Interview med Line Jensen: Livet som nybagt mor

Line Jensen er ikke meget for at give andre mødre gode råd, men hun har alligevel gjort sig nogle erfaringer med sine egne tre barsler, som hun gerne vil dele ud af her.

Har du nogle råd til nybagte mødre?

Jeg synes, det er svært at give andre råd. Men jeg tror, jeg vil sige, at det er okay at have det, som man har det – hvad enten man elsker eller hader at være på barsel. Vær i det, men vid også, at tingene går over igen.

Tingene skal have lov til at fylde noget, og du skal have lov til at tale om det, lige meget hvor du er. Men jeg vil nødigt fortælle nogle, hvordan de skal gøre tingene. Selv ville jeg synes, det ville være federe at være en del af nogle lidt mere faglige netværk end babysalmesang, men det betyder jo ikke, at andre har det ligesådan.

Og så skal man måske lade være med at tænke, at alt i ens liv skal optimeres. Det er som om, at bare du løfter dit barn, skal du tænke på at udvikle dets motorik, og når du hænger vasketøj op, skal du tænke på at træne din bækkenbund. Altså den tankegang, at alt skal have et formål, kan godt have en negativ konsekvens. Man kan føle, at man ikke gør det godt nok, hvis man ”bare” løfter sit barn op. Og så er der kort hen til det sted, hvor man slår sig selv i hovedet med alle de ting, man ikke når eller burde gøre.

Det er jo så bagsiden af alle de gode råd, man kan få. Det må ikke blive en tjekliste. Jeg vil også give det råd til mødrene, at de skal mærke efter, hvad de selv og deres baby kan overskue og har lyst til. Det er helt okay at ligge med baby på maven og se Netflix hele dagen, hvis det er det, man kan overskue. Se på dig selv og dit barn og hent energi der, hvor du bliver glad i stedet for at kigge på tjeklister og føle, at du og dit barn skal leve op til et bestemt billede. Børn er forskellige. De udvikler sig i forskellige trin og har forskellige behov.

Line Jensen illustration
Illustration af Line Jensen

Hvad tror du, at de Milepælskort, vi har udviklet sammen, kan gøre for en nybagt mor?

Jeg håber, at Milepælskortene kan være med til at italesætte de sårbare og tabubelagte emner og følelser, der hører med at blive mor. Især hvis man får dem i gave af en, for så er det lidt som en dør på klem, hvor vedkommende siger: ”Hey, du kan godt tale med mig om de her ting. Jeg ved godt, at det kan føles sådan”.

Kortene kan være med til at sprede budskabet om, at det kan være svært og i virkeligheden også stillestående. Og så håber jeg også, at man kan grine lidt over dem, eller i hvert fald sænke skuldrene og tænke: okay, sådan er lige i dag. Hvis man kan tage nogle ting i opløbet og grine lidt af det, så behøver det måske ikke at lande helt så tungt.

Hvis du skulle tegne din egen største milepæl i forbindelse med barselslivet, hvad ville det så være?

Det ville være, da jeg startede på arbejde igen – I made it. Jeg står her stadig, huset, barnet og ægteskabet er også intakte. Nu kan vi se fremad og prøve at bygge oven på dette.

Line Jensen illustration
Illustration af Line Jensen

Milepælskort af Line Jensen

For Mødrehjælpen har Line Jensen tegnet 10 Milepælskort, der hylder livet som forælder – også når det ikke altid er lige pænt eller lykkeligt. Om disse siger Line:

”Det er blevet tid til at fejre det virkelige, levede liv, der tit er besværligt, nogle gange svært, og sjældent særlig kønt. Det er ikke nødvendigvis egnet til sociale medier, men del det med dine venner, din partner, din familie – De kender det garanteret alle sammen, og hvis ikke de gør, er det på tide, de kommer til det.”

Kollage med Line Jensens Milepælskort
Milepælskort af Line Jensen

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.