Massage af ansigt og hovedbund

Når du masserer barnets ansigt og hovedbund, skal du ikke bruge olie. Sørg for, at der er en god temperatur i lokalet, så barnet ikke fryser under massagen.

Selvom forløbet hedder babymassage. kan du sagtens bruge massagen på ældre børn også. Massagen, som Ellen viser, er udviklet af Hannah Lind Arlaud og er en blid massage, der egner sig til børn i alle aldre.

5 gode råd, når du giver dit barn massage

 1. Inden du går i gang med at massere og i løbet af massagen, så fortæl altid dit barn, hvad du gør – inden du gør det. På den måde bliver du tydelig og forudsigelig, og det bliver en tryg oplevelse for dit barn.
 2. Når du masserer, så hav altid mindst én hånd på barnet. Det skaber en tryghed, så barnet kan nyde massagen.
 3. Vær hele tiden opmærksom på, om dit barn nyder massagen. I starten vil dit barn ikke kunne holde til mere et par minutter, men efterhånden som dit barn bliver fortrolig med massagen, kan du bygge mere og mere på.
 4. Vælg et tidspunkt, hvor dit barn ikke er sultent. Barnet må dog gerne være træt. Massage er beroligende på mange børn, hvis de er urolige og trætte.
 5. Tag en dyb indånding og ret dine tanker og opmærksomhed mod barnet. Det er vigtigt, at du er mentalt til stede under massagen for at kunne være opmærksom på dit barns signaler.

Sådan masserer du ansigt og hovedbund – trin for trin

I videoen herover guider Ellen dig gennem disse trin:

 • Fortæl barnet, at det skal have massage, og åbn derefter massagen. Du åbner massagen ved at stryge barnet fem gange fra hovedet og ned over kroppen. To af strøgene skal være ned over maven. Tre af strøgene skal være ned langs siden.
 • Hold din ene hånd under barnets hoved og massér i cirkler rundt i hovedbunden.
 • Læg barnets hoved i den anden hånd og gør det samme
 • Massér herefter i cirkelbevægelser rundt om barnets tindinger. Brug de bløde puder på dine fingre og forsæt hele vejen ned langs kæberne og ud på barnets hage.
 • Gør det samme tilbage igen langs barnets hage og op ad kæberne til tindingerne.
 • Hold barnets hoved i begge dine hænder og brug dine tommelfingre til at lave forsigtige strøg fra midten af panden og ud til siden, som hvis du skulle åbne en bog.
 • Forsæt på samme måde ved hjælp af dine tommelfingre ned over næseryggen, ned under øjnene, under næsen og under munden.
 • Slut af med at massere tindingerne i blide cirkelbevægelser.
 • Afslut massagen, som du startede den, med fem blide strøg. På den måde ved barnet, at nu er det slut for i dag.