Massage af mave

Massage og tryk på maven kan hjælpe, hvis dit barn har ondt i maven. Når du masserer maven, skal du være opmærksom på at følge tarmens retning. Det betyder, at du skal lave dine strøg og tryk med uret.

Til massagen skal du bruge en olie. Ellen bruger en mandelolie, men du kan også sagtens bruge olivenolie.

Sørg for, at der er en god temperatur i lokalet. Klæd dit barn af, og læg et tæppe eller en dyne over de dele af barnets krop, som du ikke masserer.

Dette kapitel er det sidste af seks i forløbet med babymassage. Når du masserer barnet, kan du frit kombinere de forskellige kropsdele. Husk hele tiden at holde øje med dit barns signaler, og stop, hvis du kan se, at barnet ikke nyder det. Masserer du ben eller arme, så husk at tage både venstre og højre side.

5 gode råd, når du giver dit barn massage

  1. Inden du går i gang med at massere og i løbet af massagen, så fortæl altid dit barn, hvad du gør – inden du gør det. På den måde bliver du tydelig og forudsigelig, og det bliver en tryg oplevelse for dit barn.
  2. Når du masserer, så hav altid mindst én hånd på barnet. Det skaber en tryghed, så barnet kan nyde massagen.
  3. Vær hele tiden opmærksom på, om dit barn nyder massagen. I starten vil dit barn ikke kunne holde til mere et par minutter, men efterhånden som dit barn bliver fortrolig med massagen, kan du bygge mere og mere på.
  4. Vælg et tidspunkt, hvor dit barn ikke er sultent. Barnet må dog gerne være træt. Massage er beroligende på mange børn, hvis de er urolige og trætte.
  5. Tag en dyb indånding og ret dine tanker og opmærksomhed mod barnet. Det er vigtigt, at du er mentalt til stede under massagen for at kunne være opmærksom på dit barns signaler.

Sådan masserer du barnets mave – trin for trin

I videoen øverst på siden guider Ellen dig gennem disse trin:

  • Start med at åbne massagen med fem strøg fra barnets hovedet og ned af barnets krop, imens du fortæller barnet, hvad der skal til at ske. To af strøgene skal være ned over maven. Tre af strøgene skal være ned langs siden.
  • Tag lidt olie og varm det i dine hænder. Fordel olien forsigtigt på barnets mave.
  • Brug dine tommelfingre til blidt at glide fra navlen og ud mod siderne.
  • Tegn så en sol rundt om barnets navle i urets retning. Brug de bløde puder på dine fingerspidser. Lav cirklerne større og større. Gentag dette to gange mere.
  • Næste øvelse hedder I L(OVE) U.
  • Start med at tegne I ved at køre din hånd fra barnets højre lyske og op mod højre ribben. Gentag tre gange.
  • Tegn et L ved at lave glidestrøg fra højre lyske til højre ribben og derefter trække forsigtigt fra højre ribben over navlen mod venstre side. Gentag tre gange.
  • U’et laver du med glidestrøg fra højre lyske op til barnets højre ribben. Træk derefter hen over barnets navle mod venstre og til slut ned mod venstre lyske. Gentag tre gange.
  • Afslut massagen ved at lukke med de samme fem strøg, som åbnede den.