Guide: Sådan kommer du igennem ulvetimen uden skærm

Få 8 enkle og sjove idéer til skærmfrie aktiviteter, der underholder dit barn og giver dig en tiltrængt pause

Når klokken nærmer sig aftensmadstid, og energien er ved at slippe op, kan det føles, som om de praktiske gøremål står i kø. Børnene er trætte, du er træt, og overskuddet er minimalt.  

Ulvetimen presser sig på med gråd, små konflikter og en voksende trang til bare at sætte dit barn foran en skærm, så du kan få fem minutters ro. Det er forståeligt – og helt normalt.  

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at små børn under 2 år ikke ser skærm. Men ved at have en lille værktøjskasse med alternativer til skærmen kan du skabe en tryg og inspirerende hverdag for dit barn, og samtidig give dig selv et velfortjent pusterum.  

Her er en guide med 8 forslag til, hvordan du kan underholde dit lille barn på en sund og skærmfri måde.  

8 alternativer til skærmbrug

1. Tørvarer i beholdere 

Fyld gennemsigtige plastbeholdere med ris eller pasta. Lad dit barn ryste dem og udforske de forskellige lyde og farver. Husk at sikre at plastbeholderne er lukket helt tæt. 

2. Klistermærker og papir  

En bunke klistermærker og et stykke papir kan underholde længe. Lad barnet pille klistermærkerne af og placere dem på papiret. Der er næsten garanti for underholdning! 

3. En balje med vand i højstolen  

Tag en lille balje eller skål med lunkent vand, og giv dit barn et par skeer, kopper eller plastik dyr at lege med. Vandets bevægelser er underholdende og beroligende. 

4. Gem en skat  

Pak en legetøjsbil eller en legoklods ind i en masse papir – fx bagepapir eller toiletpapir, og lad dit barn bruge tid på at ”pakke ud” og finde skatten.  

5. Lav en køkkenkasse 

Lav en kasse i køkkenet til barnet med grydeskeer, plastikskåle, gryder, tomme mælkekartoner eller andre ting, som dit barn nemt og sikkert kan lege med selv. Barnet vil synes det er sjovt at røre rundt i gryden og stable og sortere tingene i kassen.  

6. Musik og dans 

Sæt musik på og dans og syng med dit barn. Det giver både bevægelse og godt humør for store og små.  

7. Bøger og pegebøger 

Giv dit barn en bog at bladre i eller en lille pegebog. Små børn elsker at bladre og udforske billeder.

8. Spejlleg 

Placer et lille spejl foran dit barn og lad det udforske sit eget spejlbillede. Det kan være både fascinerende og sjovt for de små. 

 

Fakta om skærmtid for børn 0-3 år

Det kan være udfordrende at leve op til anbefalingerne om skærmtid for de mindste, og mange forældre kan opleve både frustration og skyldfølelse, når det ikke lykkes.  

I små mængder kan skærme bruges positivt, når de bliver en del af en fælles oplevelse mellem forældre og børn, også kaldet co-viewing. Ved at se og opleve indhold sammen kan du guide dit barn, stille spørgsmål og skabe dialog. Alt sammen noget der er med til at styrke dit barns indlæring og trivsel.  

Brug skærmen fornuftigt

Det er vigtigt at huske, at skærme ikke er ”farlige” i små mængder. Skærmen kan være en hjælpende hånd, hvis du har brug for et øjebliks ro. Det vigtigste er at finde en balance, der fungerer for dig og din familie.  

At navigere i disse anbefalinger handler om balance og fleksibilitet. Husk, at det ikke altid er muligt at følge anbefalingerne til punkt og prikke, og det er helt okay. 

Fra barnet bliver 2 år kan du bruge skærmen som et supplement og ikke som hovedaktivitet i hverdagen. Hvis du bruger skærm sammen med dit barn, bør det stimulere barnets udvikling. Det kan fx være indhold, der lægger op til, at I sammen kan danse, hoppe, synge, efterligne dyrelyde eller gøre noget andet aktivt sammen. 

Du kan også se på skærm sammen med dit barn ved at lave et lille fotoalbum af barnets familiemedlemmer, som I sammen kan kigge på og tale om. 

Forslag til programmer, du kan se med dit barn, der inspirerer til bevægelse, leg og læring

Børste på bondegården: Roligt TV for de mindste, som ligger op til, at I kan tale om dyr og dyrelyde.  

Bevæg dig med Børste: Et program I sammen kan danse og bevæge jer til.   

Sange fra Minisjang: Små musikvideoer med andre børn, der danser til velkendte børnesange.  

Minibørnene: Børn kan godt lide at se på andre børn der leger. I Minibørnene leger børnene gemmeleg, hoppeleg og mange andre lege som dit lille barn garanteret kan genkende fra sin egen hverdag. 

Fantus og maskinerne: Fantorangen Fantus er ude og kigge på store fascinerende maskiner. 

Læs med Orm: Her er der højtlæsning i Orms hule. I hvert program får Orm besøg af en kendt dansker og sammen læser de en dansk børnebog højt.  

Alle programmerne kan ses på Minisjang, som du finder på DR TV 

Mødrehjælpen

Mødrehjælpen er en socialhumanitær organisation, der rådgiver og støtter gravide og børnefamilier.

Mødrehjælpen består af både professionel rådgivning og en politisk fortalerindsats, som er organiseret i Fonden Mødrehjælpen, samt en frivillig indsats forankret i Mødrehjælpens lokalforeninger og butikker.

Log ind for at gemme artikler

Du skal logge ind eller oprette en profil for at kunne gemme artikler.

Log ind

Log ind med din profil for at se gemte artikler, ansøge om babypakker og bruge Huskelisten.

Glemt password?

Angiv din e-mail adresse for at få tilsendt et nyt password.

Vælg nyt kodeord

Du er logget ind med et midlertidigt kodeord og skal derfor vælge et nyt kodeord.