Børne- og ungeydelsen (børnepenge)
Børne- og ungeydelsen er et skattefrit beløb, der bliver udbetalt af staten. Man skal ikke søge om at få børne- og ungeydelsen, den udbetales automatisk.
Børne- og ungeydelsen bliver reguleret efter barnets alder og din/jeres indkomst. Man får den højeste ydelse, når barnet er 0-2 år, og derefter nedreguleres ydelsen tre gange, frem til at barnet fylder 18 år, hvor ydelsen bortfalder.
Er du gift, bliver børne- og ungeydelsen beskåret, hvis du eller din ægtefælle har en årlig indkomst, som overstiger 917.000 kr. (2025-sats). Indkomstgrænsen ændres hvert år.
Børne- og ungeydelsen er siden januar 2022 blevet ligeligt delt imellem forældre med fælles forældremyndighed – uanset om I bor sammen eller ej. Det betyder, at I får udbetalt halvdelen hver.
For at få ret til fuld børne- og ungeydelse skal du inden for de seneste 10 år have boet eller arbejdet i Danmark, Grønland eller på Færøerne i sammenlagt 6 år. Det kaldes optjeningsprincippet – og det betyder, at du gradvist optjener ret til ydelsen. Hvis du har spørgsmål til optjeningsprincippet, kan du kontakte Udbetaling Danmark.
Få mere viden om familieydelser til EU/EØS-borgere og danskere, der flytter tilbage til Danmark.
Læs mere om børne- og ungeydelsen og reglerne på Mødrehjælpens hjemmeside eller på borger.dk