Massage af bryst

Inden du går i gang, så find en olie frem. Du kan bruge forskellige slags olier, for eksempel olivenolie.

Sørg for, at der er en god temperatur i lokalet. Klæd dit barn af, og læg et tæppe eller en dyne over de dele af barnets krop, som du ikke masserer.

Selvom forløbet her hedder babymassage, så kan du sagtens bruge den til et ældre barn også.

5 gode råd, når du giver dit barn massage

Når du masserer, så er der en håndfuld råd, som det er godt at huske på:

 1. Inden du går i gang med at massere og i løbet af massagen, så fortæl altid dit barn, hvad du gør – inden du gør det. På den måde bliver du tydelig og forudsigelig, og det bliver en tryg oplevelse for dit barn.
 2. Når du masserer, så hav altid mindst én hånd på barnet. Det skaber en tryghed, så barnet kan nyde massagen.
 3. Vær hele tiden opmærksom på, om dit barn nyder massagen. I starten vil dit barn ikke kunne holde til mere et par minutter, men efterhånden som dit barn bliver fortrolig med massagen, kan du bygge mere og mere på.
 4. Vælg et tidspunkt, hvor dit barn ikke er sultent. Barnet må dog gerne være træt. Massage er beroligende på mange børn, hvis de er urolige og trætte.
 5. Tag en dyb indånding og ret dine tanker og opmærksomhed mod barnet. Det er vigtigt, at du er mentalt til stede under massagen for at kunne være opmærksom på dit barns signaler.

Sådan masserer du barnets bryst – trin for trin

I videoen herover guider Ellen dig gennem disse trin:

 • Fortæl barnet, at det skal have massage, og åbn derefter massagen. Du åbner massagen ved at stryge barnet fem gange fra hovedet og ned over kroppen. To af strøgene skal være ned over maven. Tre af strøgene skal være ned langs siden.
 • Tag lidt olie på, uden at du slipper barnet imens. Varm den i dine hænder.
 • Læg derefter dine hænder på barnets bryst. Brug et par sekunder på at mærke dit barns vejrtrækning under dine hænder.
 • Start med at lave nogle strøg på barnets bryst.
 • Derefter skal du lave det, der kaldes “sommerfugle-strøg”. Start med at lave lange rolige glidende strøg fra barnets hofte og diagonalt op til barnets skulder. Skift derefter til den anden side og fortsæt nogle gange på hver side. Lad hele tiden, en hånd være på barnets krop, når du skifter fra den ene til den anden side.
 • Læg igen dine hænder på barnets bryst og mærk barnets vejrtrækning.
 • Nu skal du lave ”hjertet”. Det hedder sådan, fordi dine bevægelser over barnets krop former et hjerte. Du laver hjertet ved at lade begge dine hænder glide fra navlen, op mellem ribbene, og op til brystet. Drej nu dine hænder ud langs siden af brystet, inden du vender retur til navlen igen.
 • Afslut massagen, som du åbnede den. På den måde ved barnet at nu er det slut for i dag.