Livet på barsel − interview med Anders Krog

Vi har stillet journalist og farmand Anders Krog en række spørgsmål om hans oplevelser med at være på barsel. Anders har nemlig ’maxet ud’ på barsel med begge sine piger, og han kan kun anbefale andre fædre at gå samme vej – også selvom det ikke er lutter lagkage.

Hvilke overvejelser gjorde du dig i forhold til barsel?

Jeg vidste fra starten, at den skulle have fuld gas på barselsfronten. Det kom mig meget naturligt – det var noget, jeg virkelig havde lyst til! Min arbejdsplads var også cool omkring det med barsel, og jeg havde gode forhold. Ingen rynkede på næsen. Desværre er det stadig sådan, at det ikke nødvendigvis er fremmende for mænd at tage en lang barsel. Jeg ved, at der stadig er arbejdspladser, hvor der bliver rynket på næsen, hvis man som mand kommer til chefen og siger, man vil på barsel. Man møder ikke 100 % forståelse alle steder.

Hvad har overrasket dig mest ved at være på barsel?

Det er jo totalt hårdt! Det overraskede mig, hvor lidt tid jeg havde til mig selv. Jeg havde forestillet mig, at jeg lige kunne spille lidt PlayStation, når baby tog en lur, men så skulle man jo rydde op – eller også havde man selv brug for den lur! Fandt jeg endelig min PlayStation frem, passede det selvfølgelig med, at hun vågnede tidligt den dag. Jeg tror, den PlayStation har været tændt otte gange, siden vi har fået børn. Super god fødselsdagsgave, Julie-Elsebeth …

Det bedste ved at være på barsel?

Det bedste ved at være på barsel, var, at jeg fik skabt nogle tættere bånd til mine piger. Jeg stod jo for alt, hvad der omhandlede dem; tog dem med på små ture, fandt ud af, hvad der virkede og ikke virkede, når Rigmor f.eks. var sur, sulten eller træt. Jeg fandt ud af, hvad der beroligede hende, og hvilke signaler jeg skulle se efter, hvis hun ikke var på toppen.

Det hårdeste ved at være på barsel?

Søvnmanglen. Jeg er typen, der har brug for min søvn. Man ender med at gå i sådan en zoombie-tilstand – og det er altså ikke kønt! Man bliver doven og får måske ikke nået alt det, man gerne vil. Det hjælper at komme ud af huset, så det vil jeg anbefale. Under min anden barsel gjorde jeg meget for at lave ting ude af huset med Rigmor – blandt andet babysvømning og babysalmesang. Det at mødes med andre, der ser lige så søvndrukne ud, men som i det mindste ikke gylper ud over en, det kan altså noget.

Tag i legegrupper og den slags. Det er møg-besværligt at skulle ud ad døren, men det er det værd. Du mødes med andre fædre, som også har stået med lort op og ned ad halsen, fordi bleen blev sat for dårligt på. Det giver et kæmpe boost til ens farmandsliv at mødes med nogle, der er i samme båd.

− Anders Krog

Har det gjort en forskel for jeres parforhold, at du har taget barsel?

Det har det helt sikkert. Jeg har jo oplevet, hvor hårdt det er at være på barsel, så jeg kan bedre relatere til, hvorfor køkkenbordet stadig sejler, når jeg kommer hjem fra arbejde. Det er meget lavpraktisk, men det har virkelig gjort en forskel. Jeg tror også, det betyder meget for min kone, at jeg viser, at jeg vil det her lige så meget som hende. At det ikke bare er hendes projekt, at vi har fået et barn.

Hvordan oplevede du skiftet fra barselsliv til arbejdsliv?

Det var lidt specielt. Man har været væk i 14 uger, men alligevel følte jeg ikke rigtigt, at noget havde ændret sig. Jeg fandt lynhurtigt tilbage i min rolle og i mine arbejdsopgaver. Så det var faktisk ikke den store omvæltning for mig, hvilket var en positiv oplevelse. Det, at man godt kan tage en lang barsel, uden at verden vælter.

Et godt råd til fædre, der overvejer barsel

Sørg for at komme ud af huset! Tag i legegrupper, til babysvømning og den slags. Det er irriterende og møgbesværligt at skulle ud ad døren, men det er klart det værd. Du mødes med andre fædre, som også har stået med lort op og ned ad halsen, fordi bleen blev sat for dårligt på. Det giver bare et kæmpe boost til ens farmandsliv at mødes med nogle, der er i samme båd som dig selv. Så tjek med din omgangskreds, scroll Facebook igennem, gør alt hvad du kan for at finde nogle fællesskaber i dit område.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.