Sådan gør du dit barn klar til at sove – inde og ude

Læs her, hvordan du gør din baby eller dit barn putteklar, når det skal sove indenfor i for eksempel tremmesengen, og når det skal en tur ud i den fri luft i barnevognen.

Dit barn kan både sove ude og inde

Det kan være både praktisk for jeres familie og dejligt for dit barn, at det kan veksle mellem at sove inde og ude. Alt efter hvor barnet sover, skal du dog være opmærksom på forskellige ting. Det gælder blandt andet barnets påklædning.

Når dit barn skal sove indenfor

 • Dit barn skal ikke have for meget tøj på.
 • Har dit barn feber, bør det have mindre tøj på end normalt, så det kan komme af med varmen.
 • Mange børn sover med en for varm dyne. Brug evt. et bomuldstæppe eller et sammenfoldet voksendynebetræk i stedet for. En let babydyne kan også være en mulighed.
 • Dit barn skal sove uden hovedpude, da dit barn skal af med det største varmetab fra hovedet.
 • Temperaturen i rummet, hvor dit barn skal sove, skal være mellem 18 og 20 grader.

Når dit barn skal sove udenfor

Din baby kan sove lur udenfor, når det begynder at tage på efter fødslen og er i god trivsel. Spørg din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl.

For koldt eller for varmt?

Spædbørn kan hverken tåle kulde eller stærk varme, så dit barn skal klædes på efter vejret, og du bør tjekke dit barns temperatur i løbet af luren. Især små børn, der sover ude i kulden, skal være under særligt opsyn. Det skyldes, at små børn ligger mere stille, når de sover og dermed afkøles hurtigere.

Små børn på op til 1 år kan desuden have svært ved at udtrykke i tide, at de fryser. Jo yngre et barn er, og jo koldere det er, jo oftere skal barnet tilses.

Det gør du bedst ved at mærke på dit barns nakke eller bryst, hvor temperaturen skal føles tilpas. Du kan også mærke, om barnet sveder for meget ved at putte to fingre i nakken. Klistrer de fast til barnets hud, er det et tegn på, at barnet har det for varmt.

Føles dit barn for koldt, så tag barnet indenfor. Føles det for varmt, så let lidt på dynen eller tag noget af dets tøj af.

Du skal også tænke over, hvor du stiller barnevognen. Måske skal den ikke stå det samme sted, når solen skinner, som når det regner eller blæser.

Husk også, at går I indenfor, for eksempel i et indkøbscenter, mens dit barn sover lur i barnevognen, så let på dynen, eller se om du kan liste huen og noget tøj af dit barn. Hvis dit barn er faldet i søvn i barnevognen og tages indenfor for at sove videre i sin seng, skal du også huske at justere påklædningen, så dit barn ikke får det for varmt.

Herunder kan du læse, hvad du skal tænke over, når dit barn skal sove udenfor om sommeren og om vinteren, samt når det regner:

Sommer

 • Klæd dit barn let på, og læg en dyne eller et tæppe let over barnet afhængigt af temperaturen. Er det meget varmt, skal dit barn måske kun sove iført sin ble.
 • Stil barnevognen i skyggen og husk at flytte den, hvis skyggen forsvinder under luren.
 • Brug også gerne et myggenet over vognen, men dæk ikke åbningen med en stofble, da det kan begrænse luftcirkulationen. Det øger risikoen for, at der kommer en for høj temperatur inde i vognen.

Vinter

 • Barnevognen skal være vind- og vandtæt. Bunden kan isoleres med skumgummi eller et lag aviser.
 • Klæd dit barn godt på, gerne i flere lag, når det er koldt. Eller du kan i stedet lægge dit barn i en voksipose eller en køredragt med hætte og lukkede ærmer, så hovedet og hænder er beskyttet mod kulde. Vær dog opmærksom på, at nogle køredragter i eksempelvis kunststof kan være meget varme, mens andre er tynde og i bomuld. Babyer har desuden et stort varmetab fra hovedet, så en god hue kan også være vigtig i forhold til at regulere varmen.
 • Læg dit barn under en dyne, der også dækker barnet i siderne.
 • Barnets hud kan beskyttes med en vandfri creme, som beskytter huden mod udtørring, men cremer beskytter ikke mod kuldepåvirkning.

Vær opmærksom på, at det frarådes, at børn sover ude, når temperaturen er under ti minusgrader. Derudover bør kun sunde og raske børn sove ude i koldt vejr. Derfor bør børn, der lider af for eksempel kronisk mellemørebetændelse eller en hjertesygdom, ikke sove ude i koldt vejr. Og heller ikke for tidligt fødte spædbørn.

Regn

 • Hvis det regner, så stil helst barnevognen under et halvtag frem for at bruge et regnslag.
 • Går I tur, kan du tage et regnslag over barnevognen.
 • Det kan godt blive varmt og fugtigt under sådan et regnslag, så tjek løbende dit barns temperatur.
 • Vær desuden opmærksom på, om regnslaget er åndbart – her kan du blandt andet gå efter regnslag, som er varefakta-mærket. Tjek med jævne mellemrum regnslagets elastik, da barnet kan trække regnslaget ind med risiko for kvælning, hvis elastikken er for løs.

Mødrehjælpen

Mødrehjælpen er en socialhumanitær organisation, der rådgiver og støtter gravide og børnefamilier.

Mødrehjælpen består af både professionel rådgivning og en politisk fortalerindsats, som er organiseret i Fonden Mødrehjælpen, samt en frivillig indsats forankret i Mødrehjælpens lokalforeninger og butikker.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.