Bækkenbund

I videoen vil du blive guidet gennem bækkenbundstræning, som er essentiel efter fødslen, men også gavnligt under graviditeten. Bækkenbundsmuskulaturen understøtter kroppens bund og udsættes for pres under graviditet og fødsel. Det er derfor vigtigt at starte træning tidligt i graviditeten for at modstå belastningen.

Bækkenbunden skal kunne reagere hurtigt ved nys og host, være udholdende ved trangen til toiletbesøg, og kunne afspændes igen. Bækkenbundstræning kan udføres i forskellige positioner, men det er ofte lettest, når man ligger ned.

De forskellige typer knib:

  1. De hurtige knib: du kniber og slipper hurtigt.
  2. De langsomme knib: du fokuserer på at holde knibet og trækker vejret samtidigt.

Hvis du har svært ved at mærke din bækkenbund, kan du sidde på et sammenrullet håndklæde. Når du sidder på håndklædet, skal du fordele vægten jævnt og slappe af i ben og balder. Knib, så du føler, at bækkenbunden aktiveres omkring håndklædet, og slip, så du flyder ud over håndklædet. Sørg for, at det kun er bækkenbunden, der arbejder, og at de omkringliggende muskler er afslappede.

Det er vigtigt, at bækkenbundstræning ikke føles svært. Du skal kunne trække vejret og slappe af i de omkringliggende muskler samtidig. Udfordr dig selv ved at træne i forskellige positioner som på alle fire, stående, eller i bevægelse, for eksempel fra siddende til stående.

Selvom bækkenbundstræning kan virke kedeligt, er det vigtigt at tjekke ind med din bækkenbund dagligt under graviditeten og efter fødslen. Alle knib tæller, også dem, du laver mens du udfører andre aktiviteter.

Om Klinik Underværk

Anette, Michelle og Mette fra Klinik Underværk er UroGynObs fysioterapeuter, der har specialiseret sig i behandling af smerter og komplikationer relateret til bækkenet, underlivet og bækkenbunden. Klinik Underværk er et behandlingssted og et tværfagligt klinikfællesskab bestående af forskellige fagpersoner, som har til hensigt at være der for dig før, under og efter graviditeten, og hjælpe dig med at finde den bedste løsning for dig og din families sundhed og trivsel.