Vær med til at skabe et godt fælles­skab i dit barns dagtilbud

Når dit barn starter i dagtilbud, bliver I en del af et større fællesskab med andre børn og voksne. Her kan du blive inspireret til, hvad du selv kan gøre for at styrke fællesskabet.

En del af et større fælleskab

I en vuggestue eller dagpleje bliver du og dit barn en del af et større fællesskab, der også tæller de andre børn og forældre.

Det er rart at føle, at ens barn bliver taget godt imod i et varmt og inkluderende fællesskab. Stærke fællesskaber mellem de voksne – mellem personale og forældre og mellem forældrene – kan gøre, at dit barn trives bedre og lettere knytter sig til de andre børn.

Et godt fællesskab kan være et, hvor man kender de andre forældre lidt, hvor man føler sig velkommen og selv tager imod andre.

Det kan du selv gøre for fællesskabet

1. Deltag i de fælles arrangementer

Sommerfest, forældremøde, lysfest. I løbet af et år er der ofte rigeligt med arrangementer, hvor du kan møde de andre forældre. Benyt lejligheden til at få talt med nogen, du måske ikke kender så godt.

2. Hils på de andre hver dag

Man har travlt og vil gerne hjem lidt hurtigt. Alligevel kan det være en god idé lige at få øjenkontakt med de andre forældre i garderoben og hilse på hinanden. Det føles rart at få et smil. På sigt er det med til at opbygge en relation og kan gøre det nemmere fx at lave legeaftaler.

3. Sig hej og farvel til de andre børn

Det virker meget inkluderende at hilse på eller sige farvel til de andre børn på stuen og ikke kun til de voksne.

4. Tag hensyn til de andre børn

Hvis du gerne vil have personalets opmærksomhed, er det vigtigt at være opmærksom på, om han eller hun er optaget af andre børn. Måske skal du vente lidt med din henvendelse, til han eller hun har hjulpet, trøstet eller færdiggjort en leg, eller du kan ringe, sms’e eller aftale et møde på et senere tidspunkt.

5. Tal pænt om andre børn til dit eget barn

Konflikter mellem børn opstår. Det vigtige er den måde, du reagerer på konflikterne. For din reaktion farver, hvordan dit barn forstår konflikten. Udsagn som: ”Måske var det svært for ham at være med i legen, siden han bliver så vred,” lærer dit barn at nedskalere konflikten ved at se det fra den andens perspektiv.

6. Tal om de andre børn derhjemme

Når du snakker med dit eget barn om de andre børn i børnegruppen, hjælper du barnet med at se, forstå og anerkende alle børn, og det kan bidrage til stærkere fællesskaber i dagtilbuddet.

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for Børne- og Undervisningsministeriet

Børne- og Undervisningsministeriet
Børne- og Undervisningsministeriets arbejdsområder inkluderer blandt andet dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser. Ministeriet regulerer rammerne for dagtilbud (vuggestuer, dagplejen, børnehaver og aldersintegrerede institutioner) og private pasningsordninger efter dagtilbudsloven.

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)
EVA er en uafhængig statslig organisation, der gennem evalueringer, analyser og redskaber bidrager til at udvikle kvaliteten i dagtilbud og uddannelser.

 

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.