Massage af ryg og balder

Massagen, som Ellen viser, er en blid massage, der egner sig til babyer og børn i alle aldre.

Til massagen skal du bruge en olie. Ellen bruger en mandelolie, men du kan også sagtens bruge olivenolien fra køkkenskabet.

Sørg for, at der er en god temperatur i lokalet. Klæd dit barn af, og læg et tæppe eller en dyne over de dele af barnets krop, som du ikke masserer.

5 gode råd, når du giver dit barn massage

Når du masserer, så er der en håndfuld råd, som det er godt at huske på:

 1. Inden du går i gang med at massere og i løbet af massagen, så fortæl altid dit barn, hvad du gør – inden du gør det. På den måde bliver du tydelig og forudsigelig, og det bliver en tryg oplevelse for dit barn.
 2. Når du masserer, så hav altid mindst én hånd på barnet. Det skaber en tryghed, så barnet kan nyde massagen.
 3. Vær hele tiden opmærksom på, om dit barn nyder massagen. I starten vil dit barn ikke kunne holde til mere et par minutter, men efterhånden som dit barn bliver fortrolig med massagen, kan du bygge mere og mere på.
 4. Vælg et tidspunkt, hvor dit barn ikke er sultent. Barnet må dog gerne være træt. Massage er beroligende på mange børn, hvis de er urolige og trætte.
 5. Tag en dyb indånding og ret dine tanker og opmærksomhed mod barnet. Det er vigtigt, at du er mentalt til stede under massagen for at kunne være opmærksom på dit barns signaler.

Sådan masserer du barnets ryg og balder – trin for trin

I videoen herover guider Ellen dig gennem disse 12 trin:

 • Fortæl barnet, at det skal have massage, og åbn derefter massagen. Du åbner massagen ved at stryge barnet fem gange fra hovedet og ned over kroppen. To af strøgene skal være ned over maven. Tre af strøgene skal være ned langs siden.
 • Forbered dit barn på, at du vil vende det om på maven. Sørg for, at barnet ligger godt og har hovedet drejet til den ene side.
 • Du starter massage af ryggen uden at bruge olie. Brug de bløde puder på fingerspidsen af din pege- og langefinger og træk og skub fingrene op langs barnets rygsøjle. Ved ikke at bruge olie får du bedre løsnet musklerne langs rygsøjlen.
 • Når du er oppe ved toppen af rygsøjlen, gør du det samme ned langs rygsøjlen. Husk at skabe kontakt med dit barn ved at kigge ned til det med jævne mellemrum, så du sikrer, at barnet har det rart. Vær ikke nervøs, hvis der kommer lidt røde aftegninger på ryggen.
 • Tag nu noget olie på (husk ikke at slippe barnet helt) og varm den i hænderne.
 • Fordel olien i glidende strøg på dit barns ryg.
 • Brug fingerpuderne til at lave cirkelbevægelser på den ene side af ryggen. Start nederst på dit barns ryg og bevæg dig roligt op til nakken, henover nakken – her må du gerne trykke lidt til – ned langs den anden side af ryggen og hen langs lænden. Gentag denne runde, hvis dit barn stadig nyder det.
 • Nu er du nået barnets balder. Her kan du rykke bleen lidt ned, så den ikke er i vejen.
 • Start med at holde den ene hånd på balderne og den anden midt på barnets ryg og kør hænderne sammen, så huden klemmes sammen i en lille top mellem dine hænder. Træk op og slip. Gentag tre gange.
 • Massér så i cirkelbevægelser rundt på barnets baller.
 • Og slut af med små blide ”nip” på balder og lænd.
 • Inden du afslutter massagen,  lukker du den med fem strøg, præcis som du åbnede den, så barnet ved, at nu er det slut for i dag.