Skab et godt putteritual og få en bedre putning

Det er ikke altid en nem opgave at få sit barn til at sove. Et fast putteritual kan måske få dit barn til at slappe mere af og skabe tryghed. Bliv inspireret her.

Hvorfor lave et putteritual?

Børn kan godt lide gentagelser og rutiner, for så ved de, hvad der skal ske. Forudsigeligheden øger samtidig trygheden. Et rart putteritual, hvor man gør de samme ting inden barnet skal sove, hjælper derfor dit barn med at forstå, at sengetiden nærmer sig. Samtidig kan et putteritual være afslappende og gøre, at dit barn falder til ro og er klar til at sove, når det lægges i seng.

Hvornår kan man begynde at lave putteritualer?

En nyfødt baby vil ofte falde i søvn lidt efter et måltid og sover generelt meget. Derfor er der ingen grund til at lave putteritualer i den første tid

Fra din baby er omkring tre-fire måneder, kan du begynde at tænke i putteritualer, men putteritualet kan på dette tidspunkt godt holdes ret simpelt. Så kan I altid bygge mere på. Det kan være nok at skifte til en ren ble og synge en godnatsang.

Når dit barn bliver ældre og begynder at kunne tale, vil det være mere bevidst om putteritualet, og det kan blive meget vigtigt for dit barn, at I gør det samme hver aften i mange år. Pas derfor også på med at få lavet et alt for uoverskueligt putteritual. Som forælder skal du kunne holde ud at gøre det hver aften i mange år. Når det er sagt, så er det også okay, hvis du som forælder har brug for lidt variation af og til. Et barn kan også godt navigere i, at dets forældre ikke putter på helt samme måde.

Min datter på 13 måneder ammes inde i stuen, hvorefter hun bliver puttet i soveværelset med blid musik. Min kæreste ligger sammen med hende og lader hende tumle i sengen, til hun selv lægger sig.

Cecilie

Hvad er et godt putteritual?

Putteritualet behøver ikke at være alt for omfattende. Varer det ti minutter, er det helt fint. Gør nogenlunde det samme hver aften for at skabe tryghed og genkendelighed hos dit barn. Putteritualet skal være afslappende, da det skal gøre dit barn klar til søvnen, så gør nogle ting, der beroliger dit barn.

Det handler om at skrue ned for leg og andet spændende ved at dæmpe lyset, lydene og aktivitetsniveauet. På den måde hjælper du dit barns nervesystem med at forstå, at nu skal det have ro og hvile.

Et putteritual kan blandt andet bestå af, at dit barn får natdragt på, får børstet tænder, skiftet ble og til sidst får læst en bog inde i sengen.

Idéer til putteritualet

 • Amning, flaske eller grød
 • Skifte ble
 • Børste tænder
 • Hygge og afslapning i sofaen
 • Sige godnat til alle i familien
 • Tage nattøj på
 • Et aftenbad
 • Få en tår vand
 • Synge en godnatsang
 • Læse en godnathistorie
 • Massage
 • Sige godnat til bamsen
 • Tænde en lille natlampe

Mit yngste barn på 1,5 år kommer altid i bad efter aftensmaden. Så får han massage, ren ble og nattøj på. Alt sammen foregår stille og roligt.

Lise

Kom godt i gang med godnatsang og godnathistorie

Mange vælger at læse en godnathistorie eller synge en godnatsang for deres barn inden sengetid. Det er et rigtig godt ritual, da det skaber et nærværende øjeblik mellem dig og dit barn. Dit barn kan genkende din stemme, og det giver ro og tryghed at høre den.

Selv hvis du ikke føler dig som en superpædagog, der kan fortælle historier og synge godnatsange på den helt rigtige indlevende måde, så lad det ikke stoppe dig. Dit barn er altså ret ligeglad, så længe du er nærværende. Dit barn oplever dig nærværende, når du eksempelvis smiler til det, barnet let kan få øjenkontakt med dig, din stemme lyder rolig og kærlig, din arme og hænder er kærtegnende/aer og er rolige i bevægelserne.

Tre gode råd til godnatsangen og godnathistorien

 1. Skab en rolig stemning og tag dig god tid
  Dit barn kan mærke, hvis du stresser og har tankerne et andet sted. Syng og læs også i et roligt tempo, så du får barnet til at falde til ro.
 2. Syng de samme sange og læs de samme bøger
  Børn kan som sagt godt lide gentagelser. Derfor behøver du ikke at finde på en ny sang eller historie hver aften.
 3. Det behøver ikke at være korrekt
  Hvis du ikke lige kan huske sangteksten eller ikke orker at læse hele bogen, så bare freestyle. Find selv på det ord, du ikke lige kan huske i sangen, og nøjes med at læse dele af bogen. Du kan også synge en sang med for eksempel Rasmus Seebach eller Kim Larsen i stedet for elefantens vuggevise, hvis du synes, at de klassiske børnesange er svære at huske.

Jeg i en lang periode sunget min datter i søvn med hjælp fra højskolesangbogen. Jeg fandt ud af, at det er svært at være sur og frustreret, når man synger. Og det bliver jeg ellers let, når jeg selv er træt, og hun ikke vil sove.

Anders

Læg skærmene væk op til sengetid

Hvis dit barn har svært ved at falde i søvn kan du overveje, om I skal skrue ned for skærmbruget op til puttetid. Det kunstige lys fra en skærm kan nemlig gøre dit barn mere vågent, så det vil have svært ved at falde i søvn efterfølgende.

Det kan derfor være en god idé at lægge skærmene væk i op til en time før sengetid.

Det er især brugen af tablets og mobiltelefoner, der udfordrer børns søvn, da skærmens lys her er meget tæt på ansigtet.

Mødrehjælpen

Mødrehjælpen er en socialhumanitær organisation, der rådgiver og støtter gravide og børnefamilier.

Mødrehjælpen består af både professionel rådgivning og en politisk fortalerindsats, som er organiseret i Fonden Mødrehjælpen, samt en frivillig indsats forankret i Mødrehjælpens lokalforeninger og butikker.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.