Føler du dig ensom på barsel?

Flere nybagte forældre føler sig ensomme under barsel. Læs her, hvorfor det er normalt at føle sig ensom, og få råd til, hvad du kan gøre for at forberede dig på den drejning, dit sociale liv tager, når barnet er kommet til verden.

Er det normalt at føle sig ensom som nybagt mor på barsel?

Ja, det er helt almindeligt, hvis du føler dig ensom under barsel. Du kan ikke lave de samme ting, som du kunne før, og din primære sociale kontakt i løbet af dagen er din baby.

Selv om det for de fleste er fyldt med glæde at blive forælder, er det også krævende at rette al sin opmærksomhed mod sit barn. Dine egne behov for social kontakt træder i baggrunden, og du må aflyse den ene kaffeaftale efter den anden, fordi det er besværligt at komme ud ad døren med din baby, eller fordi dit overskud er i minus. 

Det er en enorm omvæltning at få et barnSom nybagt forælder vil du typisk opleve, at dit liv bliver vendt på hovedet. Du vil mærke forandringerne både praktisk og følelsesmæssigt. Der sker store skift i hverdagen, hvor den kendte og trygge struktur opløses og erstattes af uforudsigelighed og kaos. 

Du er ikke alene

En undersøgelse fra 2020 af foreningen Bedre Barsel viser, at tæt på hver tredje mor oplever ensomhed i den første tid efter fødslen. Ensomhed er altså en følelse, som mange nybagte mødre på barsel kan genkende. Det er naturligt. Du er ikke alene.  

Undersøgelsen viser også, at 96% af de nybagte mødre oplever deres partner som den vigtigste relation under barsel. På listen med vigtige relationer er desuden venner/veninder samt mødregruppen. For mange mødre betyder det, at de sociale behov under barsel, ændrer sig. Hverdagen på job eller uddannelse, hvor man er sammen med kollegaer eller medstuderende, skiftes ud med et liv derhjemme, hvor de tætte, nære relationer kommer i centrum.  

En af konklusionerne i undersøgelsen er, at man som nybagt mor har brug for at være sammen med andre, som er i en lignende situation. Det giver en følelse af at have noget til fælles med andre, som kan sætte sig ind i, hvordan man har det, og som man kan søge sparring og inspiration hosDet kan blandt andet være andre mødre i en mødregruppe eller veninder, som også er på barsel 

Hvorfor føler jeg mig ensom på barsel?

Der er mange grunde til, at du kan føle dig ensom på barsel. Vi mennesker er sociale væsner. Vi har brug for at høre til, og vi har brug for hinanden. Ensomhed er en oplevelse af, at ens behov for social kontakt ikke bliver opfyldt.

Det vil sige, at man er i en situation i sit liv, som byder på sociale afsavn af forskellige årsager, for eksempel skilsmisse, jobskifte, eller når man får børn og skifter hverdagen ud med et liv på barsel. Sådanne livsforandringer kan medføre kortvarig ensomhed, som for de fleste går over igen, når du har vænnet dig til situationen. 

Et liv på barsel er hårdt arbejde. Uanset om du er enlig eller i et parforhold, er det krævende at være forælder.  Der stilles helt nye krav til dig, og du skal være til rådighed for det lille barn hele døgnet, hvilket gør, at du må tilsidesætte dine egne behov.

Det i sig selv er krævende og kan belaste dit overskud til at mødes med din omgangskreds, når muligheden endelig byder sigJa, selv et telefonopkald kan virke helt uoverskueligt. Derfor oplever mange, at tiden på barsel kan føles isolerende og ensomt.  

Ensomheden kommer bag på nybagte mødre

For mange kommer følelsen af ensomhed efter en fødsel som en overraskelse. Det er ikke nødvendigvis noget, man som gravid bliver forberedt på af de forskellige fagpersoner, man er i kontakt med op til fødslen.  

Det kan være svært at forudse, hvordan dine sociale behov kommer til at se ud, når du har født. Husk at det er meget forskelligt fra person til person. Der er både nogen, der føler sig ensomme, mens andre føler sig tilpas.  

Det er dog altid en god idé at gøre dig tanker om, hvordan dine sociale behov kan blive opfyldt under barslen. På den måde, kan du tale med din partner, venner/veninder om, hvad du har brug for, de hjælper dig med, når først du forsvinder ind i en barselsboble og måske ikke er den første til at tage initiativ til at mødes. 

Er du ensom? Sig det højt

Selvom ensomhed er normalt i forbindelse med store livsforandringer, er det for mange stadig meget svært at tale om. Mange oplever ensomhed som en tabubelagt følelse, fordi den er forbundet med følelser af skam og usikkerhed. Følelser, som vi foretrækker at holde for os selv. Derfor er det ofte få, der taler åbent om det at føle sig ensom, og som er i stand til at opsøge hjælp. 

Svære ting forsvinder dog sjældent af at blive tiet ihjel, så vær åben om, hvordan du har det. Det hjælper.    

Mødrehjælpens rådgivning, Holdepunkt

Holdepunkt er Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning for gravide og forældre med børn i alderen 0-18 år. Holdepunkt er et tilbud til både mor, far, enlige og par.

Mødrehjælpens rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.