Sådan får I en god start i vuggestuen eller dagplejen

Barslen er ved at lakke mod enden, og en ny æra skal til at begynde for dit barn og dig. Foran jer ligger den såkaldte indkøring i vuggestuen eller dagplejen.

Opstarten er både spændende og nervepirrende

Nogle kalder den første tid for indkøring, fordi barnet skal ’køres ind’ i rytmerne og rutinerne i det nye sted. Men det kan også kaldes for eksempel opstartsperioden, så det ikke lyder som om, at det kun er barnet, der skal ændre sine rytmer og rutiner for at passe ind. Det er nemlig en proces, der går begge veje.

For mange kan det være en både spændende og ret nervepirrende proces. For hvordan kommer det til at gå? Hvordan vil barnet reagere?

Det er helt forståeligt og meget naturligt.

Video: Psykolog og forsker fortæller om en god og tryg start i dagtilbud

Johanne Smith-Nielsen, der er psykolog og forsker ved Københavns Universitet, fortæller om, hvordan man skaber en god start i vuggestuen eller dagplejen.

En opstart tager tid

Typisk tager selve opstarten 1-2 uger, men der kan gå flere måneder, før dit barn er helt til.

Den første tid går man sammen med personalet frem efter en fast struktur, hvor barnet gradvist skal vænne sig til at være i vuggestuen eller dagplejen alene. Personalet bruger også tid på at lære dit barn og dig at kende. Efterhånden kan dit barn være der i længere og længere perioder i løbet af dagen.

Men selv efter selve opstartsperioden er vel overstået, og dit barn nu godt kan opholde sig en hel dag i sit dagtilbud, så er overgangsfasen måske ikke helt slut endnu. Det kan tage nogle måneder, før barnet er faldet helt til.

Nogle børn kan godt reagere lidt forsinket på skiftet. Nogle begynder måske først at reagere med gråd, når du siger farvel om morgenen efter de første 14 dage – og måske græder barnet også, når det ser dig igen, når det bliver hentet. Det er alt sammen helt normalt. Børn reagerer forskelligt.

Det kan du forvente af reaktioner derhjemme

Det er naturligvis en stor omvæltning for dit barn at skulle vænne sig til et helt nyt miljø med en masse nye stimuli og samtidig være væk fra sine vigtigste omsorgspersoner.

Nogle børn bliver mere trætte og utidige og har brug for at være meget mere fysisk tæt på mor eller far derhjemme. Andre sover dårligere, vågner lidt oftere og har også om natten brug for at mærke, at du er der. Hvis dit barn stadig bliver ammet, kan det være, der skrues op for dét.

Det er alt sammen naturlige reaktioner på, at du og dit barn er adskilt i løbet af dagen.

Det vigtige er, du har tid og mulighed for at give ekstra omsorg i en periode, som sagtens kan strække sig i længere tid. Det er godt givet ud for dit barns trivsel i vuggestuen eller dagplejen på sigt.

Det er også en ny begyndelse for jer som familie

Det er værd at huske på, at det ikke kun er dit barn, der skal lære at begå sig i en helt ny verden – det skal du som forælder også.

For det første er der en stor kontrast mellem hverdagslivet for en familie, hvor du eller din partner går derhjemme på barsel, til at alle er væk hjemmefra og har andre gøremål i løbet af dagen.

Nogle vil have sværere ved at give slip og overlade sit barn til andre. Andre vil måske opleve det som en lettelse, at man nu ikke længere står alene med ansvaret. Og mange vil opleve både sorg og glæde over den nye periode.

Som nybagt vuggestue- eller dagplejeforælder skal du også til at lære alle rytmerne og koderne at kende i barnets dagtilbud. Hvordan siger man det bedste farvel? Hvornår bør man aflevere og hente, så man ikke forstyrrer dagsrytmen? Hvordan får man personalet bedst i tale om sit barns trivsel?

Jeres samarbejde med personalet er vigtigt

En vigtig faktor for, at dit barn får en god opstart, er, at samarbejdet med personalet fungerer godt. Du skal som forælder føle, at du har tillid til personalet, og at du er tryg ved at overlade dit barn til dem.

Tre ting, der kan gøre forældre trygge

Nogle gange kan det være svært som forælder at vide, hvad du har brug for i samarbejdet med dagtilbuddet.

Her er tre bud på, hvad der kan gøre forældre trygge i opstarten.

  1. At personalet viser, at de har en faglig viden.
  2. At personalet fortæller dig om dit barns hverdag – både når det går godt, og når det er svært.
  3. At personalet spørger til barnet, og at de lytter til dig.

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for Børne- og Undervisningsministeriet

Børne- og Undervisningsministeriet
Børne- og Undervisningsministeriets arbejdsområder inkluderer blandt andet dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser. Ministeriet regulerer rammerne for dagtilbud (vuggestuer, dagplejen, børnehaver og aldersintegrerede institutioner) og private pasningsordninger efter dagtilbudsloven.

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)
EVA er en uafhængig statslig organisation, der gennem evalueringer, analyser og redskaber bidrager til at udvikle kvaliteten i dagtilbud og uddannelser.

 

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.