6 råd, der måske kan hjælpe jer på rette vej
1. Forbered jer allerede i graviditeten
Er jeres barn endnu ikke kommet til verden, kan I allerede under graviditeten forberede jer og jeres parforhold på forældreskabet.
For at undgå skuffelse og frustration, når først virkeligheden som ny familie er blevet en realitet, kan I allerede inden fødslen tale sammen om jeres forestillinger. Hvad forventer I af jer selv og hinanden som familie? Få indblik i hinandens idealer om familielivet, så I har et fælles udgangspunkt. Så kan I bedre forstå hinandens udgangspunkt og i fællesskab justere forventningerne.
Der er skrevet mange bøger om parforhold. I bogen ”Pas godt på hinanden – når 2 bliver til 3” kan I læse om, hvad man kan opleve som førstegangsforælder og finde vejledning, øvelser og input til gode samtaler. Det kan give jer et billede af, hvor I står i forhold til hinanden.
Bogen kan købes for 75 kr. + porto hos Center for Familieudvikling. I kan også tjekke, om jeres lokale bibliotek har den eller andre bøger om parforhold og forældreskab.
Center for Familieudvikling
2. Tal sammen og vær ærlige
Tal gerne sammen dagligt. Det er en god idé at fastsætte et bestemt tidspunkt, så det bliver en rutine. Vend for eksempel, hvordan I har det, om der er noget, I har brug for fra den anden, hvad der har været godt i løbet af dagen, og hvad der har været hårdt.
3. Forventningsafstem, hvem der gør hvad
Efter at barnet kom til verden, er I blevet mere afhængige hinanden. Det kan minde lidt om at være kolleger, når I skal aftale, hvem der klarer opgaven, når barnet skal trøstes, mades, skiftes, puttes, aktiveres, ud på tur og så videre. Oveni er der de huslige pligter som rengøring, tøjvask, madlavning og indkøb.
For at få det hele til at gå op, er det godt givet ud at fordele opgaverne, så det ikke ender i frustrerede og trætte blikke eller konflikter. I kan for eksempel have en familiekalender, hvor I op til en ny uge skriver jeres forskellige planer for ugen ind og får noteret, hvem der har ansvar for hvad.
4. Sænk forventningerne
I tiden efter fødslen, kan du opleve, at dine forestillinger om, hvordan man er en familie, kommer i spil. Og måske har jeres egen virkelighed svært ved at leve op til det familieideal, som du har haft i hovedet op til fødslen.
Det kan være forventninger om, hvem der løser hvilke opgaver, hvordan man opdrager et barn, hvor ren boligen skal være, hvordan hverdagen i familien skal se ud.
Her kan det være nødvendigt at gå dine og jeres fælles forventninger til familielivet efter i sømmene og sænke eller justere dem. I hvert fald for en periode. Har I brugt bogen ”Pas godt på hinanden – når 2 bliver til 3”, kan I endnu en gang tage udgangspunkt i den, når I skal forventningsafstemme med hinanden.
Prøv, om du kan acceptere, hvordan tingene er lige nu, selvom skuffelsen måske gerne vil overtage og den gode kommunikation let kan ende som kritik.
5. Få øje på det gode
Når vi bliver set, taget alvorligt, opmuntret og elsket, så gror vi. Når du får komplimenter eller bliver bekræftet af din partner, så får du mere lyst til at gøre det samme. Det er en god og sund spiral at blive fanget i – og husk, du kan selv starte.
Roser du din partner, er der en god chance for, at du får det gengældt i sidste ende. Det kan være en tak for noget, partneren har gjort for dig, et du ser dejlig ud-kompliment eller en situation, du synes partneren har håndteret godt med barnet.
Hvis I bakker hinanden op med opmuntring og anerkendelse, så står jeres parforhold stærkere i den første turbulente familietid.
6. Rådgivning til jeres unikke situation
Ethvert parforhold er unikt, og for mange førstegangsforældre er det svært at være opmærksomme på hinanden og hinandens behov, fordi det er en så sårbar tid. Derfor oplever I måske også, at rådene herover ikke passer præcis til jeres situation, eller at de ikke fungerer for jer. Det kan skabe endnu større frustration og konflikt mellem jer.
Overvej derfor at søge rådgivning, hvis I kan mærke, at jeres forhold er meget presset.
I kan kontakte:
ParTelefonen: Som Center for Familieudvikling står bag. ParTelefonen er blandt andet målrettet parforhold, som er sat under pres, efter at der er kommet børn ind i billedet. Rådgivningen på ParTelefonen er gratis og anonym.