Sådan kommer du i gang med at bruge et bæreredskab

Vil du gerne bære dit barn i en vikle eller en bæresele men oplever, at det er svært at komme i gang? I artiklen her får du hjælp til at vælge det rette bæreredskab og få en god start med babybæring.

Øvelse gør mester

Alle, der ønsker det, kan lære at bære deres børn i bæreredskaber. Du kan starte med at bruge et bæreredskab allerede, når dit barn er nyfødt, men du kan også sagtens bære et ældre barn, ligesom du kan bære flere børn samtidig.

Det kan virke uoverskueligt at lære at bære barnet i et bæreredskab, men det behøver det ikke være, fortæller slyngevejleder Birgitte Kassa. Det vigtigste er, at du altid sørger for frie luftveje og husker, at øvelse gør mester.

”Som forældre vil vi gerne gøre det perfekt fra starten af, men det kan bremse os så meget, at vi slet ikke kommer i gang. Det er rigtig ærgerligt,” siger Birgitte Kassa.

Hendes råd er at kaste sig ud i det og lære undervejs. Sikkerheden skal der selvfølgelig være styr på, understreger hun. Men hun opfordrer til, at du skelner mellem sikkerhedsråd og ergonomiråd:

”Barnet skal altid kunne trække vejret i bæreredskabet og må ikke kunne falde ud. Og så skal barnet have god støtte i nakken, indtil det selv kan holde hovedet. Det er vigtige sikkerhedsregler, man altid skal overholde. Derudover er der flere gode råd om barnets stilling i bæreredskabet, barnets påklædning med mere. Dem skal man naturligvis også følge, men her skal man huske, at jo oftere man bærer, jo nemmere bliver det at få barnet til at sidde i en god stilling. Det er altså okay at lave begynderfejl”, siger Birgitte Kassa og fortsætter:

”Børn kan godt tåle at sidde akavet i et bæreredskab. Ulempen skal opvejes mod alt det gode, barnet samtidig får ved at blive båret: nærvær, mulighed for ro, sanseindtryk, motorisk stimulering og så videre. Hvis barnet er glad og tilfreds, og hvis det føles rart for dig, der bærer, og barnet frit kan trække vejret – jamen så er det okay”.

LÆS OGSÅ:

Få styr på sikkerheden, når du bærer barnet

Det er heldigvis ikke så svært at bære dit barn sikkert, når først du ved, hvad du skal være opmærksom på.

Sådan bærer du dit barn sikkert

  • Barnet skal have frie luftveje. Det betyder, at barnet skal kunne trække vejret frit og ubesværet. Du skal kunne se barnets næse og mund. Næsen og munden må ikke være dækket af stof. Barnets hage skal være løftet fra barnets brystkasse (tjek det ved at føre to fingre ind mellem barnets brystkasse og hage).
  • Barnet skal have god støtte i nakken, indtil det selv kan holde hovedet.
  • Barnet må ikke kunne glide ud af bæreredskabet.
  • Det er ulovligt at cykle og køre bil med et barn i et bæreredskab – det gælder også som passager i bil eller ladcykel.

Andre vigtige opmærksomhedspunkter

  • Barnet skal sidde i en ergonomisk korrekt position. Barnet skal være velstøttet af stof over ryggen, i nakken og fra knæhase til knæhase. Barnet skal sidde i en højde, så du kan kysse det på hovedet ved at bøje dit hoved ned.
  • Vær opmærksom på barnets påklædning og temperatur i bæreredskabet. Mærk jævnligt efter, om dit barn er svedigt i nakken. Klistrer din finger fast til barnets hud, er det tegn på, at barnet har det for varmt.
  • Hold løbende øje med, hvordan dit barn har det i bæreredskabet. Nøjagtig som du gør, når barnet ligger i sin seng eller barnevogn.
  • Du skal også selv have det komfortabelt, når du bærer dit barn. Vægten skal fordeles jævnt ud på din krop, og du skal kunne bevæge dig frit og have hænderne fri.

Ikke alle aktiviteter egner sig til at blive udført, imens du bærer dit barn, påpeger Birgitte Kassa. Brug din fornuft og undgå aktiviteter, der virker uhensigtsmæssige med dit barn i bæreredskabet.

Sådan vælger du det bæreredskab, der passer dig bedst

Der findes et væld af forskellige bæreredskaber, og det kan være svært at finde rundt i de mange muligheder.

Kort fortalt er der fem hovedkategorier indenfor bæreredskaber:

  • Strækvikle: Viklen er et langt stykke stof designet til at bære børn med. Ved at sno stoffet omkring dig og binde enderne sammen kan du lave et sæde ud af stoffet til barnet og på den måde bære dit barn i stoffet.
  • Fastvikle: Fastviklen fungerer ligesom strækviklen, men er lavet af vævet stof. Med fastviklen kan du bære et tungere barn end med strækviklen.
  • Ringslynge: Ringslyngen består af et langt stykke stof, hvor der er påsyet to ringe i den ene ende af stoffet. Ringene fungerer som låse- og justeringsmekanisme, når du bærer dit barn.
  • Bæresele: Bæreselen har seler og et mavebælte med klikspænder. Der findes bæreseler til forskellige aldersgrupper, så husk at tjekke, hvilken alder din bæresele passer til. En del bæreseler kan dog reguleres, så de tilpasses barnets størrelse.
  • Halvsele: Halvselen er en kombination af en vikle og en bæresele. En halvsele er lavet af viklestof og har typisk skulderstropper, der skal bindes ligesom ved viklen, og et justerbart mavebælte med klikspænder som bæreselen.

