Det første møde med personalet i dit barns dagtilbud

Når dit barn starter i dagpleje eller vuggestue er det vigtigt at få et etableret et godt samarbejde med det pædagogiske personale. Her får du gode råd til, hvordan du kan gribe det an.

Opstarten i et nyt dagtilbud

Når dit barn starter i dagpleje eller vuggestue, bliver du som forælder også en del af en ny verden. Det er en verden, som du også skal lære at begå dig i og føle dig tryg ved. En verden med sin helt egen kultur, rutiner og regler.

Dit barn er også et ubeskrevet blad for personalet, og deres opgave er at komme nærmere ind på livet af barnet og jer som familie for at kunne skabe tryghed.

Heldigvis er der i opstartsperioden tid til, at I har mulighed for at lære hinanden lidt bedre at kende.

Video: Skab et godt samarbejde med jeres barns dagtilbud

I denne video fortæller pædagoger om deres samarbejde med forældrene.

Video: Sådan kan I tale om dit barns trivsel

Hvornår og hvordan kan du tale med det pædagogiske personale om dit barns trivsel?

Del ud af din viden om dit barn

Det er vigtigt for personalet at kende dit barn og jer som familie.

Det kan være alt fra, hvordan du som forælder oplever dit barn derhjemme. Hvad kan dit barn lide at lege med? Hvad får dit barn til at smile? Hvad gør dit barn tryg – en sut eller bamsen? Hvordan sover dit barn? Hvordan er dit barn af gemyt, for eksempel åben eller tilbageholdende over for nye mennesker? Har dit barn haft særlige sygdomme?

Det kan også være vigtigt for personalet at vide, hvis der er sket noget på hjemmefronten, som påvirker dit barn eller dig. Er du lige flyttet, gået fra din partner eller startet nyt job?

Måske er det også oplagt med en snak om, hvordan du som forælder har det med, at dit barn skal til at starte. Det kan være, du synes, det er svært at ’give slip’ og lade andre overtage ansvaret. For nogle er det den anden vej rundt – det kan være en kæmpe lettelse at lade andre passe ens barn. Den følelse er også okay at lufte.

Husk, at selvom det kan være svært at dele personlige ting med fremmede, kan det faktisk være information, der hjælper dit barn med at blive tryg i den nye vuggestue eller dagpleje.

Vær selv åben og nysgerrig

Du skal også selv lære den nye vuggestue eller dagpleje at kende.

Det kræver, at du tør være åben og stille spørgsmål. Hvorfor ser rutinerne ud, som de gør? Hvordan kan personalet have øje for dit barns behov, når der er flere børn at tage sig af? Hvad er personalets holdning til måltider, konflikter osv.? Hvilke holdninger har personalet til den daglige dialog om dit barn?

Spørg også om det svære, og det, der gør dig bekymret. Spørg åbent ind, uden at kritisere, og vær selv aktiv i processen med at lære dit barns nye dagtilbud at kende.

Dialogen efter opstarten

Når opstartsfasen er slut, vil du opleve, at der bliver mindre tid i det daglige til at gå i dybden med dit barn. Du kan selvfølgelig stadig godt forvente at få at vide, hvordan dit barns dag er gået. F.eks. hvad der er sket, hvordan søvnen har været osv.

Hvis du får brug for en lidt længere snak, skal du aftale det med personalet, så I kommer rundt om det hele.

Fem ting du selv kan gøre for et godt samarbejde

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for Børne- og Undervisningsministeriet

Børne- og Undervisningsministeriet
Børne- og Undervisningsministeriets arbejdsområder inkluderer blandt andet dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser. Ministeriet regulerer rammerne for dagtilbud (vuggestuer, dagplejen, børnehaver og aldersintegrerede institutioner) og private pasningsordninger efter dagtilbudsloven.

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)
EVA er en uafhængig statslig organisation, der gennem evalueringer, analyser og redskaber bidrager til at udvikle kvaliteten i dagtilbud og uddannelser.

 

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.