på tyngdefornemmelsen. 

Din læge vil tjekke op på din bækkenbundsmuskulatur ved dit kommende 8-ugerstjek.  

Efterveer

Der er ingen grund til at pakke dit graviditetstøj hurtigt væk efter fødslen. Selvom livmoderen allerede i minutterne efter fødslen begynder at trække sig sammen, så fylder den stadig meget. Faktisk tager det omkring otte uger, før din livmoder har trukket sig helt sammen, og igen er på størrelse med en pære. Din mave vil derfor fortsat være på størrelse med en gravid mave i fjerde-femte måned de kommende uger 

Når din livmoder trækker sig sammen de første dage efter fødslen, vil du opleve efterveer. De kaldes sådan, fordi de føles som milde veer eller menstruationssmerter. Efterveerne er sjældent særlig voldsomme for førstegangsfødende, men de kan variere i intensitet og vil ofte være voldsommere, hvis du har født flere børn.  

Du vil ofte føle efterveerne tydeligst, når du ammer. Har du meget ondt, så tal med din læge, jordemoder eller sundhedsplejerske. Det kan være ok at tage milde smertestillende som paracetamol 500 mg eller ibuprofen 200 mg, men sørg for at få vejledning om, hvor mange og hvilke piller, du må tage. Du kan for eksempel spørge på apoteket. 

Blødninger

I ugerne efter fødslen vil du bløde en del. Blødningen kommer fra det sted i livmoderen, hvor moderkagen har siddet. Det er helt normalt, at blødningen de første dage er meget kraftig, men efterhånden vil den aftage og blive mere brun-gullig. Det kan være rart at have sørget for at have ekstra store bind og nettrusser klar derhjemme til de første dage.

Husk, at du ikke må bruge tampon eller gå i karbad eller svømmehal, så længe du bløder. Det kan føre til underlivsinfektion. 

Rifter, bristninger og klip

Halvdelen af alle fødende oplever at få rifter eller bristninger undervejs i fødslen. Man mærker det sjældent, når veerne har fat, men i ugerne efter fødslen kan det svie, og du vil være øm og hævet. 

I de første dage efter fødslen anbefales det, at du skyller dit underliv med håndbruseren eller en skylleflaske efter hvert toiletbesøg. Hvis du har rifter omkring skeden, kan det også føles lindrende at skylle med vand, mens du tisser, da vandet vil mindske svie og smerte. Det kan også være rart at bruge et isbind til at mindske hævelse i området.  

De første toiletbesøg

Og nu vi er ved toiletbesøg, så kan det for mange føles grænseoverskridende at skulle have afføring første gang efter en fødsel. Det kan gøre ondt og kan føles som om dit underliv falder med ud, men tag det stille og roligt. Hold gerne igen med en klud ved mellemkødet og giv dig god tid.

Husk at drikke meget og få spist fiberrig kost, så du undgår hård mave.

Brysterne

Dine bryster er formentlig allerede vokset en del under graviditeten, men det kan være en god ide at vente lidt med at købe stort ind af amme-bh’er til mælken for alvor er løbet til. I de første dage efter fødslen vil dit barn amme lystigt på dine bryster, og det stimulerer mælkeproduktionen. Omkring tredje eller fjerdedagen vil dine bryster pludseligt blive endnu større, spændte og ømme, og dit barn kan måske få svært ved at få fat. Dine bryster vokser, fordi mælken løber til.  

Hvis dine bryster bliver meget hårde og ømme, kan det hjælpe at tage et varmt bad og massere brysterne under det varme vand. Læg barnet til ofte og sørg for at holde dine bryster varme. Den værste hævelse og spænding forsvinder i løbet af et døgn. Det kan være rart at bruge en ammetop uden faste skåle i de første uger. Ammeindlæg af uld kan også hjælpe med at forebygge brystbetændelse.

