Efter kejsersnit

I videoen lærer du, hvordan du kan arbejde med dit ar efter et kejsersnit. Du kan begynde så snart, du føler dig klar.

De første øvelser vil fokusere på kontakten til dit ar gennem vejrtrækningsøvelser, hvor du trækker vejret dybt ned til arret, og mærk hænderne løfte sig blidt. Denne øvelse kan startes tidligt, og du kan ligge hænderne direkte på arret for mere kontakt.

Hvornår og hvor meget må du røre ved arret efter fødslen

  • 4-5 uger efter fødslen: Du kan begynde at røre mere ved arret ved for eksempel at mærke forsigtigt på arret fra den ene side til den anden og lave små tryk henover og under arret. Hvis direkte berøring er ubehagelig, kan du gøre det oven på tøjet eller bruge en bold til at massere området.
  • 6-8 uger efter fødslen: Du kan nu tage lidt mere fat i arret, da det nu er stærkt nok til at modstå mere manipulation. Lav små cirkulære bevægelser over, på og under arret for at forskyde vævet. Du kan også lave S-formede bevægelser ved at skubbe hænderne i modsatte retninger.
  • 8-12 uger efter fødslen: Du må nu trække mere i arret. Brug dine hænder som kroge, grav dem ned i arret og træk i forskellige retninger, for eksempel op mod den modsatte skulder eller hagen. Det er normalt, at det kan klø, svie eller være ømt, men det må ikke gøre ondt.

Det anbefales, at man arbejder med arvævet 2-3 gange om ugen. For flere kan det være en fordel at bruge olie for at lette teknikkerne.

Husk, det er vigtigt, at du lytter til din krop og kun gør, hvad du føler dig komfortabel med.

Om Klinik Underværk

Anette, Michelle og Mette fra Klinik Underværk er UroGynObs fysioterapeuter, der har specialiseret sig i behandling af smerter og komplikationer relateret til bækkenet, underlivet og bækkenbunden. Klinik Underværk er et behandlingssted og et tværfagligt klinikfællesskab bestående af forskellige fagpersoner, som har til hensigt at være der for dig før, under og efter graviditeten, og hjælpe dig med at finde den bedste løsning for dig og din families sundhed og trivsel.