Når bekym­ringer kaster skygger over graviditeten – det kan du gøre

Oplever du at være meget bekymret i graviditeten? Få råd til, hvordan du kan arbejde med at slippe bekymringerne. Og læs mere om, hvorfor du bliver ekstra følsom under graviditeten.

Bekymringerne kan tårne sig op, når du er gravid

Mange kvinder oplever, at bekymringerne kan tårne sig op under graviditeten:

Jeg spiste tun, før jeg vidste, jeg var gravid – tager mit barn nu skade? Hvorfor mærker jeg ikke den lille sparke inde i maven? Kan vi mon klare at blive forældre? Vil vi få nok søvn? Kan vores parforhold bære at få et barn? Er min partner den bedste for mig at stifte familie med? Er jeg god nok? Bliver jeg en kopi af min egen mor?

Måske du kan genkende nogle af disse tanker. Om ikke andet kan du nok helt sikkert genkende oplevelsen at have tanker og spekulationer om det barn du venter, og hvordan du bliver som mor. Det er helt normalt både at være fyldt af forventninger til det kommende familieliv og samtidig opleve bekymringer i den pærevælling af krav, kaos og kvalme, som graviditeten også byder på.

Graviditet aktiverer psykologiske forandringer inde i dig

I løbet af graviditeten er du ikke bare ved at gro et barn, men der sker også en psykologisk udvikling og forandring inde i dig. For du er ved at udvikle dig til at blive en forælder. Det betyder, at der i løbet af graviditeten aktiveres en masse ”modnende tanker”, som kan bunde både i fortiden, nutiden og fremtiden.

Det kan være tanker som: Hvordan var min barndom? Fik jeg den omsorg, jeg havde brug for? Hvordan udvikler mit barn sig? Hvordan bliver mit barn? Hvordan bliver jeg som mor?
Disse spørgsmål kan medføre håb og drømme, men også spekulationer og bekymringer. Dine tanker og svar på spørgsmålene hjælper dig med at udvikle din identitet som mor og din evne til at passe på dit kommende barn. Langt de fleste kvinder vil opleve, at denne udviklingsproces sker intuitiv – altså som en naturlig udvikling.

Men nogle kvinder kan opleve, at bekymringerne vil overskygge forventningerne. Selv om du har oplevet en tryg opvækst med omsorg og kærlighed fra dine nærmeste, kan det være, at du kan opleve, at tanker om fremtiden fylder dig med bekymring. Har du tidligere oplevet stress, angst eller depression, eller har du en svær barndom bag dig, kan det også medføre en psykisk sårbarhed under din graviditet eller efter fødslen.

Tal med en professionel – din læge, jordemoder eller sundhedsplejerske, hvis du for eksempel oplever, at du har svært ved at glæde dig over graviditeten eller har det psykisk svært, mens du er gravid.

Graviditeten medfører en forhøjet følsomhed

Som en naturlig proces i din graviditet udvikles en følelsesmæssig åbning. Det betyder, at du vil opleve en forhøjet følsomhed. Denne følsomhed skal hjælpe dig med at tage imod dit lille barn, give det omsorg og lære det at kende. Men det betyder også, at du kan opleve at være mere psykisk sårbar.

Måske oplever du, at du græder mere, end du plejer, eller nemmere bliver rørt over små ting. Det er alt samme helt naturligt. Det er det også, hvis du oplever ængstelse eller bekymringer.
Bekymringerne må dog ikke tage magten over dig.

Den forandring der lige nu sker inde i dig, kan kaldes udviklingen af et psykologisk forældreskab. Det er et uundgåeligt faktum, at du bliver mere følelsesmæssig og psykisk sårbar, når du er gravid. Graviditeten er netop en tid, hvor du gøres parat til at tage imod dit lille barn. Det psykologiske forældreskab, der allerede er under udvikling nu, er en af de mest beskyttende forhold for dit barn – for det er her, du styrker din evne til at beskytte, elske og give dit barn omsorg og pleje.

Video: Den tidlige forælder-barn relation

I videoen kan du høre psykolog og jordemoder Anna-Katherine Højland fortælle mere om den tidlige forældre-barn relation. Videoen er en del af et læringsforløb om familiedannelse, som du finder link til nederst på denne side.

5 forslag til, hvad du kan gøre, hvis du oplever at være meget bekymret i din graviditet

Vicechefjordemoder Hlin Mogensdottir og koordinerende jordemoder Gitte Cosnett

Vicechefjordemoder Hlin Mogensdottir og koordinerende jordemoder Gitte Cosnett arbejder begge til dagligt på Center for Sårbare Gravide og Barslende på Rigshospitalet i København.

Hlin Mogensdottir er uddannet jordemoder og cand. mag i psykologi og sundhedsfremme og sundhedsstrategi og arbejder som vicechefjordemoder i Center for Sårbare gravide og barslende og Efterfødselsklinikken på Rigshospitalet. Hlin har i mange år arbejdet med sårbare gravide og har ved siden af sin vicechefjordemoderstilling forskellige konsulentopgaver vedr. bl.a. tidlig indsats og fødselsdepression.

Gitte Cosnett blev uddannet som jordemoder i 2002, og har været tilknyttet sårbare gravide i 13 år og siddet som koordinerende jordemoder i sårbar team på Rigshospitalet i knap 3 år. Herudover har hun gennemgået en 1-årig psykologisk videreuddannelse i perinatal psykologi og psykiatri for sundhedsprofessionelle ved Familieprojektet.

 

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.