0-1 år: Verden åbner sig gennem leg
Leg giver det helt lille barn mulighed for at undersøge verden, og bearbejde og forstå de mange indtryk, det får.
Der er selvfølgelig stor forskel på, hvordan en baby på få måneder leger og et barn på et år. I de første måneder har din baby travlt med at udforske og undersøge verden.
Det lærer genstande at kende ved at se på dem og røre ved dem. På legetæppet er der forskellige ting at få fingrene i, og din baby vil undersøge dem ved at bruge sine sanser.
Ranglen kommer flittigt i munden, og den rasles ihærdigt frem og tilbage med hånden. Din baby lærer former og overflader at kende ved at putte ting i munden.
Som forælder kan du støtte dit barns leg ved at tilbyde det forskelligt slags legetøj, der stimulerer sanserne. Pas dog på med ikke at overstimulere dit barn og husk at give pauser. Giv barnet få ting ad gangen, og lad det få tid til at undersøge tingene, inden du præsenterer noget nyt.
Sådan kan du lege med din baby
Der er meget at se til med et lille barn. Der går tid med at skifte ble, putte, amme, bøvse, trøste og så videre. Så hvornår skal du lege med dit barn?
Dit barn har mange behov, som skal dækkes. Men når dit barn er udhvilet, frisk, mæt og har en tør ble, vil det være et godt tidspunkt at snige en legestund ind.
Den helt lille baby kan endnu ikke bevæge sig rundt og gå på opdagelse i verden. Men den er sulten efter kontakt med mor eller far. Det legende samspil med det lille barn er vigtigt for jeres relation.
Når du leger med dit barn, viser du, at du gerne vil dit barn, og du giver det en grundlæggende følelse af anerkendelse.
Øjenkontakt
Når I leger, så sørg for øjenkontakt. Med blikket kan dit barn fortælle dig om mængden af indtryk er passende eller for meget. Din baby inviterer til leg ved at låse blikket på dig, smile og lave lyde. Ligger dit barn på et tæppe, i dit skød eller på puslebordet, er der rig mulighed for leg og samspil.
Dit barn vil nyde at pludre med dig, se dig lave grimasser og sige lyde. Din baby vil måske begynde at grine, når du kysser den på maven, kilder den eller laver ”titte-bøh” leg.
Når dit barn har fået nok, vil det ofte begynde at kigge væk eller vende hovedet den anden vej. Jo yngre barnet er, desto mindre kan det rumme på én gang. Det er vigtigt at respektere dit barns behov for pause, så lad det vende hovedet væk – det skal nok vende tilbage, når det er klar.
Når du leger med dit barn, giver du barnet oplevelsen af, at man kan være fælles om interesser, aktiviteter og følelsestilstande.
Der foregår en masse læring, når I snakker om de forskellige stykker legetøj, hvordan det ser ud, og hvad det kan. En bold er rund, man kan trille og kaste med den. Klodser er hårde, har farver og kan stables og så videre.