8 ting, der kan være rare at have til dagene efter fødslen

  • Efterfødselsbind.  
  • Nettrusser, som kan holde på de ekstra store bind. 
  • Isbind i fryseren til at lindre smerter i underlivet. Skyld et almindeligt hygiejnebind i vand, læg det i en plasticpose og put det i fryseren. Når du skal bruge det, kan du lægge det i en ren sok. 
  • Paracetemol og Ibuprofen til at lindre smerter. 
  • En varmepude.
  • Blødt og løst tøj, som ikke strammer ved underlivet, brysterne eller maven. Gerne en overdel med knapper, så du nemt kan amme eller tilbyde dit barn hud mod hud kontakt. 
  • Store ammeindlæg i uld, som kan holde dine bryster varme. 
  • En skylleflaske, som du kan bruge under og efter toiletbesøg. 

Pas på dig selv efter fødslen

Selv om du netop er blevet mor og skal passe på et lille nyt menneske, må du ikke glemme dig selv. Det er vigtigt, at du sørger for, at dine egne batterier er ladet op, for så har du større overskud til at passe på dit barn. Sørg for at få god og nærende mad, masser af væske, blid motion og dagslys hver dag. Et bad kan gøre underværker, så bed din partner eller en i dit netværk, om at passe barnet, mens du står under den varme bruser.  

Byg en hule i soveværelset, hvor du kan amme i ro og ligge hud mod hud med barnet. Lad barnet ligge længe mod dit nøgne bryst. Det øger ocytoxin-udskillelsen – kærlighedshormonet, som stimulerer din mælkeproduktion, sænker stress og styrker tilknytningen mellem dig og dit barn. Tillad dig selv at blive opvartet og find fred i at lave ingenting – udover at være tæt på dit barn og din eventuelle partner. 

Barselsblues kan præge humøret efter fødslen

De første uger efter fødslen er for de fleste et virvar af følelser, der spænder fra eufori, lykke og glæde til en følelse af at være fuldkommen overvældet, brugt, træt og trist. Det er helt normalt, men mange nybagte forældre bliver overraskede over, hvor store de følelsesmæssige reaktioner kan være.  

Over halvdelen af alle nybagte mødre oplever nedtrykthed i løbet af den første uges tid efter fødslen. Man kalder det også barselsblues. I den første uge efter fødslen kan du opleve at være mere følelsesladet, og at du græder meget. Det er helt normalt og skyldes de hormonelle forandringer i digFølelsen af nedtrykthed kan blive forstærket af manglende søvn, ammeproblemer, stress og udmattelse efter fødslen. Prøv at sove eller hvile dig, når barnet sover. Få hjælp, hvis amningen driller, bed om hjælp fra dine nærmeste til rengøring, indkøb og madlavning, og giv dig selv fred og ro til at lære dit lille barn at kende.  

Efter et par uger vil de store følelsesmæssige udsving normalt stoppe. Oplever du i stedet, at de store følelser fortsætter og udvikler sig til tristhed, håbløshed, manglende motivation, og følelsen af ikke at slå til, er det vigtigt at være opmærksom. Tal med din sundhedsplejerske eller læge, hvis du er i tvivl. De kan hjælpe dig.  

Podcast: Barselssengen kalder

Fødselskanalen er en podcast af jordemødre om graviditet, fødsel og barsel.

I dette afsnit sætter jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg fokus på den første tid efter fødslen, herunder hvilke tanker man kan gøre sig om barselsperioden samt de store forandringer, der sker i kroppen efter en fødsel.

Barselssengen kalder. Lyt afsnit 16 i podcastserien Fødselskanalen, som er udgivet af jordemoder Frederikke Dørfler og jordemoder Sigrid Arnbjerg.

Mødrehjælpen

Mødrehjælpen er en socialhumanitær organisation, der rådgiver og støtter gravide og børnefamilier.

Mødrehjælpen består af både professionel rådgivning og en politisk fortalerindsats, som er organiseret i Fonden Mødrehjælpen, samt en frivillig indsats forankret i Mødrehjælpens lokalforeninger og butikker.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.