Hvordan får jeg tid til mig selv og mit parforhold?

Hvordan skaber man tid til sig selv og sin partner i en travl hverdag med småbørn, arbejde og huslige pligter? Her får du sundhedsplejerskens råd.

Sænk barren for det perfekte familieliv

Der hersker mange forestillinger om, hvordan man er den perfekte forælder særligt på de sociale medier. Lad os løfte sløret: Den perfekte forælder findes IKKE. Det handler om at være en god nok forælder. Når det er vigtigt at slå fast, er det fordi, at mange forældre har tårnhøje forventninger til sig selv og deres rolle som forælder. Man vil gerne være helt perfekt for sit barn. At prioritere og bruge tid på sig selv kan derfor være forbundet med både skyld og skam 

Vær sammen om noget, der også betyder noget for dig

Når det er vigtigt at huske på sig selv og sit parforhold, er det selvfølgelig fordi, at din trivsel er afgørende for dit overskud. Måske kender du metaforen fra flyet. Her instrueres du i at give dig selv ilt før dit barn. Pointen er, at DU er nødt til at få ilt for at kunne hjælpe dit barn. 

Brug derfor et øjeblik på at tænke på, hvad der faktisk betød noget for dig, inden du fik børn. Det er vigtigt, at der også skabes plads til det. Det kan være, du tidligere har elsket at løbe en tur, lave mad, læse en bog eller mødes med en ven/veninde. Prøv at overveje, om nogle af de ting måske kan kombineres med dit barn.  

Hvis du, inden du fik børn, elskede naturen, kan det at gå en tur i skoven være tophyggeligt for både dig og dit barn – og så skal I måske ikke i svømmehallen, til klippe-klister, på museet eller til salmesang i kirken.  

Alenetid – hvordan kan det lade sig gøre?

Mange forældre oplever, at deres barn har det bedst, når mor eller far sidder og kigger på dem og forholder sig til dem hele tiden. Kigger man væk eller bliver optaget af noget andet, kalder børnene fluks. Det kan være hårdt og stressende – især hvis man har noget, som bare skal ordnes. Eller hvis man har brug for bare lige at sidde med en kop kaffe.  

Måske kan du genkende følgende:  

Du kommer hjem med børn og indkøbsposer, alle er lidt trætte. Du vil gerne forberede aftensmad eller bare lige sidde i sofaen i fem minutter. Typisk tømmer du poserne og forsøger at komme i gang, fordi du ved, at børnene er sultne inden længe. Børnene bliver insisterende på kontakt, du afviser dem og får dårlig samvittighed.   

Her er nogle ideer, som måske kan hjælpe dig:  

1. Tank barnet op med nærvær

Når I kommer hjem, er det for dit barn længe siden, I har været sammen. Prøv at sætte poserne i gangen, sæt dig med barnet i noget tid, hvor du er FULDSTÆNDIG til stede. Sluk telefonen, og hav fuld opmærksomhed på barnet og jeres relation. Kig på dit barn, vær nysgerrig og tilbyd kontakt.  

Du vil sandsynligvis opleve øjeblikke, hvor I “bare” er sammen og kigger på hinanden, måske smiler. Lige her tanker du dit barn op. Og faktisk også dig selv. Når du tanker dit barn op på den måde, skaber du de bedste forudsætninger for tid til noget andet, herunder tid til dig selv.  

2. Undgå at lave ”snigeren”

Det sker, at forældre tror, de kan snige sig væk, uden at barnet opdager det. Det kan man ikke. Sig i stedet til barnet, at nu går du, fordi du skal pakke indkøbene ud eller lave en kop kaffe og lige tjekke en mail. Hermed giver du barnet en tydelig afslutning. 

Ovenstående er noget, I skal øve jer på – både du og dit barn. Det lykkes ikke første gang, men giv ikke op. Prøv igen dagen efter! 

3. Prioritér og sortér i aktiviteter

Der er uendelig mange ting, man som forældre føler, man bør gøre. Og i bestræbelserne på at nå det hele, glemmer man, hvad der egentlig er vigtigt for en selv. Typisk lægger man ud med at gøre de ting, man får mest dårlig samvittighed over ikke at gøre. Ofte er det dog opgaver, der faktisk ikke betyder specielt meget for en selv, men som andre forventer, at man udfører.   

Derfor er mit råd: 

  • Sæt dig ned, evt. med din partner, og skriv de ting ned, der skal gøres i løbet af ugen – også de ting, som er noget du/I gerne vil gøre for jer selv. Det kan være indkøb, familietid, tøjvask, se en serie, løbe en tur, kaffe med en veninde etc.  
  • Tal også om, hvor meget tid til jer selv, hinanden og familien, der skal være, for at I føler jer tilfredse.         
  • Prioritér herefter tingene sammen. Hvad er vigtigst for jer?  Det skal være dén rækkefølge, I laver tingene i.  

Det kan være, I finder ud af, at det er helt fint med rugbrødsmadder til aftensmad et par gange om ugen, fordi det frigiver tid til en løbetur til dig. Det er også muligt, I finder frem til, at det altoverskyggende for jer er familietiden, og så er det lige meget, at det roder omkring jer.  

Øvelsen kan med andre ord hjælpe jer til at bruge tiden rigtigt i jeres familie. Så det er dét, der er vigtigst for jer, I bruger tiden på. Det vil i sidste ende give både overskud og glæde. 

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.