Det du selv kan gøre
En god sutteteknik og gode ammestillinger kan hjælpe dig godt på vej til at forebygge sår og smerter og få dem til at forsvinde igen, hvis de er opstået. Sår kan godt hele, mens du ammer.
Hvis det gør ondt, bør du altid tage dit barn fra brystet og prøve igen. Måske får dit barn bedre fat anden gang. Det er, når du bider smerten i dig og fortsætter på samme måde, du får sår, eller at sårene ikke heler.
Der er en række ting, du selv kan gøre, og som kan hjælpe, hvis du oplever smerter ved amning. Tina Halling, som er sundhedsplejerske og IBCLC certificeret ammevejleder, foreslår for eksempel:
- Hud mod hud så meget som muligt. Det kan være med til, at du også har positive stunder sammen med dit barn, og der udskilles oxytocin – kærlighedshormonet – som har indflydelse på mælkenedløbet.
- Læg dit barn til ved de tidligste tegn på sult.
- Massér dit bryst, før barnet lægges til og få mælken til at løbe til.
- Malk lidt ud med hånden, hvis dit bryst er meget spændt. Et blødt bryst er nemmere at komme på for barnet.
- Læg barnet til på det mindst ømme bryst først. Skift evt. når barnet holder en lille pause til det mere ømme bryst. Nu er dit barn ikke helt så sulten og sutter lidt blidere.
- Sørg for at dit barn har rigtigt fat om brystet. Barnet skal gabe højt op og have brystet godt ind i munden.
- Sørg for at dit barn ligger med sin lille mave mod din mave og ikke drejer hovedet mod brystet.
- Sørg for at dit barn kommer på dit bryst – ikke omvendt, altså at dit bryst kommer til barnet.
- Prøv forskellige ammestillinger, men husk at barnet skal på brystet og ikke trække i brystet. Laid back ammestillingen er rigtig god til aflastning af smerter.
- Sid så behageligt som muligt og helst tilbagelænet, så du kan slappe mest muligt af. Det fremmer mælkenedløbet.
- Hvis det fortsat gør ondt, så tag barnet fra og start forfra igen. Du skal ikke tolerere, at det gør ondt.
Selvom du selv kan prøve at komme af med smerterne med disse justeringer, kan nogle udfordringer kræve en individuel og faglig vurdering. Oplever du smerter, når du ammer, anbefaler vi derfor, at du kontakter din sundhedsplejerske eller en ammevejleder.