Få svar på de 3 mest googlede spørgsmål om amning

Hvor længe skal man amme, hvordan stopper man, og hvordan er det nu med mad og drikke, mens man ammer? Her får du et overblik.

1) Hvor længe skal man amme?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt i seks måneder og delvist i 12 måneder eller længere.

Tina Halling, sundhedsplejerske og IBCLC certificeret ammevejleder og Anja Kreutzmann, kommunal sundhedsplejerske, uddyber:

Der er ikke nogen egentlig bagkant på, hvornår man skal stoppe amningen. Du kan amme så længe, det er rart for både dig og dit barn. Men når dit barn er ca. seks måneder, skal du være opmærksom på, at amning ikke går ud over barnets appetit og lyst til fast føde.

Tina Halling, sundhedsplejerske og IBCLC certificeret ammevejleder

Delvis amning betyder, at man starter med skemad. Det er barnets parathed, der skal afgøre, hvornår du starter med skemad, men mange børn er klar til smagsprøver, når de er ca. seks måneder. Husk, at du godt kan gå på arbejde og stadig amme – din mælkeproduktion indstiller sig efter det.

Hvor ofte skal jeg amme?

Amningernes varighed og pauserne imellem kan variere. I de første uger efter fødslen anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du ammer mindst otte gange i døgnet for at mætte dit barn og holde gang i mælkeproduktionen. Lad dit barn styre hvornår og hvor længe, det vil ammes. Så bliver mælkens indhold og mængde nemlig tilpasset til dit barns behov. Tina Halling fortæller:

Rigtig mange mødre oplever, at deres nyfødte vil ammes 10-12 gange i døgnet, og det er helt normalt de første uger.

Tina Halling, sundhedsplejerske og IBCLC certificeret ammevejleder

Når dit barn er nyfødt, er der nemlig ikke plads til så meget mælk i dets lille mave. Derfor har det brug for mange små måltider. I takt med at dit barn bliver ældre, kan det nøjes med lidt færre ammemåltider. Når dit barn bliver ca. fire måneder, kan du opleve, at der er brug for hyppigere amninger igen, fortsætter Tina:

I fire måneders-alderen kan barnet have brug for at øge mors mælkeproduktion og have nogle dage, hvor det sutter hyppigt. Mælkens indhold varierer hele døgnet, men er altid tilpasset netop dit barns behov.

Tina Halling, sundhedsplejerske og IBCLC certificeret ammevejleder

2) Hvordan stopper man amning?

Et ammestop vil ofte ske ved, at dit barn begynder at spise skemad og derfor langsomt trapper ned på ammemåltiderne.

Ved 4-6 måneders alderen kan dit barn begynde at få skemad som supplement til amningen. Når dit barn er mere end seks måneder, vil amningerne derfor også langsomt nedtrappes i takt med, at dit barn spiser sig mere og mere mæt i grød, mos og andet mad.

Der kan dog være forskel på, hvornår og hvorfor man ønsker at stoppe med at amme. Måske ønsker du at stoppe med amning tidligt i dit ammeforløb, fordi det ikke fungerer optimalt for jer. I så fald er der nogle helt andre metoder og forholdsregler, som gør sig gældende. Afhængig af dit barns alder og årsagen til dit ammestop, kan der derfor være forskellige svar på dette spørgsmål.

Anja Kreutzmann og Tina Halling råder dig til at snakke med din sundhedsplejerske, før du trapper ned eller stopper med at amme:

Drøft altid dit ønske om ammestop med din sundhedsplejerske, så nedtrapning eller stop kan foregå på den bedste måde − uden gener for hverken dig eller dit barn.

3) Amning og kost: Hvad må man ikke spise?

Hvis du generelt spiser sundt og varieret, vil dit barn få de nødvendige næringsstoffer. Derudover skal du være opmærksom på dit indtag af alkohol, koffein og fisk, mens du ammer:

Vær tilbageholdende med alkohol

Alkohol udskilles i modermælken, og børn kan ikke tåle for meget, fordi de nedbryder alkohol dårligere end voksne. Derfor skal du som ammende være tilbageholdende med alkohol. Det er bedst at nøjes med et enkelt glas efter en amning, så alkoholen kan nedbrydes før næste amning.

Tina Halling uddyber:

 

Hvis mor drikker et glas, bør der gå 2-3 timer før næste amning. Vær også opmærksom på, at alkohol reducerer mælkeproduktionen de første timer efter indtagelsen. Jeg anbefaler især helt nybagte mødre, at de undlader at drikke alkohol de første måneder. Det kan være rigtig svært at få det til at passe med amningerne, da de oftest ligger tætte.

Tina Halling, sundhedsplejerske og IBCLC certificeret ammevejleder

Begræns dit indtag af kaffe og andre koffeinholdige drikke

Begræns koffeinholdige drikkevarer, da dit barn blandt andet kan få uro og ondt i maven ved for meget koffein. En tommelfingerregel er at holde sig til 3 kopper kaffe, te eller cola om dagen, mens du er ammer.

Fisk er godt, men begræns indtaget af store rovfisk

Det er godt for ammende at spise fisk, da det blandt andet indeholder sunde fedtstoffer, D-vitamin og jod. Gå efter fisk som laks, sild, makrel, rødspætter, sej og torsk. Undgå de store rovfisk, da de kan have et højt indhold af kviksølv. De store rovfisk er helleflynder, sværdfisk, aborre og tun.

Derudover har laks fra Østersøen et særligt højt indhold af dioxin, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at ammende ikke spiser mere end én portion af denne slags laks (125 gram) om måneden. Det anbefales, at man maks. spiser en dåse tun om ugen.

Udover at være opmærksom på anbefalingerne om mad og drikke, anbefales det, at du som ammende undgår følgende:

  • Rygning. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du undgår rygning, mens du ammer.
  • Unødige kemiske stoffer. Det kan for eksempel være fra maling, make-up og hårfarve.
  • Unødvendig medicin. Har du behov for medicin, mens du ammer, skal du kontakte din læge.

Sundhedsplejerskerne Anja Kreutzmann og Tina Halling

Anja Kreutzmann er sundhedsplejerske på Amager og ansvarshavende redaktør på medlemsbladet Sundhedsplejersken. Derudover har Anja en master i sundhedspædagogik og er uddannet meningsdanner fra Dansk Sygeplejeråd.

Anja er også tilknyttet som vejleder/eksaminator på sundhedsplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.

Endelig driver hun Facebook-siden ‘FamilieogfagvedAnja’, hvor hun med foto, nedslag i arbejdet og historier vil synliggøre familiers liv og sundhedsplejerskearbejdet.

Tina Halling er sundhedsplejerske i Brøndby kommune og har mere end 20 års erfaring som sundhedsplejerske. Hun er desuden uddannet IBCLC certificeret ammevejleder, hvilket sikrer, at ammevejledningen er kvalificeret og evidensbaseret.

Tina har, ud over ammevejledning, især erfaring med tosprogede familier og familier med præmature børn. Foruden sit arbejde som kommunal sundhedsplejerske driver Tina Ammeboblen.dk, som tilbyder ammeforberedelse og ammevejledning.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.