Sæt grænser uden at skælde ud

Skæld ud virker ikke – men hvad kan man gøre i stedet? Læs her, hvordan du sætter grænser for dit barn og viser det, hvad der er rigtigt og forkert uden at skælde ud.

Børn skal guides

Børn har brug for de voksnes anvisninger og skal guides i, hvad der er rigtigt og forkert, og hvad der er god og dårlig opførsel. Måden at gøre det på er dog altafgørende for om, barnet tager ved lære og forstår dit budskab.

Herunder er 5 gode råd til, hvad du kan gøre.

1. Sæt grænser på en rolig og venlig måde

Det er vigtigt at sætte grænser for vores børn, og det er vigtigt at være tydelig. Dit barn har brug for klare rammer og en tryghed i, at mor og far “styrer slagets gang”. Vi kan sagtens sætte grænser uden at hæve stemmen og være hård i tonen og kropssproget. Du kan roligt, kærligt og venligt fortælle dit barn, hvad det må og ikke må. At sige med rolig stemme “det må du ikke”, “stop med det” eller “nu skal du i bad” er ikke det samme som skæld ud. Her handler det om at være en tydelig voksen, som sætter klare grænser og stiller tydelige krav. Det har barnet brug for.

2. Undgå ordet “ikke”

Sørg for at bevare roen og sig til dit barn, hvad du vil have, og hvad du forventer. Hav fokus på den adfærd, du vil have dit barn skal vise frem for den adfærd, du ikke vil have. Barnehjernen ’overhører’ simpelthen ord som ”ikke” i sætninger. Barnehjernen tænker meget konkret og hører kun det, som hjernen allerede har fokus på.

Eksempel 1: Dit barn har fundet farverne frem og er begyndt at tegne på væggen. Du siger “du må ikke tegne på væggen!”. Dit barn overhører ordet ikke og hører kun “tegne på væggen” og fortsætter derfor derudad. Sig i stedet, hvad du gerne vil have dit barn til at gøre. Du kan for eksempel sige “kom, nu skal jeg vise dig, hvor du må tegne” og føre dit barn hen til bordet, hvor du har lagt papir frem.

Eksempel 2: Dit barn på to år kaster med maden ved middagsbordet. Sig “jeg vil have, du spiser med din gaffel/ske” i stedet for “du må ikke kaste med maden”. Barnet overhører ordet “ikke” og hører derfor ikke dit budskab, medmindre du er meget tydelig på, hvad du forventer af barnet. Forsøg at gå bag om dit barns adfærd og være nysgerrig på, hvor for barnet gør som det gør. Er barnet utilfreds med noget, synes barnet, det er sjovt at kaste med maden, eller er han/hun for træt til at kunne koncentrere sig om at spise?

Husk at anerkende den ønskede adfærd, når dit barn viser den af sig selv. Jo mere dit barn oplever, du ser det, når det gør sig umage, desto bedre kan dit barn fortsætte med denne adfærd og blive ved med at øve sig.

3. Giv positiv opmærksomhed

Dit barn har brug for positiv opmærksomhed. Det betyder, at du som forælder skal gøre dig umage for at tale højt om den adfærd, du ønsker af dit barn.

Som forældre kan vi alle have tendens til kun at give barnet opmærksomhed på den adfærd, vi ikke vil have. Særligt i perioder, hvor vi selv har meget at se til, og overskuddet er lavt, kan vi komme til at have for meget fokus på de ting, vores børn gør forkert.

Her er det vigtigt at skelne mellem, hvad der handler om os selv, og hvad der handler om vores børn. Hvis du selv føler dig presset, kan du måske genkende det, at du er mere følsom over for en adfærd, som udfordrer dig.

4. Vær tålmodig

Dit barn er i fuld udvikling og har brug for mange gentagelser for at ny læring ‘sidder fast’. Derfor er det vigtigt, at vi som forældre har tålmodighed med vores børn, når deres impulser igen og igen får dem til at gøre det modsatte af det, vi har bedt dem om. Så sænk forventningerne til dit barn om, hvor hurtigt det kan ændre en uhensigtsmæssig adfærd. Vis tålmodighed, tydelighed og ro, når du siger det samme endnu engang – dit barn har brug for det!

5. Find tilbage til den gode kontakt

Konflikter med dit barn kan ikke undgås. Det er en del af livet at være i relationer, hvor man ikke altid er enige med hinanden. Derfor lærer dit barn noget af jeres konflikter og måden de håndteres på, som det kan bruge i andre relationer resten af livet.

Alle laver fejl – særligt i vores forældreskab. Husk, det er en livslang øvebane at være forælder. Når vi kommer til at skælde ud, er det vigtigt, at vi som voksne tager ansvar for vores egen adfærd. Det er altid de voksnes ansvar at genetablere kontakten med vores børn hurtigt igen. Derfor skal du slippe stoltheden og invitere til kontakt igen ved at sige undskyld. Dit barn har brug for, at den brudte kontakt efter en konflikt bliver repareret, og det er dig, der viser, hvordan man gør.

Sørg for at finde roen i dig selv, inden du rækker ud til dit barn. Du skal være parat til at rumme dit barns følelser og vise dit barn, at du kan tage ansvar for din del af konflikten. Respektér, hvis dit barn har brug for lidt mere tid end dig. Sig for eksempel ”jeg er klar, når du er klar”. Vær tilgængelig og vær i nærheden af dit barn, så det kan mærke, at du mener det. Din ro vil smitte af på dit barn og sammen kan I finde tilbage til en kærlig og tryg kontakt. Med respekt for barnets grænser for berøring, virker kropskontakt og kram efter en konflikt beroligende og regulerer de intense følelser for barnet.

Mødrehjælpens Rådgivning

Mødrehjælpens Rådgivning er for gravide og forældre med børn i alderen 0-18 år. Det er et tilbud til både mor, far, enlige og par.

Mødrehjælpens Rådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.