Barselsorlov – forstå reglerne her

Når du skal være forælder, skal du også sætte dig ind i barselsloven. Få et overblik over, hvordan barselsorlov med barselsdagpenge er skruet sammen, og hvor du kan finde mere viden – uanset om du skal på barsel og er i arbejde, selvstændig, ledig, nyuddannet eller under uddannelse.

Barselsorloven er ligestillet

Hvis I bor sammen ved fødslen, har I som forældre hver som udgangspunkt ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen. 

I har mulighed for at planlægge jeres barsel, så den passer til jeres arbejds- og familieliv. I kan fx vælge at overdrage nogle af orlovsugerne til hinanden. Det betyder, at én forælder efter fødslen kan holde mere end 24 ugers orlov med barselsdagpenge, hvis den anden forælder har overdraget orlov til ham eller hende. 

 

Når du skal planlægge din barsel, skal du bruge “Min Barsel” på borger.dk. På borger.dk finder du også “Barselsplanlæggeren”, som er en god hjælp til at få overblik over barslen.

Inden du går i gang med planlægningen, kan du kan med fordel se denne korte film: “Når du skal på barsel fra dit arbejde”.

Øremærket barsel

I har hver 11 øremærkede uger, hvoraf to ligger lige efter fødslen. Derudover har I begge 13 ugers barsel – altså 26 uger i alt – som I frit kan fordele mellem jer, så det passer bedst til jeres familie. 

At barslen er øremærket betyder, at ugerne er forbeholdt enten barnets mor eller barnets far/medmor, og at den går tabt, hvis den pågældende forælder ikke vælger at holde barslen. 

De første to uger af jeres øremærkede barsel skal afholdes i forbindelse med fødslen. Hvis du er lønmodtager, skal de ni øremærkede uger bruges, inden barnet fylder et år. De øvrige uger kan som udgangspunkt gemmes. De skal blot være afholdt, inden barnet fylder ni år. 

Se dog nærmere herunder i forhold til situationer, der kan have betydning for din orlov.

Situationer, der kan have betydning for din orlov

Hvis I ikke bor sammen

Hvis I som forældre ikke bor sammen, når barnet bliver født, fordeles orloven anderledes end den lige fordeling med 24 uger til hver forælder efter fødslen.

Hvis I flytter fra hinanden efter fødslen, har det ikke betydning for fordelingen af jeres orlov. 

Den forælder, som barnet har folkeregisteradresse hos på fødselstidspunktet har ret til mere orlov

  • Og får automatisk 13 ugers ekstra orlov oveni de 24 ugers orlov efter fødslen, når den anden forælder er registreret som forælder til barnet.
  • De 13 ugers orlov skal som udgangspunkt afholdes, inden barnet fylder 1 år.
  • Forælderen kan vælge at overdrage de 13 ugers orlov til den anden forælder, samt at udskyde eller forlænge ugerne frem til barnet fylder 9 år. 

 

Den forælder, som barnet ikke har folkeregisteradresse hos har ret til mindre orlov

  • Hvis du som far eller medmor ikke har barnet boende, har du udover de 2 ugers orlov ved fødslen ret til 9 ugers orlov.
  • Hvis du som mor ikke har barnet boende, har du ret til 2 ugers orlov ved fødslen og 8 ugers orlov. Derudover har du ret til 9 ugers orlov. 

Hvis forælderen, som barnet har folkeregisteradresse hos, også har eller får eneforældremyndighed over barnet, inden barnet fylder et år, kan forælderen søge om yderligere 9 ugers orlov. Det betyder, at forælderen kan få samlet 46 ugers orlov med barselsdagpenge efter barnets fødsel.

Soloforælder eller i en LGBT+ familie

Man betragtes som soloforælder, når der ikke er en anden juridisk forælder ved fødslen.

Hvis et barn kun har én juridisk forælder på fødselstidspunktet, kan forælderen ansøge om 22 ekstra ugers orlov. En juridisk forælder er en person, der er registreret som forælder til barnet. Et barn kan have to juridiske forældre. 

De 22 ekstra uger skal som udgangspunkt afholdes, inden barnet fylder 1 år. Ugerne kan forlænges ved delvist genoptaget arbejde – eller udskydes frem til barnet fylder 9 år. En juridisk forælder har også mulighed for at overdrage orlov til et nærtstående familiemedlem eller en social forælder. 

Fra 1. januar 2024 kan soloforældre – til børn født den 1. januar 2024 eller senereoverdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem. Der er muligt at overdrage op til 32 ugers orlov med barselsdagpenge. 

Læs mere her:

Hvis du får flerlinger

Hvis du er forælder til flerlinger født den 1. maj 2024 eller senere, har du ret til 13 ugers ekstra flerlingeorlov. Hvis der er to juridiske forældre, får begge forældre 13 ugers flerlingeorlov hver. Orloven skal afholdes, inden børnene fylder 1 år. 

Du kan overdrage op til 13 ugers flerlingeorlov til en eller flere sociale forældre, efter børnene er født. Den sociale forælder må ikke holde mere end 13 ugers flerlingeorlov, og orloven skal holdes, inden børnene bliver 1 år.

Adoption og barselsorlov

Adopterer du et barn, kan du få barselsdagpenge, hvis du opfylder visse betingelser. Læs mere om mulighederne for barselsdagpenge i forbindelse med adoption her:

Sorgorlov

Du har ret til sorgorlov med dagpenge, hvis dit barn er dødfødt eller dør, inden det fylder 18 år.

Find mere viden om barsel her

På borger.dk kan du læse meget mere om, hvad du skal være opmærksom på alt efter din situation:

Mødrehjælpen

Mødrehjælpen er en socialhumanitær organisation, der rådgiver og støtter gravide og børnefamilier.

Mødrehjælpen består af både professionel rådgivning og en politisk fortalerindsats, som er organiseret i Fonden Mødrehjælpen, samt en frivillig indsats forankret i Mødrehjælpens lokalforeninger og butikker.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.