Mit barn vil ikke sove – hvad gør jeg?

Du orker ikke at sidde og synge på værelset endnu en gang, mens uret tikker i takt med, at din egen søvn eller sofatid forsvinder. Der er dog hjælp at hente.

Hvorfor vil mit barn ikke sove?

Der kan være mange grunde til, at dit barn ikke vil sove eller har flere opvågninger. Ofte spiller barnets udvikling, nye færdigheder og skift som for eksempel institutionsstart ind.

Barnets udvikling kan forstyrre søvnen

Dit barn gennemgår en stor udvikling i sit første år. Det kan godt give lidt udfordringer.

0-6 måneder: Jeg har ikke tid til at sove

Når dit spædbarn er 3-4 måneder gammelt, vil det have et mere udviklet syn og begynder at få kontrol over sit hoved. Dit barn kan begynde at holde hovedet selv og mere sikkert dreje hovedet efter det, som fanger dets opmærksomhed. Det giver barnet en stor lyst til at udforske verden, og den lyst kan nogle gange vinde over det at spise og sove færdigt.

6-12 måneder: Du må ikke gå fra mig

Når dit barn er omkring de 7-10 måneder, begynder det at blive mere bevidst om, hvem det kender og ikke kender. Det er også en meget almindelig årsag til søvnproblemer. Dit barn kan godt blive mere tryghedssøgende i denne periode og har derfor et større behov for at blive tanket op med nærvær og tryghed hos dig og sin anden forælder. Det kan derfor også være sværere for dit barn at overgive sig til søvnen i denne periode.

Skift og forandringer kan påvirke søvnen

Ændringer i dit barns liv kan også påvirke søvnen. Det kan for eksempel ske, når I begynder at gå over til skemad eller i forbindelse med, at barnet starter i vuggestue eller dagpleje. Ofte vil søvnen igen blive mere stabil i takt med, at dit barn vænner sig til det nye.

Kroppen kan udfordre søvnen

Barnet kan have nogle fysiske gener, som giver søvnproblemer. Når dit barn begynder at få tænder, kan det eksempelvis forstyrre søvnen. Især for tidligt fødte babyer kan have nogle særlige søvnvanskeligheder, blandt andet fordi deres nervesystem ikke er helt udviklet endnu. Har du en mistanke om, at dit barn har nogle af disse fysiske udfordringer, eller oplever du, at intet virker på søvnproblemet, så tag fat i jeres sundhedsplejerske eller læge.

Sygdom kan påvirke søvnen

Sygdom er også noget, som kan påvirke dit barns søvn. Er dit barn plaget af astmatisk bronkitis, hoste eller forkølelse, kan det være godt at hæve hovedgærdet på barnets seng, så dit barn ikke ligger helt vandret, men har hovedet højere oppe end numsen. Det kan lette dit barns vejrtrækning under søvnen.

Har dit barn feber, skal barnet kun klædes let på, så det kan komme af med varmen. Du kan eventuelt lade dit barn sove med et lagen i stedet for en dyne, når det har feber. Hold øje med dit barns temperatur, da den kan svinge meget under sygdom – også mens barnet sover. Læg to fingre i nakken på dit barn. Hvis fingrene klister fast til barnets hud, så er det et tegn på, at barnet har det for varmt. Tag så noget af barnets tøj af eller let på dynen.

Læs også: Hvorfor ændrer mit barn søvnrytme? 

Syv råd fra sundhedsplejersken

Sundhedsplejerske Anja Kreutzmann har disse syv råd, som du kan prøve, hvis dit barn har svært ved at falde i søvn, sover meget lidt eller vågner let. Nogle gange kræver det dog også bare tid og tålmodighed (og stærk kaffe) at komme tilbage på sporet. Særligt, hvis dit barn gennemgår et større udviklingsspring.

1. Gear ned inden sengetid

Det er en god idé at geare langsomt ned inden sengetid, så du signalerer til dit barn, at nu sker der ikke mere spændende i dag. Nu skal der ro på:

Det handler om at skrue ned for “festen” ved at dæmpe lyset, lydene og aktivitetsniveauet. På den måde hjælper du dit barns nervesystem med at forstå, at nu skal vi have lidt ro,” fortæller Anja.

Du kan også tænke over at begrænse dit barns skærmbrug op til sengetid. Kunstigt lys fra en skærm kan nemlig virke opkvikkende på barnet, så det får svært ved at falde i søvn.

