Råd til dig, der skal amme

Hvordan kommer man godt i gang med amning? Er der nogle gode tricks, og hvad anbefaler Sundhedsstyrelsen?

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt, til de er cirka 6 måneder gamle. Delvis amning anbefales herefter, til barnet er 12 måneder gammel eller mere, hvis både du og dit barn trives med det. Delvis amning betyder, at man kombinerer amning med skemad, for eksempel grød eller mos.   

4 ting, der hjælper amningen godt i gang

Her er fire ting, der kan være hjælpsomme under ammeopstart.

1. Hud mod hud

Tag tøjet af overkroppen, og lad din baby ligge tæt op ad dig kun iført ble. Hud-mod-hud-kontakten er med til at stimulere mælkeproduktionen. Du kan dække jer med et tæppe eller en dyne, så I ikke fryser.

2. Hyppig amning

Læg dit barn til brystet, når det viser tegn på sult – også om natten. Det kan blandt andet være ved, at dit barn putter fingrene i munden,  laver suttebevægelser, savler eller åbner munden og drejer hovedet fra side til side.

Et nyfødt barn skal gerne lægges til brystet mindst otte gange i døgnet.

3. Find en god ammestilling

Sørg for, at du og dit barn sidder eller ligger behageligt, mens du ammer. Brug gerne en tilbagelænet ammestilling. Her  skal du læne dig tilbage og slappe af,  for eksempel op ad nogle puder. Læg herefter dit barn på din mave med dets mund ud for din brystvorte. Denne stilling understøtter barnets medfødte reflekser til at søge og sutte.

4. Amning er en fælles opgave

Det er et stort arbejde at få gang i amningen. Det er derfor en god hjælp, hvis far eller medmor hjælper og støtter. Er du alene, kan det måske være rart at få hjælp af et familiemedlem eller en ven i den første tid.

Som partner eller ven kan  du blandt andet støtte mor under amningen ved at hjælpe med at finde en god ammestilling, tilbyde mad og drikke og være støttende, når det er hårdt.

3 råd fra en IBCLC certificeret ammevejleder   

Tina Halling er sundhedsplejerske og IBCLC certificeret ammevejleder. Hun har tre råd til dig, der skal i gang med amning, eller som allerede er det:  

  • Amning kræver både tid og tålmodighed. 
  • Alle mødre og børn er forskellige – stol på din egen mavefornemmelse. 
  • Bed om kvalificeret hjælp, hvis amningen driller – det kan redde din amning. 

Vil du vide mere?

Vi har lavet et videoforløb til dig, der skal i gang – eller som allerede er i gang – med amning. Forløbet består af en række små film, hvor du får gode råd til amning.

Sundhedsplejerskerne Anja Kreutzmann og Tina Halling

Anja Kreutzmann er sundhedsplejerske på Amager og ansvarshavende redaktør på medlemsbladet Sundhedsplejersken. Derudover har Anja en master i sundhedspædagogik og er uddannet meningsdanner fra Dansk Sygeplejeråd.

Anja er også tilknyttet som vejleder/eksaminator på sundhedsplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.

Endelig driver hun Facebook-siden ‘FamilieogfagvedAnja’, hvor hun med foto, nedslag i arbejdet og historier vil synliggøre familiers liv og sundhedsplejerskearbejdet.

Tina Halling er sundhedsplejerske i Brøndby kommune og har mere end 20 års erfaring som sundhedsplejerske. Hun er desuden uddannet IBCLC certificeret ammevejleder, hvilket sikrer, at ammevejledningen er kvalificeret og evidensbaseret.

Tina har, ud over ammevejledning, især erfaring med tosprogede familier og familier med præmature børn. Foruden sit arbejde som kommunal sundhedsplejerske driver Tina Ammeboblen.dk, som tilbyder ammeforberedelse og ammevejledning.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.