Hvor meget og hvor ofte skal jeg amme?

Det kan være svært at vide, hvor meget man skal amme, og hvor ofte barnet har brug for mælk. Her får du viden om din babys tegn på sult og råd om amning fra dit barn er nyfødt til det bliver 1 år.

Ingen børn er ens

Ingen børn er ens, og derfor findes der heller ikke et facit for, hvor meget og hvor ofte du skal amme. Du skal amme, når din baby er sulten. Nogle ammer fire gange om dagen, mens andre ammer mere end 10 gange om dagen. 

I starten ammer de fleste nyfødte mellem 10-12 gange i døgnet, hvilket er helt normalt. Når dit barn bliver ældre, kan det være 4-6 gange i døgnet”, siger sundhedsplejerske og IBCLC certificeret ammevejleder Tina Halling. 

Nogle ammer mindre om natten, men ikke alle. Lær derfor dit barns signaler at kende. Nogle babyer bliver sultne på et splitsekund, mens andre langsomt giver tegn til, at nu er de ved at være klar. 

Tegn på at baby er sulten

Tidlige tegn på sult:  
  • Suttebevægelser med mund og tunge  
  • Bevægelser med arme og ben  
  • Søgen efter brystet 
  • Fingre til mund  
De næste tegn på sult:  
  • Uro og klynkelyde 
  • Uro og lidt smågråd indimellem 
De sidste tegn på sult:  
  • Gråd og bevægelse af hele kroppen  
  • Udmattelse og træthed

Tegn på at baby er mæt

  • Baby slipper selv brystet 
  • Baby sutter meget sjældent  
  • Baby barn falder i søvn 

I starten ammer de fleste nyfødte mellem 10-12 gange i døgnet, hvilket er helt normalt. Når dit barn bliver ældre, kan det være 4-6 gange i døgnet.

Tina Halling, sundhedsplejerske og IBCLC certificeret ammevejleder

Hvor ofte skal en nyfødt ammes?

Det anbefales, at en nyfødt baby ammes mindst otte gange i døgnet for at få godt gang i mælkeproduktionen og amningenLæg barnet til, når det viser tegn på sult – også om natten. Hvert ammemåltid med tid til at bøvse og bleskift kan godt tage en en time eller mere. Der går altså rigtig meget tid med at amme i de første uger efter fødslen.

Derfor er det også vigtigt, at du som mor kan sidde behageligt og har nogle ammestillinger, som fungerer godt for dig. Som partner kan du blandt andet hjælpe ved at give mental støtte og sørge for, at mor får mad og drikke, så hun har energi til de mange amninger.

Hvor længe skal jeg fuldamme?

Det anbefales, at man fuldammer sin baby i seks månederFra spædbarnet er omkring 2 måneder spiser det ofte lidt færre måltider og er oftere hurtigere til at spise et måltid.

I de første måneder af dit barns liv vil det ofte falde i søvn i forbindelse med amningen. Men fra 3-4 måneders-alderen, kan I begynde at adskille mad og søvn, hvis I har lyst til at skabe et andet putteritual. Det er dog stadig helt i orden at amme baby i søvn, hvis det fungerer godt for jer.

Når din baby er ca. 4 måneder, har det nogle dage, hvor det vil sutte oftere for at øge mælkemængden. Det er helt naturligt, og som mor har du mælk nok. Barnet har bare brug for en større mængde, fordi det er mere aktivt.

Nogle babyer vil allerede være klar til at begynde på skemad, når de er 4-5 måneder, men det anbefales, at man venter, til barnet er seks måneder, hvis det vokser, som det skal og er i trivsel.

Din baby kan efterhånden nøjes med lidt færre ammemåltider og en tår at slukke tørsten på i ny og næ. Det er dog svært at sætte et antal på, hvor mange amninger der er nødvendigt. Du skal amme efter behov og appetit hos baby. Almindeligvis vil der være længere tid mellem amningerne i de sene eftermiddags- og aftentimer og om natten end om dagenDerfor vil du typisk amme mere om dagen end om natten.

6-12 måneder: Hvad er babys ammebehov?

Modermælk er stadig din babys vigtigste ernæring. Derfor anbefales det også, at man fortsætter med at amme delvist, indtil barnet er mindst 1 år. Trives I med det, kan I fortsætte længere.

Samtidig anbefaler Sundhedsstyrelsen dog, at man begynder at supplere modermælken med mad, da barnet har brug for de næringsstoffer, som er i maden. Man mener også, at der er et åbent vindue for at starte med mad, når barnet er omkring 6 måneder, hvor barnet har nemmere ved at vænne sig til noget nyt. 

Hvis man starter på skemad mellem 5-6 måneder, er babyer udviklingsmæssigt parate og er oftere hurtigere til at lære at spise skemaden. I takt med, at maden kommer til at fylde mere og mere, vil amningerne blive færre. 

Når barnet er 6 måneder har det heller ikke et fysisk behov for at blive ammet om natten. Derfor kan du forsøge at skære ned på natamningerne, hvis du har lyst til det.  Det er dog meget normalt, stadig at amme mellem en til tre gange om natten. 

Fra mælk til mos: Kom godt i gang med skemad

 

Kilder:

Sundhedsplejerske Tina Halling

Tina Halling er sundhedsplejerske i Brøndby kommune og har mere end 20 års erfaring som sundhedsplejerske. Hun er desuden uddannet IBCLC certificeret ammevejleder, hvilket sikrer, at ammevejledningen er kvalificeret og evidensbaseret.

Tina har, ud over ammevejledning, især erfaring med tosprogede familier og familier med præmature børn. Foruden sit arbejde som kommunal sundhedsplejerske driver Tina Ammeboblen.dk, som tilbyder ammeforberedelse og ammevejledning.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.