Hvor meget skal mit barn sove?

Er du træt af at være træt, fordi dit barn har mange opvågninger om natten og kun sover sporadisk om dagen? Du er ikke den eneste. Det er nemlig helt normalt. Her kan du få viden om dit barns søvnbehov og -mønstre.

Børns søvnbehov - inddelt i aldersgrupper

Nyfødt

En nyfødt baby sover 15-18 timer i døgnet, men ofte i korte perioder på 2-4 timer ad gangen.
Dit spædbarn kan ikke kende forskel på dag og nat endnu, og kan derfor godt komme til at bytte rundt, så det sover dagen væk og er vågen om natten i stedet.

Du kan prøve at lære baby, at der er forskel på dag og nat ved ikke at tænde for meget kraftigt lys om natten. I kan også have en rød pære i en lampe ved sengen, da rødligt lys er mindre opkvikkende for hjernen.

1-3 måneder

Nu begynder din baby stille og roligt at kunne kende forskel på nat og dag, og det kan begynde at sove lidt længere stræk om natten. De fleste spædbørn har dog fortsat brug for at få mad relativt ofte. Det er derfor helt normalt, hvis din baby vågner hver anden eller tredje time – også om natten.

I alt sover spædbarnet omkring 14-15 timer i døgnet på dette tidspunkt. Din baby vil typisk sove kortere lure om dagen. Begynd i denne periode at vænne baby til, at det skal i seng på faste tidspunkter, da det kan hjælpe med at stabilisere rytmen.

3-6 måneder

En baby i denne alder begynder at kunne få en mere stabil døgnrytme, og kan sove omkring fem timers sammenhængende søvn. Om dagen har baby brug for at sove lur tre-fire gange.

I alt sover baby omkring 14-15 timer. Langsomt begynder din baby at kunne klare sig med mindre søvn om dagen, i takt med at det kan sove flere timer ad gangen om natten.
Et putteritual med faste gentagelser kan skabe tryghed og smitte positivt af på søvnen.

6-12 måneder

Er din baby i denne alder, vil det ofte have brug for tre lure i løbet af dagen, som efterhånden skæres ned til to. Typisk vil barnet have behov for en lur om formiddaggen og en-to lure om eftermiddagen.

Der kan være stor forskel på, hvor ofte og hvor længe babyer i denne alder sover. Det kommer blandt andet an på din babys temperament og jeres sovevaner i familien. Mange babyer vil begynde at kunne sove 6 timers sammenhængende søvn om natten.

Når tænderne begynder at komme frem, kan din baby dog sove mere uroligt end det plejer. Du kan forvente, at din baby sover omkring 14-15 timer i døgnet samlet set.

1-2 år

Et barn i denne alder har et søvnbehov på 12-14 timer om døgnet. Dit barn vil sikkert have behov for en lur både om formiddagen og eftermiddagen. Fra omkring 1,5 års-alderen bliver behovet for søvn om dagen dog mindre, og dit barn kan efterhånden klare sig med en enkelt lur – ofte efter frokost.

Dit barn vil altså være mere og mere vågent om dagen, og sove mere om natten. Når der sker ændringer i dit barns liv, som opstart i vuggestue eller dagpleje, kan nattesøvnen dog også godt være lidt mere urolig.

3 år

I denne alder sover barnet typisk 12-14 timer i døgnet. Dit barn kan stadig godt have brug for en lur om dagen – især i forbindelse med børnehavestart, hvor der kan være mange nye indtryk.

Hvis dit barn sover middagslur og har svært ved at sove om aftenen, kan du prøve at skære ned på luren eller helt droppe den. En mulighed kan også være, at barnet ikke sover, men blot får lov til at ligge og slappe af midt på dagen.

Børn har brug for meget søvn

Små børn har brug for meget søvn. Jo yngre et barn er, jo mere søvn har hjernen brug for, så det kan vokse, udvikle sig og bearbejde sanseindtryk. Små børn sover derfor meget, men ofte i kort tid ad gangen.

 

Drømmestadiet er skrøbeligt, men vigtigt

Det skyldes, at små børns søvncyklus er kortere sammenlignet med voksne. En større del af et spædbarns søvn foregår desuden i et drømmestadie, også kaldet REM-søvn (rapid eye movement, som betyder hurtige øjenbevægelser). Denne søvn er lettere og afbrydes hurtigere.

Det kan være udfordrende for dig som forælder, men drømmestadiet er vigtigt for udviklingen af dit spædbarns hjerne. Under REM-søvnen er musklerne afslappede, men hjernen kører på højtryk og bearbejder følelser og nye indtryk. REM-søvnen spiller derfor en vigtig rolle for hjernens indlæring og hukommelse.

Husk, at alle børn er forskellige, også når det kommer til søvn. Derfor er det heller ikke sikkert, at dit barn sover, som det er beskrevet herover.

 

Mødrehjælpen

Mødrehjælpen er en socialhumanitær organisation, der rådgiver og støtter gravide og børnefamilier.

Mødrehjælpen består af både professionel rådgivning og en politisk fortalerindsats, som er organiseret i Fonden Mødrehjælpen, samt en frivillig indsats forankret i Mødrehjælpens lokalforeninger og butikker.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.