Sådan mindsker du ensomheden under barslen

Læs, hvordan du kan forberede dig på, at du ofte er mere isoleret og alene på barsel, og at dine sociale behov måske også forandrer sig. I artiklen får du konkrete råd til, hvad du kan gøre for at føle dig mindre ensom.

Før du føder - tænk over dine sociale behov 

Inden du skal føde, er det en god idé at tænke over dine sociale behov. Her er vi alle forskellige. Nogle har brug for få nære, fortrolige venner, mens andre har brug for at være en del af et større fællesskab og have en stor omgangskreds.  

Når vi føler os ensomme, er det fordi vores sociale liv ikke dækker vores sociale behov, enten fordi kvaliteten og værdien af vores venskaber ikke er god nok, eller fordi vi mangler sociale relationer.  

Venskaber

Tænk over, hvilke venskaber der ikke kræver så meget af dig for at bevare en god og tryg relation. Hvem kan du være sammen med og bare være dig selv? Og hvem du kan tale med om gode og svære ting?

Ræk ud til de venskaber, hvor du oplever at være ”den, der tager initiativet”, og tal med dem om, at du i den kommende tid ikke kommer til at være så meget på, som de er vant til. Vi kan ofte lande i forskellige roller i vores venskaber, og måske du har brug for, at de bliver ændret lidt. Det er en god idé at tale om disse ting, så I ikke går og har forventninger til hinanden, som I ikke kan leve op til. Får I vendt det, undgår I nemmere misforståelser.

Partner

Har du en partner, så tal sammen om, hvordan I kan støtte hinanden i at holde liv i jeres venskaber, når I bliver forældre. Som partner er der ofte flere muligheder for at tage hjemmefra og mødes med venner, mens man som mor er mere bundet til hjemmet, særligt i den første tid. Det kan betyde, at du kan have brug for, at din partner bakker op om, at du får besøg af en veninde. Omvendt kan der være brug for, at du giver plads til, at din partner kan komme lidt ud.

Ræk ud og bed om hjælp – selv om det kan være svært

Tænk over, hvordan du har det med at række ud og bede om hjælp. Du er måske vant til at klare ting selv og er ikke så glad for at bede andre om hjælp. Det kan være en god idé at tale med dine venner/veninder om, hvordan de kan hjælpe dig, når du har født. Vær ærlig og fortæl dem, at det kan være svært for dig at bede om hjælp.

Social støtte gælder også, når en veninde kommer og tager opvasken eller går en tur med barnevognen, så du kan hvile dig lidt. Her handler det om, at du får en oplevelse af ikke at være alene, og at der er nogen, der gerne vil være der for dig. Jo mere du inviterer dine venner/veninder med ind i din barselsboble, desto bedre kan de se, hvad du gennemgårog bedre få øje på, hvad du har brug for hjælp til – både praktisk og i forhold til det følelsesmæssige.

Efter du har født

Hvis du indimellem føler dig ensom, efter du har født, kan det være en hjælp at tænke, at der er ting, du selv kan gøre.

For nogle er det rart at få nogle gode råd, mens det for andre kan være svært at overskue. Som nybagt forælder har du meget at se til, og overskuddet til at gøre noget aktivt for at undgå ensomhed kan være lille. Tænk over, hvor vigtigt det er for dig at holde fast i dine sociale kontakter under barslen. Hvad betyder dine venskaber for din trivsel?

Pas på med at stille for store krav til dig selv, men nøjes med at give dig selv nogle små udfordringer hen ad vejen.  

7 råd mod ensomhed efter fødslen

Mødrehjælpens rådgivning, Holdepunkt

Holdepunkt er Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning for gravide og forældre med børn i alderen 0-18 år. Holdepunkt er et tilbud til både mor, far, enlige og par.

Mødrehjælpens rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.