2. Skab faste rammer

Hvis I ikke har det, så overvej et fast putteritual. Det kan I begynde på, når barnet er 3-4 måneder. Et putteritual kan hjælpe til, at dit barn ved, hvad der skal ske, og hvornår det er sengetid. Det samme gælder, hvis dit barn vågner om natten.

Hold det simpelt og skab nogle gode vaner for, hvad I gør, når barnet vågner. Hold lyset slukket eller dæmpet, giv dit barn bryst eller flaske, nus det eller gør noget andet, som du ved virker beroligende, men undgå unødvendige aktiviteter, så aften- og nattetimerne ikke bliver alt for spændende for barnet.

3. Prøv med white noise

Hvid støj/white noise er monoton lyd, som kan virke behagelig og afslappende. Du har muligvis oplevet, at dit barn finder ro, hvis hårtørreren, støvsugeren eller tørretumbleren kører. De monotone lyde minder måske barnet om, hvordan det var inde i livmoderen.

Du kan finde white noise-lydene i diverse apps eller på YouTube. Skru ikke for højt op for lyden, og sørg for at placere telefonen eller den afspiller, du bruger, med god afstand til barnet. Den bør placeres uden for sengen. Giv heller ikke dit barn høretelefoner på.

4. Overvej at bruge et bomuldstæppe som dyne

En del børn sover med en for varm dyne. Overvej at bruge et bomuldstæppe i stedet for. Et betræk til en voksendyne, som er foldet på midten, kan også bruges. Tyngden fra en stor flade, som et sammenfoldet dynebetræk, kan virke beroligende på dit barns nervesystem og dermed hjælpe barnets krop med at finde ro. Dine hænder kan det samme og er nogle gange nok.

5. Afvent, om dit barn falder i søvn af sig selv, hvis det vågner

Nogle gange er den bedste løsning faktisk slet ikke at gøre noget. Hvis du synes, at dit barn vågner lidt for hurtigt fra en lur, så kan du prøve at lade det ligge, hvis det blot pludrer og lyder tilfreds. Undgå at forstyrre og afvent i stedet, om dit barn kan falde i søvn igen af sig selv.

Hvis dit barn er utilfreds og græder, skal du selvfølgelig altid trøste det. Det er nemlig en god og grundlæggende vigtig følelse og erfaring for barnet at have.

6. Vælg dine kampe med omhu

Selvom det kan være hårdt, at dit barn ikke vil sove, så kan det også være, at du af og til må acceptere, at sådan er det lige nu. Nogle gange må en lur midt på dagen springes over, eller puttetiden om aftenen må rykkes lidt.

Når et barn ikke vil sove, men hverken har ondt, er sulten eller overtræt, så er det ofte fordi, det hele er så spændende. Så hjælper det sjældent at trille timelange ture med barnevognen eller at vandre stuen tynd med barnet i favnen, fordi nu skal det altså sove.

Hvis dit barn bare ikke vil sove, men ellers er tilfreds og mæt, så lad det være træt og sidde hos dig. I kan hvile jer eller holde en pause, hvor I gearer lidt ned i stedet for. Det skader ikke, så længe det ikke sker hver dag.

7. Spørg om hjælp

Som forælder kan du ikke altid løse alle problemer og udfordringer – i hvert fald ikke alene. Derfor må man af og til sætte barren lidt ned eller søge hjælp hos andre.

Føles det for eksempel forkert med de putte- og søvnændringer, I forsøger jer med, så tag fat i din sundhedsplejerske. Måske passer netop den taktik ikke til jeres barn, eller måske kræver det en lille ændring, for at det kan fungere hos jer.

Det kan også være en stor hjælp at række ud til venner og familie – ikke mindst hvis du er enlig forælder. Det er ingen skam at spørge om hjælp. Alle, der er blevet forældre, ved, at det er benhårdt arbejde.

Sundhedsplejerske Anja Kreutzmann

Anja Kreutzmann er sundhedsplejerske på Amager og ansvarshavende redaktør på medlemsbladet Sundhedsplejersken. Derudover har Anja en master i sundhedspædagogik og er uddannet meningsdanner fra Dansk Sygeplejeråd.

Anja er også tilknyttet som vejleder/eksaminator på sundhedsplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.

Endelig driver hun Facebook-siden ‘FamilieogfagvedAnja’, hvor hun med foto, nedslag i arbejdet og historier vil synliggøre familiers liv og sundhedsplejerskearbejdet.

 

 

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.