Nederst på siden kan du læse mere om de fem forskellige typer af bæreredskaber.

Birgitte Kassa opfordrer til, at du bruger tid på at finde ud af, hvilken type bæreredskab du foretrækker, da det er meget individuelt. Hun tilføjer:

”Der er ikke nogen redskaber, der er bedre end de andre, men man skal vælge et bæreredskab, der passer til barnets alder og som man kan lide at bruge”.

Har du eller dit barn særlige behov, der skal tages hensyn til – for eksempel hoftedysplasi – kan det være en god idé at søge vejledning hos en slyngevejleder eller få rådgivning i en bærebutik. Der findes løsninger til alle, der ønsker at bruge bæreredskaber.

Kvinde med sovende barn i bæresele
Bæreredskaber er ikke kun til babyer. Du kan sagtens bruge det til et større barn også.

Funktionalitet, pris og kvalitet – overvej, hvad der er vigtigt for dig

Birgitte Kassa sammenligner valget af bæreredskaber med at købe nye sko:

”Nogle personer har både løbesko, stiletter, vandrestøvler og sandaler. Andre personer går i de samme sko året rundt. Sådan er vi så forskellige, og sådan er det også med bæreredskaber. Der er bæreredskaber til forskellige behov, for eksempel sommer og vinter. Men du kan også sagtens bruge det samme bæreredskab året rundt, hvis det fungerer for dig og dit barn. Bæreredskaber fås i mange prisklasser, men ligesom du kan have det fint i et par kondisko fra supermarkedet til 100 kroner, kan et billigt bæreredskab måske også være helt fint for dig. Ved du, at du gerne vil bære meget og i lang tid, kan det dog være en god idé at investere lidt mere i bæreredskabet,” siger Birgitte Kassa og fortsætter:

”Når du vælger bæreredskab, skal du overveje, hvilke elementer der betyder noget for dig – akkurat som når du køber sko. Det kan handle om kvaliteten, materialet og bæreredskabets funktioner”.

Kom godt fra start med hjælp fra andre

Vil du i gang med at bære dit barn, kan du finde hjælp flere steder. Du kan finde lokale Facebookgrupper for forældre, der bruger bæreredskaber. Du kan finde videoguides på YouTube og Instagram. Du kan booke en time hos en slyngevejleder, og du kan se, om der er bærearrangementer i dit lokalmiljø, for eksempel på biblioteket. Du kan også tage til viklegrams. Det er arrangementer, hvor folk med bæreredskaber mødes for at prøve hinandens bæreredskaber og hjælpe hinanden.

”Vi lærer forskelligt, og derfor skal den enkelte forælder bruge de muligheder, som passer bedst til ham eller hende,” siger Birgitte Kassa.

Vil du vide mere om, hvorfor mange børn og forældre har glæde af at bruge bæreredskaber?

Læs artiklen Bær bare barnet, hvor Birgitte Kasse fortæller om gevinsterne ved brugen af bæreredskaber.

Sådan finder du dit bæreredskab

Vil du gerne finde ud af, om det er noget for dig at bære dit barn i et bæreredskab, kan du undersøge, om du til start kan låne et bæreredskab af en bekendt eller gennem en lokal Facebookgruppe for folk, der bærer deres børn i bæreredskaber. Du kan også vælge at købe dit eget bæreredskab fra starten af.

Det er ofte muligt at finde et brugt men godt bæreredskab. Birgitte Kassa anbefaler, at du ser bæreredskabet fysisk, før du køber det, så du kan tjekke, hvor slidt det er. Du kan fx tjekke, om bæreselens spænder er for slidte, om strækviklen stadigvæk kan give sig i stoffet og om fastviklen er blevet forvasket.

Du kan ofte finde brugte bæreredskaber i Mødrehjælpens butikker eller andre lokale genbrugsbutikker med børneting. Du kan også søge efter bæreredskaber i de lokale Facebookgrupper for folk, der bærer deres børn.

Ønsker du at købe et nyt bæreredskab, kan du tage hen i en bærebutik, der har specialiseret viden om bæreredskaber. Du kan også købe bæreredskaber i de store børnebutikskæder eller i specialiserede webbutikker.

Hvad er forskellen på de forskellige bæreredskaber?

Slyngevejleder Birgitte Kassa

Birgitte Kassa er certificeret slyngevejleder og hjælper familier godt i gang med babybæring.

Hun er desuden uddannet socialrådgiver, cand.soc. i samfundsvidenskab, certificeret ammevejleder og familieterapeut, og så har hun oprettet slyngevejlederuddannelsen ”BæreAkademiet”.

Privat er Birgitte Kassa mor til to og har et tredje barn på vej.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.